24 Απρ 2024

Το Cloud Computing στην εκπαίδευση

Η δυναμική και η αποτελεσματικότητα της χρήσης του cloud computing στην εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί από πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ τον οποίων οι σχολές ηλεκτρολόγων μηχανικών και επιστημόνων υπολογιστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αφρική, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, της Ουάσιγκτον, το Κρατικό Πανεπιστήμιο U.S και άλλα. Το υπολογιστικό cloud προσφέρει στα πανεπιστήμια την δυνατότητα να επικεντρώνονται περισσότερο στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες αφού η εφαρμογή του είναι πολύ απλή. Επιπλέον, οι cloud λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της συνεργατικής μάθησης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ενίσχυση των συνεργατικών μεθόδων διδασκαλίας. Το cloud computing προσφέρει πολλά οφέλη σε λύσεις e-learning, με την παροχή της υποδομής, της πλατφόρμας και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών απευθείας μέσω των cloud παρόχων.

Πλεονεκτήματα και δυνατότητες του cloud computing στην εκπαίδευση

Οι κυρίως ενδιαφερόμενοι στην εκπαίδευση (δηλαδή οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το προσωπικό της Πληροφορικής) μπορούν να επωφεληθούν από την χρήση του cloud computing, αλλά όχι όλοι το ίδιο. Μερικές από αυτές τις δυνατότητες αναφέρονται στην μάθηση και στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ άλλες ασχολούνται με διάφορες πτυχές της εκπαίδευσης όπως η πληροφορική ή η διαχείριση της τεχνολογίας.

Πολλές online εφαρμογές για την εκπαίδευση

Το cloud computing παρέχει τόσο στους εκπαιδευτές όσο και στους εκπαιδευόμενους έναν μεγάλο αριθμό και μεγάλη ποικιλία στις online εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση μιας μεγάλης γκάμας εκπαιδευτικών σεναρίων. Οι εφαρμογές αυτές βασίζονται συνήθως στο διαδίκτυο, είναι προσβάσιμες από παντού, οποιαδήποτε στιγμή μέσω του Ίντερνετ επεκτείνοντας έτσι τον χρόνο έκθεσης των μαθητών στη μάθηση. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές cloud (όπως Google Apps, Dropbox, κ.ά) που έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην εκπαίδευση επειδή είναι συνηθισμένες, εύχρηστες, φθηνές και πολλοί μαθητές τις χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή. Εκτός αυτού, αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που εξελίσσεται και συντηρείται συνεχώς από εξειδικευμένους παρόχους. Η υψηλή διαθεσιμότητα, ο χαμηλός χρόνος απόκρισης και η δυνατότητα επέκτασης είναι άλλα χαρακτηριστικά που προσφέρουν αυτές οι εφαρμογές, κάνοντας τες έτσι ελκυστικές για την εκπαίδευση. Λογισμικά όπως το Google Apps for Education ή το Microsoft Office 365, προσφέρουν online εφαρμογές παραγωγικότητας όπως η επεξεργασία κειμένου, τα υπολογιστικά φύλλα και οι παρουσιάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τους δώσουν ποικίλες χρήσεις. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπολογιστικά φύλλα της Google για να μοιράσουν βαθμούς τους μαθητές για την συμπεριφορά τους μέσα στην τάξη. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google ή της Microsoft, να χρησιμοποιήσουν κανάλια στο Youtube για να κάνουν streaming τα βίντεο των διαλέξεων, ή μπορούν να προμηθευτούν με αποθηκευτικό χώρο από το SkyDrive ή το Dropbox. Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση και μπορούν να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα και τα αποτελέσματα μπορούν να μοιραστούν μεταξύ άλλων μαθητών, ομάδων, τάξεων, μαθημάτων και σε διαφορετικά έτη. Μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα με εύκολο τρόπο, ακόμη και από το σπίτι. Άλλωστε, οι μαθητές εκμεταλλεύονται τις ενσωματωμένες δυνατότητες συνεργασίας για να συμβάλλουν στην επίτευξη των καθορισμένων στόχων μάθησης.

Γι’ αυτό και εμείς στα Φροντιστήρια “ΕΡΕΙΣΜΑ” καινοτομούμε χρησιμοποιώντας τις cloud εφαρμογές στην εκπαίδευση.

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #γίνεται #καινοτομία #εκπαίδευση

#ereisma_lamia #ereisma_lianokladi #ereisma_team