O χρόνος πετάει...Θα είσαι ο πιλότος;
12 Ιούν 2024

O χρόνος πετάει…Θα είσαι εσύ ο πιλότος;

Πολλές φορές λέμε “δεν έχω χρόνο” και αποκλείουμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν ή λέμε πάντα “όχι” στους ανθρώπους που αγαπάμε. Κι όμως, ο χρόνος μπορεί να “δημιουργηθεί” ή να μοιραστεί ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες, αρκεί να ξέρουμε πώς να τον διαχειριστούμε. Το ίδιο και οι μαθητές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν επαρκώς στις αυξημένες σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις τους και κάθε μέρα δίνουν μάχη με τον χρόνο. O χρόνος πετάει…Θα είσαι εσύ ο πιλότος;

Η διαχείριση χρόνου είναι μία πιο σύνθετη διαδικασία. Είναι το να οργανώσουμε τις δραστηριότητες μας με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να τα προλάβουμε όλα, αλλά να γίνουν και σωστά. Η διαχείριση χρόνου μας δίνει την πολυτέλεια να είμαστε αποδοτικοί και ταυτόχρονα να έχουμε χρόνο και για όσα μας ευχαριστούν. Διαχείριση χρόνου δεν είναι να διαβάζουμε ατελείωτες ώρες, αλλά να διαβάζουμε συγκεντρωμένα και να προλαβαίνουμε να κάνουμε άλλες δραστηριότητες. O χρόνος πετάει…Θα είσαι εσύ ο πιλότος;

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους από μικρή ηλικία τείνουν να έχουν περισσότερες σχολικές και ακαδημαϊκές επιτυχίες, καθώς και να είναι πιο επιτυχημένοι επαγγελματίες αργότερα.

Ο χρόνος που απομένει μετά το σχολείο πρέπει να κατανέμεται σοφά σε τρία μέρη: ξεκούραση, παιχνίδι και μελέτη.

Οπότε δοκίμασε να εφαρμόσεις τις ακόλουθες συμβουλές:

 • Κατάγραψε τι έχεις να κάνεις. Αυτό περιλαμβάνει τις ασκήσεις του σχολείου, το τεστ που γράφεις στο φροντιστήριο, την προπόνησή σου, ακόμα και το ντέρμπι της ομάδας σου την Κυριακή το απόγευμα.
 • Αξιολόγησε ποιες δραστηριότητες είναι σημαντικές ή επείγουσες και ποιες λιγότερο σημαντικές ή μπορούν να γίνουν άλλη στιγμή.
 • Υπολόγισε πόσος χρόνος χρειάζεται για την κάθε μία. Στην πορεία ίσως ανακαλύψεις ότι κάτι είναι λιγότερο ή περισσότερο χρονοβόρο και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσεις το πρόγραμμά σου.
 • Φτιάξε ένα πλάνο δράσης με ρεαλιστικούς στόχους. Δεν είναι εύκολο να διπλασιάσεις το χρόνο που διαβάζεις από τη μία μέρα στην άλλη. Ξεκίνησε με κάτι μικρό («αν τώρα διαβάζω μία ώρα την ημέρα, θα διαβάζω για τις επόμενες δέκα ημέρες 1,5 ώρα»). Έτσι, βλέποντας σιγά – σιγά τις επιδόσεις σου να βελτιώνονται, χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου και βάζεις νέους, μεγαλύτερους στόχους.
 • Ξεκίνα από τα σημαντικά και επείγοντα και άφησε τα λιγοτερο σημαντικά για αργότερα μέσα στην ημέρα. Μην αφιερώνεις 3 ώρες το μεσημέρι στα social media και αφήνεις το διάβασμα για το βράδυ. Αντέστρεψε τους χρόνους αυτούς. Αφιέρωσε πρώτα χρόνο σε όσα σε δυσκολεύουν και άσε τα πιο εύκολα για μετά. Πόσο πιθανό είναι να αφομοιώσεις την ύλη της Φυσικής στις 10 το βράδυ όταν η μέρα σου ξεκίνησε 7.30 το πρωί και έχουν μεσολάβήσει 7 τουλάχιστον διδακτικές ώρες, φροντιστήριο, προπόνηση και 2 ώρες snapchat;
 • Κάνε σύντομα και συχνά διαλείμματα. Έτσι βοηθάς στην καλή συγκέντρωση που διαρκεί περισσότερες ώρες.
 • Ασχολήσου με ένα μάθημα τη φορά. Το multitasking δεν βοηθά στο αποδοτικό διάβασμα.
 • Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον μελέτης. Η τάξη και η οργάνωση είναι σύμμαχοί σου.
 • Μην απογοητεύεσαι αν κάτι δεν πάει καλά. Όσο προσπαθείς θα γίνεσαι καλύτερος και θα περιλαμβάνεις και τα απρόοπτα της καθημέρινότητας στο πρόγραμμά σου.
 • Βάλε στόχους! Αυτό θα σε βοηθήσει να επιμείνεις και να προσπαθήσεις περισσότερο. Αν δεν υπάρχει λόγος να διαβάσεις, τότε πολύ δύσκολα θα το κάνεις. Αν όμως καταλάβεις ότι η τάδε σχολή και το δείνα Πανεπιστήμιο χρειάζονται υψηλές επιδόσεις, τότε έχεις κίνητρο να τηρήσεις το απαιτητικό πρόγραμμα που επιβάλλεται.

Σκοπός μας είναι να καταφέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τον χρόνο σου ώστε να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Οι καθηγητές στο “ΕΡΕΙΣΜΑ”, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους,  οργανώνουν τον τρόπο μελέτης σου για να μπορέσεις να βάλεις σαφή όρια μεταξύ διαβάσματος και ελεύθερου χρόνου.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

Σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε από κοντά! Οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ συνεχίζονται με ΝΕΑ τμήματα!

 • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
 • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#teamereisma