10 Tips για δυναμικό "back to school"
24 Απρ 2024

10 Tips για…δυναμικό “back to school”

Και ναι… τα σχολεία αρχίζουν ξανά! Η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού μας αποχαιρετά σιγά – σιγά & τα παιδιά ετοιμάζονται να καθίσουν ξανά στα θρανία.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί μια δημιουργική περίοδος επαναπροσδιορισμού στόχων! Εκμεταλλευτείτε την περίοδο από τις διακοπές μέχρι το σχολείο για να εξασφαλίσετε μια ομαλή μετάβαση με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος! Ακολουθήστε τις παρακάτω 10 συμβουλές για να γίνει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εύκολη και ουσιαστική!

10 Tips για…δυναμικό “back to school”

1] Μιλήστε στα παιδιά με θετική διάθεση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Μην εξωτερικεύετε το άγχος σας! Αποφύγετε φράσεις όπως: ‘’Από Δευτέρα αρχίζουν τα βάσανα’’, ‘’Από την επόμενη βδομάδα κομμένες οι βόλτες, …’’. Γενικότερα, αποφύγετε να δίνετε αρνητικά χροιά όταν μιλάτε γι’ αυτό. Τονίστε την καλή πλευρά του γεγονότος – ‘’Επιτέλους θα βρεις τους φίλους σου ξανά!’’- ή μιλήστε σε ουδέτερο τόνο.

Συζητήστε με το παιδί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς! Παρακινήστε το να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του & τις σκέψεις του. Τι είναι αυτό για το οποίο ανησυχεί περισσότερο; Τι είναι αυτό που το ενθουσιάζει; Μέσα από το διάλογο το παιδί θα μπορέσει να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του & να τα διαχειριστεί καλύτερα.

2] Βάλτε στόχους για τη νέα χρονιά

Συζητήστε με το παιδί σας τι θέλει να πετύχει αυτή τη χρονιά. Μην επικεντρώνεστε μόνο στη μαθητική του επίδοση & τους βαθμούς, αλλά συμπεριλάβετε στόχους που σχετίζονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη διασκέδαση, τις φιλίες, την οικογένεια, τη συμπεριφορά. Κάντε μια μικρή λίστα με αυτούς τους στόχους ή ζωγραφίστε τους.

3] Μπείτε ξανά στην καθημερινή σας ρουτίνα

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο υιοθετήστε ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Βοηθήστε το παιδί να καταστήσει τη μετάβασή του ευκολότερη ξεκινώντας με τη σωματική του προετοιμασία. Προγραμματίστε τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, το ίδιο & την ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης & του βραδινού ύπνου. Βάλτε χρονικά όρια στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών & της τηλεόρασης. Αναθέστε του δουλειές στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, θα αισθανθεί υπεύθυνο & ικανό να αναλάβει τις νέες του υποχρεώσεις.

4] Εξοπλιστείτε με καινούρια σχολικά είδη

Ψωνίστε μαζί με το παιδί σας τη νέα του σχολική τσάντα & τις υπόλοιπες σχολικές του ανάγκες, ή τα καινούρια του παπούτσια. Βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμάσει μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεται για το σχολείο.  Πάρτε τη λίστα μαζί σας στο κατάστημα & αφήστε το να διαλέξει τις δικές του προμήθειες, με τους αγαπημένους του ήρωες, στα αγαπημένα του χρώματα.

Η λίστα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθεί στην ανάγνωση & τη γραφή, καθώς & στην οργάνωση. Δώστε στα μεγαλύτερα παιδιά ένα χρηματικό ποσό για να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στα μαθηματικά & να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό των χρημάτων.

5] Προετοιμάστε το χώρο μελέτης

Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει μόνο του το χώρο που θα διαβάζει τα μαθήματά του. Τακτοποιήστε & οργανώστε μαζί το χώρο αυτό. Απαλλάξτε το γραφείο του από περιττά αντικείμενα, που περιορίζουν το χώρο του & αποσπούν την προσοχή του. Φροντίστε ώστε να υπάρχει καλός φωτισμός & μια άνετη καρέκλα. Διαμορφώστε επίσης μια ‘’γωνιά μελέτης’’, για να διαβάζει εκεί τα εξωσχολικά του βιβλία.

6] Προετοιμαζόμαστε από το προηγούμενο βράδυ

Προκειμένου το πρωινό μας πρόγραμμα να κυλά χωρίς άγχος, μια καλή ιδέα είναι να τακτοποιούμε από το προηγούμενο βράδυ ορισμένες εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, προτρέπουμε τα παιδιά μας να ετοιμάσουν τη σχολική τσάντα τους, να διαλέξουν τα ρούχα που θα φορέσουν & να θέσουν σε λειτουργία το ξυπνητήρι τους. Εμείς, από την άλλη, μπορούμε να ελέγξουμε ότι δεν μας λείπει κάτι από τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε για το πρωινό & προετοιμάζουμε, εφόσον είναι δυνατό, το κολατσιό που θα πάρουν μαζί τους.

– Όσον αφορά τη διατροφή, φροντίζουμε τα γεύματα στο σπίτι, αλλά & τα σνακ του σχολείου, να περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες & μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β, C & D. Επιπλέον, προτρέπουμε τα παιδιά μας να ενυδατώνονται επαρκώς, αλλά & να αποφεύγουν τα τρόφιμα & τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

– Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά μας να απολαμβάνουν επαρκή & ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ. Οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ οι μικρότεροι μαθητές τουλάχιστον 9.

7] Οικογενειακός σχεδιασμός

Οι γονείς έχουν πολλά πράγματα να τακτοποιήσουν πριν από το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, όπως οι ώρες εργασίας τους, ο υπολογισμός δρομολογίων, κ.α. Κάντε μια λίστα & ελέγξτε τις υποχρεώσεις σας μακριά από τα παιδιά, έτσι ώστε να μην τους μεταφέρετε το άγχος που ενδεχομένως θα έχετε.

8] Φτιάξτε μαζί το καθημερινό πρόγραμμα που θα ακολουθείτε μόλις ξεκινήσουν τα σχολεία

Ακόμη & εάν δεν έχετε εικόνα του ολοκληρωμένου προγράμματος του παιδιού με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, τα μαθήματα στο σχολείο κ.α., μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα υποτυπώδες πρόγραμμα που θα ακολουθεί το παιδί μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, τι ώρα θα ξυπνάει για να πάει στο σχολείο; Πόση ώρα διαβάσματος θα περιλαμβάνει; Πότε θα είναι ο χρόνος για παιχνίδι & άλλες ελεύθερες δραστηριότητες; Ποιος θα το παίρνει από το σχολείο; Τι ώρα θα πέφτει για ύπνο το βράδυ;

Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί, αφενός νιώθει συμμέτοχο στη δημιουργία της δική του ρουτίνας & αφετέρου ήδη δουλεύει στο μυαλό του & αποκτά μία εικόνα για την καθημερινή του ρουτίνα – πρόγραμμα που θα έχει για τους επόμενους μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει ασφάλεια & σιγουριά.

9] Βρείτε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το σχολείο Τα σχολεία συνήθως ανοίγουν νωρίτερα, πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Έτσι βρείτε την ευκαιρία να το επισκεφτείτε μαζί με το παιδί σας. Η πίεση ενός παιδιού που πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο μπορεί να μειωθεί βλέποντας την τάξη του ή συναντώντας το δάσκαλο του.

10]  Επιλέξτε το κατάλληλο Φροντιστήριο

Στον σύγχρονο κόσμο, η εκπαίδευση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αλλά η απόκτηση καλής εκπαίδευσης δεν είναι πάντα εύκολη. Βρείτε από νωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους – εκπαιδευτικούς που θα υποστηρίξουν & θα ενισχύσουν με τον καλύτερο τρόπο την εκπαιδευτική πορεία του παιδιού σας! Η επιλογή ενός πιστοποιημένου Φροντιστηρίου ξεκινά από τα μέσα Αυγούστου, ώστε να σχεδιάσετε μαζί το πρόγραμμα του παιδιού σύμφωνα με τις ανάγκες του & το πρόγραμμα της οικογένειας.

Η επιστροφή στο σχολείο είναι μια φιλόδοξη στιγμή. Είναι μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα, νέους στόχους & μια νέα στάση ζωής! Σκοπός μας είναι να διοχετεύσουμε αυτό το θετικό συναίσθημα & να προτρέψουμε τους μαθητές να ονειρευτούν, να αποκτήσουν κίνητρα & να εκμαιεύσουμε τις αξίες του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Για εμάς, στα Φροντιστήρια «ΕΡΕΙΣΜΑ», η μόρφωση είναι θέμα εμπιστοσύνης σε ανθρώπους & αξίες!

Σας ευχόμαστε καλή αρχή! Καλή & δημιουργική σχολική χρονιά!

Σας περιμένουμε στο χώρο μας να γνωριστούμε και να σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε χρειαστείτε!

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μάς & ακολουθήστε μάς:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – ereismafront_lamia

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#backtoschool #σχολείο #Σεπτέμβριος #μαθήματα #μαθητές #γονείς #σχολικήλίστα #θρανία #φροντιστήριο #Λαμία