10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
06 Φεβ 2023

10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρουν στους μαθητές ηλικίας 12-18 ετών μια απίστευτη ευκαιρία να χαλαρώσουν, να επαναφορτιστούν και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη βασικών soft skills. 10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε δέκα αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους οι  μαθητές θα βελτιώσουν τις soft skills τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τους. Συμμετέχοντας σε αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής που θα τους ωφελήσουν τόσο στο σχολείο, όσο και προσωπικά. 10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…

10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Hard skills είναι τα αντικειμενικά προσόντα που αποκτούμε στην πορεία της ζωής μας. Τα παιδιά, μέσα από το σχολείο και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες αποκτούν τα προσόντα (hard skills) που πιστοποιούνται μέσα από βαθμούς, πανελλήνιες και πτυχία που αποκτούν στη διάρκεια της σχολικής τους ζωής. Οι ήπιες δεξιότητες (soft skills) από την άλλη, καλλιεργούνται σταδιακά και ξεκινούν από την προσχολική ηλικία, ώστε σταδιακά να αναπτυχθούν επαρκώς για την επιτυχημένη μετάβαση από το σχολείο στην κοινωνία και στην εργασία. Πρόκειται για εφόδια που συνήθως λαμβάνει το παιδί έξω από τη σχολική τάξη και τα μαθαίνει είτε από την οικογένεια είτε από σχετικά σεμινάρια –κάποια παιδιά τα έχουν έμφυτα, ενώ άλλα ίσως να μην καταφέρουν ποτέ να τα αναπτύξουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να δοκιμάσουν:

10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

·       Κοινωνικά εφόδια

·       Καλούς τρόπους

·       Επικοινωνία

·       Συνεργασία

·       Την ικανότητα να ακούν

·       Την ικανότητα να χτίζουν σχέσεις

Εθελοντισμός: Αναπτύξτε Δεξιότητες Ενσυναίσθησης, Ομαδικής Εργασίας και Επικοινωνίας.

10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

1. Συμμετέχετε στην κοινοτική υπηρεσία ή στην εθελοντική εργασία για να ενισχύσετε την ενσυναίσθηση, την ομαδική εργασία και την επικοινωνία. Συνεισφέρετε σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, κοινοτικά κέντρα ή περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, με θετικό αντίκτυπο ενισχύοντας παράλληλα τις soft skills σας. 

Εργασίες μερικής απασχόλησης: Αποκτήστε υπευθυνότητα, διαχείριση χρόνου και επαγγελματικές δεξιότητες επικοινωνίας.

2. Αναλάβετε θέσεις μερικής απασχόλησης ή πρακτικής άσκησης που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά σας. Είτε εργάζεστε σε τοπικό κατάστημα είτε ασκείτε πρακτική σε μια εταιρεία, αυτές οι εμπειρίες θα αναπτύξουν υπευθυνότητα, διαχείριση χρόνου και επαγγελματικές δεξιότητες επικοινωνίας.

Γίνετε μέλος σε συλλόγους ή οργανισμούς: Προωθήστε την ομαδική εργασία, την ηγεσία και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

3. Γίνετε μέλος συλλόγων ή οργανισμών που ευθυγραμμίζονται με τα πάθη σας. Είτε πρόκειται για αθλητική ομάδα, summer camps, λέσχη θεάτρου, κοινωνία συζητήσεων ή τοπική ομάδα νέων, αυτές οι δραστηριότητες προωθούν την ομαδική εργασία, την ηγεσία και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Οργανώστε ένα έργο ή μια εκδήλωση: Βελτιώστε τις δεξιότητες προγραμματισμού, οργάνωσης και ηγεσίας.

4. Πάρτε την ηγεσία στην οργάνωση ενός έργου ή εκδήλωσης. Είτε πρόκειται για φιλανθρωπική δράση, για καθαρισμό της γειτονιάς ή για μια εκδήλωση μικρής κλίμακας στην κοινότητα, αυτές οι πρωτοβουλίες θα αναπτύξουν δεξιότητες σχεδιασμού, οργάνωσης και ηγεσίας.

Εξερευνήστε δημιουργικές αναζητήσεις: Ενισχύστε τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση και την πειθαρχία.

10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

5. Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η γραφή, η φωτογραφία ή η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο. Αυτά τα χόμπι ενισχύουν τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση και την πειθαρχία, ενισχύοντας καλά τις soft skill σας.

Δημόσια ομιλία και συζήτηση: Δημιουργήστε αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη και αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας.

6. Συμμετέχετε σε εργαστήρια δημόσιας ομιλίας ή συζητήσεων για να καλλιεργήσετε αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη και αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας. Οι δραστηριότητες αυτές θα σας εξοπλίσουν με πολύτιμα εργαλεία για να εκφράσετε τις ιδέες σας με αυτοπεποίθηση. Επιπλέον οι καλοκαιρινές διακοπές σας δίνουν την δυνατότητα να μείνετε περισσότερες ώρες με την οικογένειά σας χωρίς πίεση. Το διάστημα αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των μελών της οικογένειας και την έκφραση απόψεων και προβληματισμών.

Εκμάθηση γλωσσών: Βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων, της πολιτισμικής κατανόησης και των δεξιοτήτων επικοινωνίας.

7. Ξεκινήστε ένα ταξίδι εκμάθησης μιας νέας γλώσσας. Η κατάκτηση της γλώσσας βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες, την πολιτισμική κατανόηση και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, ανοίγοντας πόρτες σε νέες ευκαιρίες.

Δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων: Βελτιώστε την κριτική σκέψη, τις αναλυτικές δεξιότητες και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

8. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων όπως παζλ, γρίφους ή παιχνίδια λογικής. Αυτές οι δραστηριότητες ενισχύουν την κριτική σκέψη, τις αναλυτικές δεξιότητες και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, ενισχύοντας τις ικανότητές σας επίλυσης προβλημάτων.

Εργαστήρια Συναισθηματικής Νοημοσύνης: Ανάπτυξη Αυτογνωσίας, Ενσυναίσθησης και Διαπροσωπικών Δεξιοτήτων.

10 τρόποι ανάπτυξης soft skills κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

9. Συμμετέχετε σε εργαστήρια ή μαθήματα συναισθηματικής νοημοσύνης. Τέτοια προγράμματα σας βοηθούν να αναπτύξετε την αυτογνωσία, την ενσυναίσθηση και τις διαπροσωπικές δεξιότητες, επιτρέποντάς σας να πλοηγηθείτε αποτελεσματικά στις σχέσεις και τις συγκρούσεις.

Ευκαιρίες Δικτύωσης: Προώθηση διαπροσωπικών δεξιοτήτων και οικοδόμηση σχέσεων.

10. Παρακολουθήστε εκδηλώσεις δικτύωσης, σεμινάρια ή σεμινάρια που σχετίζονται με τους τομείς ενδιαφέροντός σας. Τέτοιες ευκαιρίες ενισχύουν τις διαπροσωπικές δεξιότητες, τη δημιουργία σχέσεων και παρέχουν την έκθεση σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, προετοιμάζοντάς σας για επιτυχία.

Συμπέρασμα: 

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην κοινωνικοποίησή τους, στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους, στην ανάδειξη των ταλέντων τους, στην ωρίμανση, στην αυτοεκτίμηση και στην γενικότερη ψυχοσωματική εξέλιξή τους. 

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, οι μαθητές είναι σημαντικό να  μπορούν αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους εστιάζοντας στην ανάπτυξη soft skills. Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό, τις θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, τις δημιουργικές αναζητήσεις και τις διάφορες δραστηριότητες θα ενισχύσει τις δεξιότητες όπως η ομαδική εργασία, η ηγεσία, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων. 

Εφαρμόζοντας αυτούς τους δέκα αποτελεσματικούς τρόπους ανάπτυξης soft skills, οι μαθητές μπορούν να μεγιστοποιήσουν το καλοκαιρινό τους διάλειμμα ενώ προετοιμάζονται για μακροπρόθεσμη προσωπική και σχολική ανάπτυξη. 

Ξεκινήστε την εξερεύνηση των νέων αυτών οδών αυτό το καλοκαίρι και ανακαλύψτε τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει στην προσωπική και επαγγελματική σας εξέλιξη.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τοτέ μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront