25 Ιούλ 2024

Η εκπαιδευτική εκδρομή και η συμβολή της στη μάθηση

Οι αναμνήσεις των εκπαιδευτικών εκδρομών λογίζονται ανάμεσα στις πιο γνωστές, έντονες και πιο διαρκείς αιτίες γνώσεων, συναισθημάτων και εμπειριών σε αυτή την εύπλαστη για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικία, κυρίως γιατί αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Παρόλο που ο σκοπός τους είναι κυρίως εκπαιδευτικός, μπορούν συγχρόνως να αποτελέσουν μια συναρπαστική και πολύμορφη βιωμένη πραγματικότητα για όσους συμμετέχουν.

Ο στόχος των εκδρομών είναι η καλύτερη κατανόηση θεμάτων τα οποία θίγονται στα μαθήματα. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα οπτικά και τα ακουστικά μέσα διδασκαλίας μεταφέρουν πληροφορίες με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο στους μαθητές. Επίσης, η μεταφορά των μαθητών σε ένα νέο περιβάλλον, τους χαρίζει την εμπειρία του ομαδικού ταξιδιού, τη βίωση της κοινωνικοποίησης και τους διδάσκει να σέβονται τα μέρη τα οποία επισκέπτονται. Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν ένα νέο μέρος που ίσως δεν έχουν επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν και να εκτεθούν σε καινούριες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμο για τους μαθητές εκείνους που δεν έχουν την τύχη ή την ευκαιρία να ταξιδέψουν. Επιπροσθέτως, οξύνεται με τον τρόπο αυτό η περιέργεια των μαθητών. Γιατί οι μαθητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές ανακαλύπτουν ότι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το θέμα της εκπαιδευτικής εκδρομής. Εξάλλου, μέσα από τις εκπαιδευτικές εκδρομές διαμορφώνονται οι γνωστές ως «επεισοδιακές αναμνήσεις» με άμεση και έμμεση διεργασία, που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλούν στην μνήμη τους πληροφορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι μαζί έξω, σε νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αντικρύζοντας νέα αξιοθέατα,  οι εμπειρίες τους γίνονται  πιο δυνατές. Οι μαθητές μπορούν να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να παρατηρήσουν πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων  άγριων ​​ζώων, σπάνιων φυτών, δελφινιών, ενός ταξιδιού με πλοίο, ιστορικών  μνημείων, αρχαιολογικών τόπων και χώρων,  κέντρων επιστήμης ή ιστορικών μουσείων και ίσως ακόμη και παρατήρησης αστεριών αν το εκπαιδευτικό ταξίδι είναι σε ένα πλανητάριο.

Τα πλεονεκτήματα των εκπαιδευτικών ταξιδιών και εκδρομών, επομένως, είναι πολλά. Όπως η απόκτηση πραγματικών εμπειριών, η κινητοποίηση μαθητών, η βελτίωση της κοινωνικότητας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, η εμπλοκή διαφορετικών διδακτικών στρατηγικών και η διασκέδαση. Όλες οι δυνατότητες για εκπαιδευτικές εκδρομές και μορφωτικά ταξίδια συνάδουν με την απόκτηση μιας αξέχαστης εμπειρίας του πραγματικού κόσμου. Δίνουν την ευκαιρία για συνολική βύθιση στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στις εκδρομές αυτές, ο μαθητής αποκτά πρακτικές κοινωνικές ικανότητες και ανοίγματα κριτικής σκέψης έξω από το ελεγχόμενο περιβάλλον της τάξης.

Πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά, τα Φροντιστήρια “ΕΡΕΙΣΜΑ“, πραγματοποίησαν την πρώτη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή, για φέτος, στους Δελφούς & στην Αράχωβα.

Γίνε κι εσύ πρωτοπόρος, έλα στην καλύτερη ομάδα!

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #γίνεται

#ereisma_lamia #ereisma_lianokladi #ereisma_team

#παιδεία #εκπαίδευση #πρωτοπορία #εξέλιξη