
Doomscrolling ή doomsurfing: Εμμονή με τις «κακές» ειδήσεις
Ελέγχεις τις ειδήσεις πολλές φορές την ημέρα; Προσηλώνεσαι στο να διαβάζεις αρνητικά άρθρα για ώρες; Παραμελείς άλλες υποχρεώσεις επειδή ελέγχεις συχνά τα νέα της ημέρας ή επειδή σε επηρεάζουν αρνητικά; Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς αφού έχεις διαβάσει ειδήσεις;
Doomscrolling ή doomsurfing: Εμμονή με τις «κακές» ειδήσεις … Το doomscrolling είναι η άσκοπη επίσκεψη σε αρνητικά άρθρα ειδήσεων, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες πλατφόρμες κοινής χρήσης περιεχομένου. Δηλαδή, το να διαβάζεις τη μια αρνητική ιστορία μετά την άλλη. Το φαινόμενο αυτό λέγεται “πανικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. Είναι διαφορετικό από το να διαβάζεις τις ειδήσεις για να ενημερωθείς, καθώς η συμπεριφορά αυτή μπορεί να γίνει κάπως ”εμμονική”.

Η πανδημία του COVID-19 έχει αναδείξει το doomscrolling σε ένα σοβαρό πρόβλημα. Στην αρχή της πανδημίας βασιζόμασταν στις συνεχείς ενημερώσεις από τις ειδήσεις. Η πανδημία συνέπεσε ακόμα με την αύξηση της παραπληροφόρησης, τροφοδοτώντας μας με συναισθήματα όπως θυμό, φόβο και άγχος.
Το doomscroling μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές. Ακόμα και σε υγιή άτομα, αυτή η αρνητική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε μια συνεχή αρνητική οπτική της πραγματικότητας σε σημείο να μην μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμα και τα θετικά που συμβαίνουν.
Αυτές οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορούν να εκδηλωθούν και στο σώμα, ως αντίδραση στην απειλή. Μια τέτοια αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, ακόμα και σε πονοκεφάλους, καρδιαγγειακές παθήσεις και σε αρκετά άλλα προβλήματα υγείας.

Αφού μας καταστρέφει αργά, γιατί συνεχίζουμε να το κάνουμε;
Έχουμε την ψευδαίσθηση πως κρατάμε τον εαυτό μας ασφαλή διαβάζοντας αρνητικές ειδήσεις. Θεωρούμε πως όσο πιο πολύ ενημερωμένοι είμαστε τόσο περισσότερο έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που μπορεί να συμβούν.
Εάν βιώνεις αυτόν το φαύλο κύκλο, μπορείς να στραφείς στον εαυτό σου και να θέσεις κάποια εσωτερικά ερωτήματα:
- Τι φοβάμαι τόσο πολύ και θέλω να τα ελέγχω όλα;
- Μήπως μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου τα άσχημα νέα είχαν σημαντική θέση;
- Μήπως έχω μέσα μου την πεποίθηση πως η ζωή είναι δύσκολη και ο κόσμος επικίνδυνος;
- Η ανάγκη μου για έλεγχο με βοηθάει η με εξαντλεί;
- Νιώθω ότι μπορώ να βάλω τα όρια μου σε αυτά που συμβαίνουν έξω από μένα η κατακλύζομαι και πολλές φορές ορίζομαι από τις εξωτερικές συνθήκες;

Είναι μια συνήθεια που δύσκολα μπορούμε να κόψουμε, όμως υπάρχουν λύσεις:
- Ορίστε ένα χρονικό όριο. Ο χρονικός περιορισμός μπορεί να περιορίσει τον καταιγισμό των ειδήσεων.
- Αποφύγετε τα social media. Αποτελεσματικό θα ήταν να συνδέεστε ελεγχόμενα.
- Θέστε όρια στις ειδήσεις που διαβάζετε
- Δοκιμάστε την πρακτική της ευγνωμοσύνης. Καταγράψτε τα πράγματα στη ζωή σας που σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνώμονες.
Μία καλή ιδέα, είναι να γίνουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων που τόσο μας βαραίνουν. Κι αν τίποτα δε λειτουργεί, οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι πάντα εδώ για να βοηθήσουν. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου ερωτήματα και να λάβεις τις προσωπικές σου απαντήσεις. Επίσης, να επεξεργαστείς την εσωτερική σου ανασφάλεια, να ακούσεις την επιθυμία σου, να νιώθεις ασφαλής.
Στα Φροντιστήρια «Έρεισμα» βοηθάμε τους μαθητές μας να καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα, ώστε η ενημέρωση να μην γίνεται εμμονή. Να απελευθερωθούμε από εσωτερικά εμπόδια και τους περιορισμούς που μας κρατούν φυλακισμένους από το να ζήσουμε όπως αληθινά επιθυμούμε.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία! Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2231307114
Βρείτε μάς & ακολουθήστε μάς:
Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront
Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/
Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube
Twitter – @EreismaFront
Ψηφιακός, εκπαιδευτικός κόσμος; Σίγουρα σε ενδιαφέρει… Πάτησε το παρακάτω link…
#doomscrolling #doomsurfing