
Video games: φίλος ή εχθρός μας ;
Το παιχνίδι θεωρείται το κέντρο της παιδικής ηλικίας. Αν και όλοι μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε το τι είναι, ο ορισμός του είναι αρκετά δύσκολος. Το παιχνίδι είναι ο καθρέπτης της ζωής. Αποτελεί µια φυσική συμπεριφορά για τα παιδιά, η οποία είναι αυθόρμητη. Με άλλα λόγια θα λέγαμε ότι είναι “αυτό που κάνουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι, όταν ακολουθούν τις δικές τους ιδέες, µε το δικό τους τρόπο και για τους δικούς τους λόγους”. Ειδικοί από τους τομείς της ιατρικής, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής υποστηρίζουν τη μεγάλη σημασία του παιχνιδιού για τη υγεία, την ανάπτυξη και τη μάθηση των παιδιών.
Το παιχνίδι αποτελεί τον βασικότερο τρόπο έκφρασης τους. Στο στάδιο του ατομικού παιχνιδιού, το παιδί παίζει διαφορετικούς ρόλους τους οποίους εναλλάσσει. Για παράδειγμα, από μαθητής γίνεται δάσκαλος και από ασθενής γίνεται γιατρός. Στη συνέχεια, το παιδί μεταβαίνει στο στάδιο του ομαδικού παιχνιδιού, στο οποίο μαθαίνει να προσαρμόζεται στους κανόνες και τις προσδοκίες της ομάδας και κοινωνικοποιείται. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το παιχνίδι αποτελεί τη μόνη ίσως γλώσσα που το παιδί κατέχει από πολύ μικρή ηλικία και που το βοηθά να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Σε γενικές γραμμές τα παιχνίδια κατατάσσονται σε εκείνα που συμβάλλουν στη σωματική ανάπτυξη, στη ψυχική υγεία και ευτυχία, στη συναισθηματική ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση, στην ανάπτυξη της αντίληψης, των αισθήσεων, της φαντασίας, καθώς και στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών και δημιουργικών τάσεων του παιδιού.
Στη σημερινή εποχή παρατηρείται η μεγάλη τάση των παιδιών προς στα ηλεκτρονικά παιχνίδια – video games, τα οποία εμφανίζονται με διάφορες μορφές. Τα παιδιά τα βρίσκουν ελκυστικά λόγω της εικόνας, του ήχου και των γραφικών που προσφέρουν, αλλά και λόγω της έντονης αδρεναλίνης που τους ωθεί στο να ξεπεράσουν εμπόδια και να ανέβουν επίπεδο στο παιχνίδι τους.
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν ένα μέσο ψυχαγωγίας, αφού τα παιδιά χαλαρώνουν και αποφορτίζονται από την καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων των παιδιών όπως είναι η παρατηρητικότητα, η συγκέντρωση και η προσήλωση σε έναν στόχο. Ακόμη, αποτελούν μέσο κοινωνικοποίησης αφού το παιδί μπορεί να παίζει μαζί με φίλους του ή να συζητά για τις επιδόσεις του και να ανταλλάσσει πληροφορίες. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα video games σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς μέσω αυτών υπάρχει αλληλεπίδραση. Μπορούν, επίσης, να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια επώδυνων ιατρικών διαδικασιών ως περισπασμός για την αντιμετώπιση του άγχους και του πόνου. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που προϋποθέτουν κίνηση, αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα στα παιδιά, όπως έδειξαν έρευνες σε παιδιά με παθήσεις που καθιστούν δύσκολη τη φυσική άσκηση.
Ενώ, λοιπόν, δεν αμφισβητείται η θετική τους επίδραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν και τα αρνητικά τους και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αρκετοί. Η εικόνα ενός παιδιού όμως, που έχει γίνει «ένα» με την καρέκλα του και έχει τα μάτια «καρφωμένα» στο ηλεκτρονικό του παιχνίδι είναι, στην εποχή μας, ιδιαίτερα οικεία.
Η άμετρη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό. Ο εθισμός αυτός μπορεί να επιφέρει ψυχολογικά προβλήματα ,όπως για παράδειγμα την κατάθλιψη, κακές επιδόσεις στο σχολείο, ακόμα και παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Όταν ένα παιδί αφιερώνει πάνω από 15 ώρες την εβδομάδα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα οργάνωσης στην καθημερινότητά του. Κλείνεται στον εαυτό του, αποφεύγει τις συναναστροφές με άλλους ανθρώπους, αδιαφορεί για τις καθημερινές του υποχρεώσεις του και αυτοσκοπός του γίνεται η οθόνη του υπολογιστή του. Έτσι, μέρα με τη μέρα μειώνεται η αίσθηση του πραγματικού χρόνου και του αυτοελέγχου και το παιδί αποδιοργανώνεται. Σε πολλά βιντεοπαιχνίδια κυριαρχεί το στοιχείο της βίας. Έτσι, η υπερβολική έκθεση των παιδιών, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους.
Στόχος όλων μας στα Φροντιστήρια “Έρεισμα“, είναι να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως καινοτομία στην εκπαίδευση και μέσω αυτής οι μαθητές μας να αποκτούν κριτική σκέψη και ικανότητα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με μέτρο.
#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #γίνεται
#videogames #καινοτομία #παιδεία #εκπαίδευση
#ereisma_team #ereisma_lamia #ereisma_lianokladi