25 Σεπ 2023

Καζαντζάκης: Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει

Ψυχραιμία είναι η διατήρηση του αυτοελέγχου σε κρίσιμες στιγμές που επιτρέπει την αντιμετώπισή τους με τη λογική και χωρίς ακραία συναισθήματα πανικού ή θυμού. Η διαχείριση μιας κατάστασης, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και η ψυχραιμία χάνεται.

Σύμφωνα με τη θεωρία της προσωπικότητας του Φρόυντ, για να μπορέσει το άτομο να αντιμετωπίσει καταστάσεις που του προκαλούν ένταση και άγχος, καταφεύγει συχνά σε μηχανισμούς άμυνας. Οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργούν υποσυνείδητα και αποσκοπούν στην εξασφάλιση μιας ισορροπίας μεταξύ των τριών μερών της προσωπικότητας.

Στη διάρκεια της ζωής μας, όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έκρυθμες και προβληματικές καταστάσεις που αποδιοργανώνουν και αποσυντονίζουν την καθημερινότητά μας. Μετά το πρώτο και φυσιολογικό κλίμα πανικού έρχεται η προσπάθεια διαχείρισης των καταστάσεων αυτών. Μερικές προτάσεις διαχείρισης και ελέγχου τέτοιων καταστάσεων είναι:

 Για να ξεπεράσουμε μια δύσκολη συγκυρία, είναι χρήσιμη η αναζήτηση των αιτιών της, αλλά δεν κρίνεται πάντοτε απαραίτητη. Μάλιστα επιστήμονες συμβουλεύουν να αφιερώνουμε το 20% του χρόνου μας για το τι είναι λάθος και 80% σε ό,τι είναι σωστό.

 Αν αυτό που κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημά μας δεν είναι αποδοτικό και δε λειτουργεί, μπορούμε να προσπαθήσουμε οτιδήποτε άλλο, αρκεί να είναι διαφορετικό από ό,τι είχαμε κάνει πριν. Άλλωστε, μια μικρή αλλαγή δημιουργεί ήδη ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, και πολλές μικρές αλλαγές αρκούν για να δημιουργήσουμε μεγάλες αλλαγές σε βάθος χρόνου.

Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μια νέα μέρα. Είναι μια νέα μέρα για να θέτουμε στόχους, να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε. Αφήνουμε ό,τι είναι παρελθόν εκεί που ανήκει και δημιουργούμε ελπίδα για το μέλλον. Κάνουμε μία σύσκεψη με τον εαυτό μας, επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας και επικεντρωνόμαστε σε πράγματα, που έχουν αξία.

Συζητάμε με αγαπημένα πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό νιώθουμε κοντά μας τους δικούς μας ανθρώπους, καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία.

Ακούμε λίγη μουσική, διαβάζουμε βιβλία. Η φαντασία είναι μια διέξοδος σε έναν διαφορετικό κόσμο. Έτσι, ο νους ταξιδεύει, αποφορτίζεται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων.

Γράφουμε για ό,τι μας κάνει να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να ξεσπάμε τα νεύρα μας πάνω στο χαρτί. Όταν τελειώσουμε το γράψιμο μπορούμε να διαβάσουμε ό,τι γράψαμε. Θα καταλάβουμε πού είναι τα λάθη μας και θα βρούμε μία λύση σε αυτό που μας εκνευρίζει.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα υπάρξουν αρκετές φορές που οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα δημιουργήσουν ένταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να σκεφτείτε συγκεκριμένους τρόπους διατήρησης της ψυχραιμίας σας όπως :

Όλα καλά, όλα υπό έλεγχο! Τη στιγμή που χάνεται την ψυχραιμία σας, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο και η αίσθησή σας είναι ότι πρόκειται για κατάσταση κινδύνου και ότι πρέπει να δράσετε άμεσα. Δυστυχώς, η δράση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάτι αρνητικό, όπως το να ουρλιάξετε! Επαναλάβετε στον εαυτό σας: «Όλα καλά, όλα υπό έλεγχο».

Μάθετε να παίρνετε βαθιές, αργές αναπνοές. Πριν ξεσπάσετε για κάτι, που σας χάλασε τη διάθεση ή για κάτι που διαφωνείτε, πάρτε πρώτα μερικές βαθιές ανάσες, δώστε οξυγόνο στον εγκέφαλό σας. Βοηθάει να ηρεμήσετε και να μη χάσετε τον έλεγχο.

Προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε την κακή συμπεριφορά και να ανταποκριθείτε στο βαθύτερο αίτημα του παιδιού. Για παράδειγμα, το παιδί σας έχει εκνευριστεί με κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί με λόγια και ηρεμία και καταφεύγει στην κακή συμπεριφορά. Εξετάστε τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς του. Μήπως δυσκολεύεται να μοιραστεί πράγματα; Μήπως νιώθει ότι απειλείται κοινωνικά; Βρείτε το πρόβλημα και βοηθήστε το παιδί να αντιδράσει διαφορετικά.

 Όταν ηρεμήσετε, βάλτε στο παιδί σας όρια, αλλά με κατανόηση. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και όχι από αυτά που οι γονείς τους λένε να κάνουν! Βοηθήστε το παιδί σας να εκφράσει με λόγια τα συναισθήματα που οδήγησαν στο ξέσπασμα και εξηγήστε ότι δεν χρειάζεται να φερθεί έτσι άσχημα.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Προλάβετε τον δικό σας εκνευρισμό και τα δικά σας νεύρα με αυτοφροντίδα. Βρείτε χρόνο για χόμπι, αθλητισμό ή πράγματα που σας δίνουν ευχαρίστηση. Γίνετε μέλος μιας ομάδας γονέων. Συζητήστε με φίλους που έχουν παιδιά κοντινής ηλικίας.

Στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα», εκτός από το διδακτικό και μαθησιακό κομμάτι που προσφέρουμε στους μαθητές, θέλουμε να αποτελούμε το έρεισμά τους στις δύσκολες καταστάσεις. Η υιοθέτηση θετικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς και η βίωση θετικών συναισθημάτων στην καθημερινότητά μας (όπως αγάπη, ενδιαφέρον, χαρά, ικανοποίηση, ελπίδα, αισιοδοξία κ.ά.) μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων. Άλλωστε, ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς η αισιοδοξία φαίνεται να είναι το παράθυρο πνοής και ελπίδας.

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ # γίνεται

#ereisma_lamia #ereisma_lianokladi #ereisma_team