04 Μαρ 2020

«Ένα βιβλίο θα είναι πάντα ένας φίλος στο πλευρό μας»

Η λογοτεχνία είναι μια απόδραση από τα προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας. Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση στην καθημερινότητα, όχι η άρνησή της. H λογοτεχνία μπορεί να δώσει αξία στα μικρά, ασήμαντα πράγματα της καθημερινότητας. Μπορεί να τα χρωματίσει και να τα κάνει εμφανή.

Είναι πολύ σημαντικό ο νέος να μπορεί να έρχεται σε επαφή με λογοτεχνικά βιβλία και να δέχεται πνευματικά ερεθίσματα σε μια εποχή που η τεχνολογία «σαρώνει» τη ζωή τους. Μέσα από την επαφή με ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να αναπτύξει τη φαντασία του και να εκφράζει τα συναισθήματά του, να γελάει ή να κλαίει περισσότερο, να ονειρεύεται, να αγαπά περισσότερο, να εξευγενίζει το χαρακτήρα και τα πάθη του. Αποτελεί, λοιπόν, ένα μέσο ψυχικής κάθαρσης και αυτογνωσίας, γιατί μέσω αυτού περνάει από όλα τα συναισθήματα.

Η λογοτεχνία είναι ο ισχυρότερος πολέμιος της πληκτικής και πεζής πραγματικότητας και μαθαίνει στο άτομο να ονειρεύεται και να πιστεύει σε αξίες και ιδανικά που αυτή καταρρίπτει. Η επαφή με ένα βιβλίο, η μυρωδιά του χαρτιού, το τσάκισμα της σελίδας δημιουργεί μνήμες στον άνθρωπο που θα τον ακολουθούν για μια ζωή. Συνδέει, λοιπόν, τον νέο με το παρελθόν και τις αξίες βοηθώντας τον να ανακαλύψει τις ρίζες του, την ταυτότητά του συνειδητοποιώντας την πολιτισμική παρακαταθήκη που του έχει παραδοθεί.

Είναι ένας ιδανικός τρόπος για δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο για κάθε νέο, μέσω του οποίου μπορεί να βελτιώσει την έκφρασή του, το λεξιλόγιό του και να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο της ελληνικής γλώσσας όχι όμως με τρόπο διδακτικό και απαιτητικό αλλά γλυκό και γλαφυρό.

Οι νέοι σήμερα ως επί το πλείστον δεν ενδιαφέρονται για το διάβασμα βιβλίων και αναζητούν τη συντροφιά και την παρέα όχι στην κατ’ ιδίαν επαφή αλλά στην επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων. Ωστόσο, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το βιβλίο θα αποτελεί πάντα έναν διαχρονικό «φίλο» για τις ώρες μοναξιάς.

Η λογοτεχνία είναι ένα απέραντο ταξίδι. Η απόλαυση έγκειται στο ταξίδι, όχι στον προορισμό. Όσο μεγάλο και αν είναι, πάντα καταλήγει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Μόνο που το λιμάνι της επιστροφής δεν είναι ποτέ πια το ίδιο. Στην επόμενη γιορτή, λοιπόν, ας χαρίσουμε στους αγαπημένους μας ένα βιβλίο και ας δημιουργήσουμε μαζί τους κοινές εμπειρίες και μνήμες!!!

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, δημιουργικά τον ελεύθερο μας χρόνο αυτές τις μέρες διαβάζοντας ένα βιβλίο:

  • ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ, «ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ»
  • ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, «ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ»
  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ, «Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ»
  • ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ, «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ»
  • ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ»
  • ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ, «ΤΟ ΨΕΜΑ»
  • ΑΛΚΗ ΖΕΗ, «ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ»
  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, «ΤΑ ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»

Στα Φροντιστήρια “ΕΡΕΙΣΜΑ“, επιδιώκουμε την επαφή των νέων με τα βιβλία, την ποίηση και τη λογοτεχνία δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία μέσα από βίντεο και εργασίες να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές.

Επιπλέον, στα Φροντιστήριο “Έρεισμα”, διδάσκεται όλη τη χρονιά το μάθημα της Λογοτεχνίας από την Α’ γυμνασίου έως τη Γ’ Λυκείου, προετοιμάζοντας τα παιδιά στη νέα μορφή γραπτών διαγωνισμάτων, συνεξέταση Λογοτεχνίας με Έκθεση – Έκφραση.

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #γίνεται

#ereisma_lamia #ereisma_lianokladi #ereisma_team