5 Συμβουλές για να φτιάξετε τον πιο σωστό χώρο μελέτης για το παιδί σας
18 Μάι 2024

5 Συμβουλές για να φτιάξετε τον πιο σωστό χώρο μελέτης για το παιδί σας

Τα σχολεία θα ανοίξουν και οι μαθητές θα πάρουν τη θέση τους στα σχολικά θρανία! Tι γίνεται όμως με το “θρανίο” στο σπίτι;  Οργανωθείτε και δημιουργήστε έναν προσωπικό χώρο μελέτης για το παιδί σας, όπου το διάβασμα θα είναι ευχάριστο συναισθηματικά και πρακτικά!

5 Συμβουλές για να φτιάξετε τον πιο σωστό χώρο μελέτης για το παιδί σας

Υπάρχουν ανεξάντλητες ιδέες και λύσεις για την οργάνωση του χώρου μελέτης. Κάντε το παιδί σας μέρος της διαδικασίας επιλογής και διαμόρφωσης του χώρου μελέτης του, ώστε να περνά τις ώρες του διαβάσματος με θετική διάθεση!

Χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια βασικά πράγματα:

1] σωστός φωτισμός

2] ανατομικά σωστή καρέκλα

3] σωστό ύψος γραφείου

4] πρακτικές επιλογές οργάνωσης & αποθήκευσης

5] καλές συνθήκες θερμοκρασίας & αερισμού στο χώρο μελέτης

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

Φωτισμός

O φωτισμός του γραφείου αποτελεί βασική παράμετρο για την υγεία των ματιών του παιδιού. Ένα κακοφωτισμένο γραφείο, όπου το παιδί θα προσπαθεί να διαβάσει, θα το κουράσει ενώ μπορεί να επιτείνει οφθαλμολογικά προβλήματα.

Το κεντρικό φωτιστικό του δωματίου μπορείτε να το επιλέξετε σε συνεννόηση με τα παιδιά σας. Ανάλογα με το πόσο φωτεινό είναι το δωμάτιο, διαλέξτε και τις κατάλληλες λάμπες με λιγότερα ή περισσότερα βατ.

Για το γραφείο του επιλέξτε επιτόπιο φωτισμό, με φωτιστικά που είτε βιδώνουν πάνω στο γραφείο είτε είναι ανεξάρτητα.

Ανάλογα με το αν το παιδί σας είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας φροντίστε να τοποθετήσετε το φωτιστικό που θα διαβάζει στη σωστή πλευρά του γραφείου, ώστε να μην δημιουργείται “σκιά” όταν γράφει. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να υπολογίσετε και το πού θα τοποθετήσετε το γραφείο του παιδιού σε σχέση με φυσικό φως, δηλαδή κοντά στο παράθυρο, κατά τρόπο που το φως να έρχεται από αριστερά ή δεξιά ανάλογα με το πώς γράφει.

Καρέκλα και Γραφείο

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσετε στην καρέκλα του μαθητή, καθώς ρυθμίζει τη σωστή στάση του σώματος και της πλάτης του παιδιού. Καρέκλες περιστρεφόμενες, με ρυθμιζόμενο ύψος, ορθοπεδική πλάτη, επένδυση από μαλακό ύφασμα και σε χαρούμενα χρώματα σίγουρα θα ήταν μια πολύ καλή λύση.

Το έπιπλο του γραφείο, καλό θα ήταν να είναι φαρδύ και μακρύ, ώστε τα παιδιά να διαβάζουν με άνεση και να ακουμπούν επάνω τα απαραίτητα βιβλία και χαρτικά τους, στο κατάλληλο ύψος για το παιδί. Προτιμήστε ένα έπιπλο γραφείου που θα το χρησιμοποιήσει και μεγαλώνοντας, οπότε προνοήστε να διαθέτει υποδοχή για ηλεκτρονικό υπολογιστή, μεγάλη βιβλιοθήκη κ.τ.λ.

Οργάνωση και Αποθήκευση

Συμπεριλάβετε πολλές επιλογές οργάνωσης και αποθήκευσης, όπως ράφια, μολυβοθήκες και καλάθια για να κρατήσετε το χώρο καθαρό και τακτοποιημένο.

Θα σας βοηθήσουν τα μεγάλα κουτιά και οι συρταριέρες για την τακτοποίηση όλων των αντικείμενων που χρειάζεται το παιδί. Επίσης, μια βιβλιοθήκη είναι πάντοτε απαραίτητη! Θα μπορεί να ανατρέχει σε αυτή για να βρει πληροφορίες, να διαβάσει ένα μυθιστόρημα ή μια ιστορία. Παράλληλα ένα συναίσθημα ικανοποίησης θα υπάρχει κάθε φορά που την εμπλουτίζει.

Μάθετε στο παιδί σας να αποθηκεύει σωστά τα πράγματά του, ώστε να ξέρει που θα βρει το καθετί. Ένας σωστά οργανωμένος και τακτοποιημένος χώρος μελέτης βοηθά εξαιρετικά στη συγκέντρωση!

Επιπλέον χρήσιμα αντικείμενα που μπορείτε να επιλέξετε…

Ένα ημερολόγιο στον τοίχο θα το βοηθήσει να οργανώσει καλύτερα το καθημερινό του πρόγραμμα.

Εφοδιάζουμε τον χώρο του με ρολόι. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν το χρόνο που έχουν για τη μελέτη τους. Προτείνουμε να δημιουργούν το δικό τους χρονοδιάγραμμα και να προσπαθούν να το τηρήσουν όσο πιο πιστά γίνεται.

Ένας πίνακας από φελλό στον τοίχο του γραφείου θα βοηθούσε πολύ το παιδί για πρόχειρες σημειώσει, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να τον διακοσμήσει με όμορφες φωτογραφίες.

Ένας μαυροπίνακας στο χώρο του γραφείου θα γίνει ένα ευχάριστο παιχνίδι για το παιδί, καθώς θα αλλάζει ρόλους κατά την ώρα του διαβάσματος και από μαθητής θα γίνεται δάσκαλος, εξετάζοντας τον ίδιο του τον εαυτό!

Μια υδρόγειος σφαίρα στο οπτικό του πεδίο θα γεμίσει το παιδί με όρεξη και δίψα για ανακάλυψη!

Στα Φροντιστήρια Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”, φροντίζουμε οι μαθητές μας να μαθαίνουν από μικρή ηλικία τον σωστό τρόπο οργάνωσης και προγραμματισμού, καθώς και την σπουδαία σημασία αυτών στην προσωπική τους εξέλιξη και αυτονομία!

Έτσι, οι μαθητές μας μαθαίνουν να εργάζονται με…

  • Φακέλους & Διαφάνειες οργάνωσης
  • Μαρκαδόρους διαγραμμίσεως & Σελιδοδείκτες
  • Μαθητική ατζέντα
  • Προσωπικό e-mail
  • Μηνιαία λίστα προσωπικών στόχων

Παράλληλα μαθαίνουν να φροντίζουν και να σέβονται τόσο την τάξη και τον χώρο του Φροντιστηρίου, όσο και τους συμμαθητές τους.

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε από κοντά εμάς και τον χώρο μας!

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ξεκίνησαν…

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μάς:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#διάβασμα #σχολείο #μελέτη #Δημοτικό #Γυμνάσιο #Λύκειο #μαθητές #γονείς #Φροντιστήριο #Λαμία #εκπαίδευση