24 Απρ 2024

Αξίες στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πράξης

Αξίες είναι οι ιδέες που καθορίζουν τον τρόπο ζωής και σκέψης μας, είναι τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν την ταυτότητά μας. Ο κάθε άνθρωπος έχει μεγαλώσει και έχει ενστερνιστεί τις δικές του αξίες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από αυτές ενός άλλου ανθρώπου. Ακριβώς για τον λόγο αυτό θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε εκατοντάδες «αξίες ζωής» που για τον καθένα παίζουν μεγαλύτερο ή μικρότερο ρόλο στη ζωή.

Η μόρφωση του ανθρώπου πολλές φορές μπερδεύεται με την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση έχει να κάνει με την γνώση, η μόρφωση όμως έχει να κάνει με την χρήση της γνώσης μέσα στα κοινωνικά πλαίσια και είναι συνυφασμένη με τις αξίες. Με άλλα λόγια οι αξίες βρίσκονται σε κάθε άνθρωπο και έχουν προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική σημασία.

Για ένα παιδί, όμως, οι έννοιες αυτές είναι δυσνόητες και, έτσι κι αλλιώς, θα παρουσιαστούν αρκετά αργότερα στην πορεία της ζωής του. Είναι πολύ πιο απλές και θεμελιώδεις οι αξίες με τις οποίες οφείλουμε να το γαλουχήσουμε, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που θα αποφασίζει μόνο του, για τις προσωπικές του επιλογές.

Η εκπαιδευτική διαδικασία καλεί το παιδί, να περάσει ένα μέρος του χρόνου του με τους συνομηλίκους του, εκτός του οικογενειακού του πλαισίου. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί αυτονομείται, αναλαμβάνει ευθύνες και υποχρεώσεις, μαθαίνει να συνυπάρχει και να συνεργάζεται με τους άλλους αρμονικά. Παράλληλα, ωριμάζουν μέσα του αρετές και αξίες, οι οποίες θα αποτελέσουν ισχυρά εφόδια στη μετέπειτα ζωή του:

 • Σεβασμός: Μια έννοια με πολλές πτυχές αφού περιλαμβάνει τόσο τον σεβασμό του παιδιού προς τους άλλους, όσο και προς τον ίδιο του τον εαυτό. Μέσα από τον σεβασμό μαθαίνει να χτίζει υγιείς σχέσεις. Η προσωπικότητα του καθενός μας είναι συνυφασμένη με την προσωπική του ιστορία, τις δεξιότητές του, τις ιδιοτροπίες του, τους πόνους, τις χαρές και τις αδυναμίες του.
 • Ειλικρίνεια: Ακόμη κι αν δεν είναι πάντα εύκολη για ένα παιδί, είναι αρκετή για να το μάθει να πορεύεται στη ζωή του με οδηγό την αλήθεια και το θάρρος.
 • Ευγένεια: Η ευγένεια καθιστά την ανθρώπινη φύση εκλεκτή και αξιόλογη. Επιτρέπει να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου δεσμοί μεταξύ μας, εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Καμιά ανθρώπινη ομάδα δεν μπορεί να ζήσει αρμονικά χωρίς να υιοθετήσει κανόνες συμβίωσης, κώδικες συμπεριφοράς και ανεκτικότητας προς τους άλλους.
 • Υπομονή και Επιμονή: Πρόκειται για δύο έννοιες αλληλένδετες, καθώς η μία αποτελεί αποτέλεσμα της άλλης. Όταν το παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία να προσπαθεί για την κατάκτηση των στόχων του, να σηκώνει το βάρος της ενδεχόμενης αποτυχίας, να αγωνίζεται πιο σκληρά, τότε σμιλεύει τον χαρακτήρα του και αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις δύσκολες καταστάσεις.
 • Ευγνωμοσύνη: Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη για την κάθε τους ημέρα, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους, από μια ηλιόλουστη ημέρα, μέχρι ένα χαμόγελο.
 • Συγχώρεση: Ένα παιδί που ξέρει να προσφέρει συγχώρεση, προχωρά στη ζωή του με πιο σταθερά βήματα.
 • Υπευθυνότητα: Το σχολείο διαπαιδαγωγεί, κάθε φορά που μαθαίνει τους νέους να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να κατανοούν και να δέχονται την πραγματική τους ιστορία. Να έχουν το θάρρος να αντιμετωπίζουν τις πράξεις τους με απόλυτο σεβασμό στη μοναδικότητα του ατόμου. Ταυτόχρονα, οι μαθητές αναλαμβάνουν
  ρόλους και ευθύνες και μαθαίνουν να είναι αποδοτικοί στο πλαίσιο και στις απαιτήσεις μιας ομάδας.
 • Ενσυναίσθηση: Είναι η ικανότητα να βλέπει κάποιος τον κόσμο του άλλου όπως εκείνος τον βιώνει μέσα από τα δικά του μάτια, η ικανότητα που έχει το άτομο να μπορεί να μοιράζεται και να ταυτίζει τα συναισθήματά του με τα συναισθήματα κάποιου άλλου, να «μπαίνει» στη θέση του άλλου, να βλέπει τα γεγονότα από την
  οπτική γωνία του άλλου και να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα και τις ιδέες του.

Στα Φροντιστήρια “Έρεισμα“, εκτός από το διδακτικό κομμάτι έχουμε ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές μας αξίες και ιδανικά που θα τους συντροφεύουν στη ζωή τους. Άλλωστε, «αυτοί που φέρνουν τον ήλιο στη ζωή των άλλων, φωτίζουν εξίσου τη δική τους ύπαρξη».

Κάνε κι ΕΣΥ την ΕΓΓΡΑΦΗ σου τώρα!

Έλα στην ομάδα μας, φτάσε όπου έχεις ονειρευτεί!

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ # γίνεται

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2231307114

Διεύθυνση:

 1. Πατρόκλου 25, Λαμία

2. Λιανοκλάδι

#γεννημένοι_νικητές

#μένουμε_ασφαλείς #ereisma_lamia #ereisma_lianokladi #ereisma_team

Αφήστε μια απάντηση