Ανθρωπιστική παιδεία και εθελοντισμός
25 Ιούλ 2024

Ανθρωπιστική παιδεία και εθελοντισμός

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

  • ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
  • ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
  • ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ
  • ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ
  • ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ
  • ΝΑ ΣΥΜΠΟΝΑΣ
  • ΝΑ ΑΠΟΚΤΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΝΙΩΘΟΝΤΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ

Ανθρωπιστική παιδεία και εθελοντισμός. Χρέος του σημερινού σχολείου και ευρύτερα της εκπαίδευσης είναι να δημιουργεί ανθρώπους που θα τους εμφυσήσει την ανάγκη για βοήθεια, τη συμπόνια, τον προβληματισμό, τη συνείδηση γενικότερα. Ωστόσο, στον αγώνα των εξετάσεων και της ολοκλήρωσης της ύλης το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την ανθρωπιστική παιδεία και εστιάζει στη γνώση αυτή καθεαυτή και στην επιτυχία ξεχνώντας πως η γνώση είναι ένα από τα «όπλα» των νέων σήμερα.

Η ανθρωπιστική παιδεία θέτει στο κέντρο τον άνθρωπο , τον οποίο πιστεύει ως σκοπό και όχι σαν μέσο. Συντελεί στην όξυνση της κρίσης, στη διεύρυνση της γνώσης ενώ παράλληλα αναπτύσσει ηθικές και κοινωνικές αρετές απεγκλωβίζοντας τον νέο από στερεότυπα, προκαταλήψεις, αφού επικεντρώνεται σε αρχές, όπως η ισότητα, η ειρήνη, η ελευθερία. Πάνω απ’ όλα όμως χρέος της ανθρωπιστικής παιδείας είναι να μάθει στους νέους να ΑΓΑΠΟΥΝ τον συνάνθρωπο, τη φύση, τα ζώα αλλά και να ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη ή έλλειμμα. Η γνώση, άλλωστε, όταν συνδυάζεται με την προσφορά και τη συμμετοχή οδηγεί όχι μόνο στην ατομική αλλά και στη κοινωνική ευημερία.

Εθελοντισμός είναι η εκδήλωση μιας κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο χρόνο του για ένα κοινωφελή σκοπό.

Σε μια εποχή που επικρατεί οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση, που οι άνθρωποι βιώνουν τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την ανεργία, σε μια εποχή που το περιβάλλον καθημερινά πλήττεται και κυρίως σε μια εποχή που επικρατεί ο ατομισμός και η αδιαφορία, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει σίγουρα ευθύνη αλλά και χρέος. 

Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, ως βασικοί φορείς διαπαιδαγώγησης πρέπει να παρέχουν ερεθίσματα στα παιδιά δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν εθελοντές, να τα γαλουχήσουν με το αίσθημα του Συν-Πράττω, να τους μιλήσουν για τον εθελοντισμό και να αποτελέσουν και οι ίδιοι πρότυπα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε,  ότι οι νέοι είναι το Μέλλον, είναι η Ελπίδα.

Στα φροντιστήρια «Έρεισμα» στοχεύουμε όχι μόνο στον μαθητή αλλά και στον άνθρωπο. Μαζεύουμε καπάκια, διοργανώνουμε εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό, προβάλλουμε βίντεο και μιλάμε στα παιδιά μας για τον Εθελοντισμό, την Αλληλοβοήθεια και την Αγάπη.

Σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε από κοντά!

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#teamereisma

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #γίνεται #εκπαίδευση #παιδεία