05 Αυγ 2020

Thomas Carlyle: Τίποτα δε δημιουργεί περισσότερο αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση από την επίτευξη ενός στόχου

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι προσανατολισμένος στο κυνήγι της επιτυχίας προκειμένου να ικανοποιήσει σκέψεις, επιθυμίες και σχέδια. Το αν μπορεί κάποιος να φτάσει στην «δική» του επιτυχία, εξαρτάται από το πόσο γερά έχει θέσει τα θεμέλια της προσπάθειάς του. Οι στόχοι είναι αυτοί που αποτελούν τα θεμέλια. Η στοχοθέτηση είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της επιτυχίας. Είναι σημαντικό να μπορείς να ορίσεις πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και πού θέλεις να πας στο μέλλον.

Όταν έχεις έναν στόχο, νιώθεις ότι κινείσαι προς έναν προορισμό που είναι σημαντικός για εσένα και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο ευτυχισμένος, πιο ασφαλής, πιο δυνατός και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Είναι σαν να έχεις έναν χάρτη που σε κατευθύνει. Βραχυπρόθεσμοι ή μακροπρόθεσμοι, οι στόχοι αφυπνίζουν τον μηχανισμό εκείνο του ανθρώπου που θέτει σε λειτουργία την προσπάθεια της επίτευξης. Για να λειτουργήσει σωστά η τελευταία, χρειάζεται ξεκάθαρους και σαφείς στόχους.

Οι στόχοι πολλές φορές δημιουργούν άγχος, είτε επειδή έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό μας, είτε επειδή βάζουμε ταυτόχρονα πολλούς στόχους και τους φανταζόμαστε σαν ένα βουνό που είναι δύσκολο να καταφέρουμε να φτάσουμε στην κορυφή του. Ένα από τα βασικότερα μυστικά για την επιτυχία είναι να διαιρούμε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερους. Τίποτα δεν είναι πραγματικά δύσκολο όταν είναι χωρισμένο σε μέρη. Καθώς το κάθε μέρος – δηλαδή ο κάθε επιμέρους στόχος – πραγματοποιείται, η ικανοποίηση που προκαλεί η επίτευξή του λειτουργεί ως έναυσμα για να φτάσουμε στον επόμενο.

Τα παιδιά από πολύ νωρίς ξεκινούν να κάνουν όνειρα, “Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω δασκάλα, πιλότος, πυροσβέστης…”. Ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν, τότε ξεκινούν να ορίζουν για πρώτη φορά τους στόχους τους. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσα παιδιά έχουν στόχους είτε στο σχολείο, είτε στα αθλήματα, είτε στις σχέσεις τους με τους φίλους τους, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην ενήλικη ζωή τους από εκείνα που δεν έχουν κάποιο σχέδιο.

Το κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η εμπιστοσύνη. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ώστε να παίρνουν πρωτοβουλίες ακόμη και στα απλά καθημερινά πράγματα. Επόμενο βήμα είναι η επιβράβευση, στοιχείο που δελεάζει τα παιδιά ώστε να προσπαθούν συνεχώς. Επίσης, απαραίτητα στοιχεία είναι η υπομονή και η επιμονή. Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για τα πιθανά εμπόδια ή ακόμη και για τις αποτυχίες που θα συναντήσουν κάθε φορά που κάνουν ένα βήμα για να πλησιάσουν το στόχο τους. Ακόμη, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν παραδείγματα από την καθημερινή τους ζωή όπως τη διαχείριση των χρημάτων για να τονίσουν την αναγκαιότητα των στόχων.

Αντίστοιχα, η εκπαιδευτική διαδικασία καλεί το παιδί, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι και την εφηβεία, να περάσει ένα μέρος του χρόνου του στη σχολική κοινότητα. Με τον τρόπο αυτό το παιδί οδηγείται σταδιακά στην ανάληψη ευθυνών και στην αυτόνομη λήψη αποφάσεων. Καθημερινά, δίνει τον δικό του «αγώνα» ώστε να φτάσει όσο πιο κοντά στους στόχους και τις επιθυμίες του. Απαραίτητο βήμα στην προσπάθειά του αυτή είναι η ενθάρρυνση τόσο από το οικογενειακό, όσο και από το σχολικό του περιβάλλον. Μέσα από τη θέληση για συνεχή προσπάθεια και την επιμονή, οι μαθητές ανταμείβονται για τους κόπους τους.

Ο ενθουσιασμός είναι το κλειδί που σε κρατάει δυνατό, όταν όλα καταρρέουν, και σε βοηθάει να βρίσκεις δύναμη για να υλοποιήσεις τους στόχους σου. Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς κατάφεραν να μεγαλουργήσουν άνθρωποι όπως ο Walt Disney, ο οποίος απολύθηκε από μία εφημερίδα λόγω έλλειψης φαντασίας, ή ο Albert Einstein, που δεν μπορούσε να μιλήσει μέχρι 4 ετών και οι καθηγητές του τού έλεγαν ότι δεν θα καταφέρει πολλά; Τι ήταν αυτό που τους έδινε δύναμη να συνεχίσουν; Πώς, ενώ κανείς δεν πίστευε σε εκείνους και όλοι τους έλεγαν ότι δεν είναι ικανοί, εκείνοι συνέχισαν απτόητοι; Η απάντηση είναι με ενθουσιασμό και αυτοπαρακίνηση.

Στα Φροντιστήρια “Έρεισμαστοχεύουμε στην ενθάρρυνση και στην παρότρυνση των παιδιών να θέτουν στόχους και όνειρα. Ένας στόχος χωρίς κάποιο σχέδιο είναι απλώς μια ευχή. Στόχος όλων μας, λοιπόν, είναι να κάνουν τις ευχές τους πραγματικότητα!

Κι επειδή όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης σε ανθρώπους και αξίες…έλα και ΕΣΥ στην ομάδα μας … έλα στο “Έρεισμα”.

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #γίνεται

#ereisma_team #ereisma_lamia #ereisma_lianokladi