Μέθοδοι μελέτης και στρατηγικές για επιτυχία στις εξετάσεις
05 Apr 2023

Μέθοδοι μελέτης και στρατηγικές για επιτυχία στις εξετάσεις

Ως μαθητές, μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε ότι η μελέτη σας συντρίβει, ειδικά όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών για τις εξετάσεις. Ωστόσο, με τις σωστές μεθόδους μελέτης, ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει την επιτυχία. Μέθοδοι μελέτης και στρατηγικές για επιτυχία στις εξετάσεις …

Οι  εξετάσεις για κάθε υποψήφιο αποτελούν μια απαιτητική και ιδιαίτερη διαδικασία. Όμως, δεν παύει να είναι μία δοκιμασία. Ο μαθητής δοκιμάζει τις αντοχές του, την υπομονή του, τα όριά του και κυρίως τη θέλησή του να πετύχει τον στόχο του και να κατακτήσει τα όνειρά του. Μέθοδοι μελέτης και στρατηγικές για επιτυχία στις εξετάσεις …

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μεθόδους μελέτης που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους μαθητές να επιτύχουν στο σχολείο. Είτε είστε μαθητής Γυμνασίου που προετοιμάζεται για τις ενδοσχολικές  εξετάσεις, είτε μαθητής Λυκείου, αυτές οι μέθοδοι μελέτης μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους δικούς σας στόχους.

 • Σημειώσεις: Η λήψη σημειώσεων είναι μια κλασική μέθοδος μελέτης που περιλαμβάνει την καταγραφή σημαντικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια διαλέξεων ή κατά την ανάγνωση σχολικών βιβλίων. Η διαδικασία λήψης σημειώσεων βοηθά τους μαθητές να διατηρήσουν πληροφορίες και η επανεξέταση σημειώσεων αργότερα ενισχύει τις έννοιες και τις ιδέες.

Συμβουλές για αποτελεσματική λήψη σημειώσεων:

 1. Χρησιμοποιήστε συντομογραφίες για να επιταχύνετε τη διαδικασία.
 2. Επισημάνετε βασικά σημεία, ορισμούς και σημαντικά παραδείγματα.
 3. Οργανώστε τις σημειώσεις με σαφή και λογικό τρόπο.
 4. Επανεξετάζετε τις σημειώσεις τακτικά για να ενισχύσετε τις πληροφορίες.

 • Flashcards: Οι κάρτες flash είναι ένα δημοφιλές εργαλείο μελέτης που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να απομνημονεύσουν πληροφορίες γρήγορα και εύκολα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για θέματα που απαιτούν απομνημόνευση, όπως ξένες γλώσσες ή επιστημονικούς τύπους.
 • Ενεργή ανάγνωση: Η ενεργητική ανάγνωση είναι μια μέθοδος μελέτης που περιλαμβάνει την ενασχόληση με το υλικό κατά την ανάγνωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προεπισκόπηση του υλικού, την υπογράμμιση βασικών σημείων, την καταγραφή σημειώσεων  ή την υποβολή ερωτήσεων σχετικά με το κείμενο. Η ενεργητική ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης και της διατήρησης των πληροφοριών. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους μελέτης, οι μαθητές μπορούν να βελτιώσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ακαδημαϊκή επιτυχία.

 • Μέθοδος SQ4R:

S-Survey – Έρευνα: Επανάληψη κεφαλαίου, φωτογραφιών, πινάκων, περιλήψεων.

Q-Question – Ερωτήσεις: Μετάτρεψε τους τίτλους και επικεφαλίδες των κεφαλαίων σε ερωτήσεις.

R- Read – Ανάγνωση: Διάβασε προσεκτικά το κείμενο κι έπειτα κάθε ενότητα ξεχωριστά αναζητώντας  τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσες στο προηγούμενο βήμα.

R2 – Recor-Reflect- Καταγραφή: Κατάγραψε τις απαντήσεις των ερωτήσεων σου σε ένα σημειωματάριο χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά.

R3 – Recite – Αφήγηση: Με την ολοκλήρωση κάποιας ενότητας, προσπάθησε να θυμηθείς τις κύριες επικεφαλίδες και ιδέες του κειμένου. Δοκίμασε να απαντήσεις στις ερωτήσεις μεγαλόφωνα. Δώσε στον εαυτό σου το ρόλο ενός δασκάλου.

R4 – Review – Ανάκληση πληροφοριών / Επανάληψη: Απάντησε τις ερωτήσεις χωρίς να κοιτάζεις το υλικό κι έλεγξε εάν τις βρήκες σωστά.

 • Περίληψη – Σύνοψη: Η περίληψη είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει τη συμπύκνωση μεγαλύτερων τμημάτων πληροφοριών σε συντομότερες, πιο διαχειρίσιμες περιλήψεις. Αυτή η μέθοδος μελέτης μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να εντοπίσουν βασικά σημεία και να κάνουν συνδέσεις μεταξύ ιδεών.
 • Πρακτικές δοκιμές: Τα πρακτικά τεστ είναι μια χρήσιμη μέθοδος μελέτης για τους μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις. Μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να εντοπίσουν τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουν τη μελέτη τους και να μειώσουν το άγχος των εξετάσεων.

Συμβουλές για αποτελεσματικά πρακτικά τεστ:

 1. Δημιουργήστε ή χρησιμοποιήστε πρακτικά τεστ που είναι παρόμοια σε μορφή και περιεχόμενο με την πραγματική εξέταση.
 2. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας ενώ κάνετε τα πρακτικά τεστ για να προσομοιώσετε την πραγματική εμπειρία των εξετάσεων.
 3. Εξετάστε τις ερωτήσεις που κάνατε λάθος και προσδιορίστε τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσετε.
 4. Κάντε πρακτικές δοκιμές πολλές φορές για να ενισχύσετε τις πληροφορίες.
 • Περιβάλλον μελέτης: Προτιμήστε το διάβασμα σε χώρο που να σας εμπνέει. Καθαρίστε το περιβάλλον σας, αερίστε τον χώρο και διαρρυθμίστε  τον ανάλογα με την προσωπικότητά σας. Στον συγκεκριμένο χώρο είναι καλό να μπορείτε τόσο να συγκεντρώνεστε όσο και να χαλαρώσετε.  Εάν μπορείτε να συγκεντρωθείτε με μουσική αποφύγετε μουσική με λόγια και προτιμήστε ορχηστρική μουσική σε όποιο είδος προτιμάτε.
 • Διαδικτυακοί πόροι: Οι διαδικτυακοί πόροι είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μέθοδος μελέτης για τους μαθητές. Εκπαιδευτικά βίντεο, podcast και διαδραστικά σεμινάρια μπορούν όλα να είναι χρήσιμα συμπληρώματα στις παραδοσιακές μεθόδους μελέτης.

Τι γίνεται όμως με το άγχος στην περίοδο των εξετάσεων; Μέχρι ένα σημείο το άγχος είναι φυσιολογικό και δημιουργικό. Μας κινητοποιεί σε δύσκολες και προκλητικές φάσεις της ζωής μας να καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας.

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, μαθητές και γονείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία και την πολυπόθητη θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτές τις ημέρες το άγχος των παιδιών, που δεν είναι τίποτα άλλο φόβος ενδεχόμενης αποτυχίας στις εξετάσεις, μεγαλώνει.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι τρόποι αποφόρτισης από το άγχος και την πίεση της εξεταστικής περιόδου:

 • Φροντίδα του μυαλού και του σώματος: Ο καλός ύπνος, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή θα ενισχύσουν την μνήμη και την πνευματική σας απόδοση. Η μελέτη είναι πιο αποτελεσματική όταν συνοδεύεται από καλές συνήθειες.Καλό είναι να μην ξεχνάμε να προγραμματίζουμε διαλείμματα με άσκηση/γυμναστική. Η γυμναστική βοηθάει να εκκρίνονται ουσίες που ακυρώνουν εκείνες που παράγονται στο σώμα μας με την επίδραση του άγχους.
 • Ευχάριστα διαλείμματα: Καλό είναι να προγραμματίζουμε κάποιες δραστηριότητες που ξέρουμε σίγουρα ότι μας ευχαριστούν και μας βοηθούν να μην είμαστε τελείως απομονωμένοι όταν διαβάζουμε. Τα θετικά συναισθήματα που θα μας φέρει μία βόλτα, μία ζεστή και φιλική κουβέντα με ανθρώπους που μπορούν να μας ακούσουν, εκφράζοντας τους φόβους και τις αμφιβολίες μας, δεν είναι χάσιμο χρόνου. Αντίθετα, θα μας βοηθήσουν να πάρουμε δύναμη και να αντιμετωπίσουμε το άγχος.
 • Ασκήσεις χαλάρωσης: Όταν νιώθουμε το άγχος να επιδρά στο σώμα μας συνδυάζουμε βαθιές αναπνοές με θετικές και ρεαλιστικές σκέψεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αναπνέουμε ήρεμα με εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα, να τεντώσουμε το σώμα μας δηλαδή την πλάτη, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια και να επαναλάβουμε στον εαυτό μας μια λέξη που μας ηρεμεί (π.χ. «ηρέμησε», «χαλάρωσε»), ή να σκεφτούμε μια φράση ενός αγαπημένου μας προσώπου («είμαι δίπλα σου ό,τι κι αν συμβεί…»).
 • Αλλαγή παραστάσεων: Η αλλαγή παραστάσεων μπορεί να βελτιώσει την αφομοίωση νέων πληροφοριών. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή απλά έχετε κουραστεί, δοκιμάστε να κάνετε κάτι σε ένα νέο μέρος. Υπάρχουν βιβλιοθήκες, πάρκα και καφέ που αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα.
 • Ρεαλιστικές σκέψεις: Προσπαθούμε να φανταστούμε με λεπτομέρειες τις πραγματικές συνθήκες των εξετάσεων πριν συμμετάσχουμε σε αυτές, γιατί με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τον εαυτό μας να εξοικειωθεί περισσότερο μαζί τους και να απαλλαγεί από τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που μας δημιουργεί η σκέψη τους.

Σας ευχόμαστε να έχετε επιτυχία στις εξετάσεις σας!

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τοτέ μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

 • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
 • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront