10 πρακτικές συμβουλές για επανασύνδεση εφήβων και γονέων
24 Απρ 2024

10 πρακτικές συμβουλές για επανασύνδεση εφήβων και γονέων

Ανησυχείτε ότι εσείς και ο έφηβός σας απομακρύνεστε; Θέλετε να καλλιεργήσετε την επανασύνδεση εφήβων και γονέων; Ακολουθούν 10 πρακτικές συμβουλές…

Ίσως ο έφηβός σας είναι απασχολημένος με το σχολείο, άλλες δραστηριότητες ή να περνά χρόνο με φίλους.

Και όταν ο έφηβος σας δεν είναι, η πόρτα στο δωμάτιό του μάλλον είναι κλειστή.

Μετά βίας μπορείτε να κάνετε μια αξιοπρεπή συζήτηση με τον έφηβό σας και πολύ λιγότερο να κάνετε παρέα ως οικογένεια. Και όταν μοιράζεστε γεύματα, όλοι είναι στα τηλέφωνά τους.

Είναι απολύτως φυσιολογικό η σχέση σας με τους εφήβους σας να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη για ανεξαρτησία.

Αλλά η οικοδόμηση ενός ισχυρού δεσμού μαζί τους είναι πολύ σημαντική.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια καλή σχέση γονέα-εφήβου βελτιώνει την ψυχική υγεία του εφήβου και μειώνει την πιθανότητα επικίνδυνης συμπεριφοράς και κατάχρησης ουσιών.

Επιπλέον, αυτοί οι έφηβοι τείνουν να βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να επανασυνδεθείτε με τους εφήβους σας και να καλλιεργήσετε έναν ουσιαστικό δεσμό μαζί τους.

Συμβουλή #1: Ακούστε χωρίς κρίση

Οι έφηβοί σας αναζητούν υποστήριξη καθώς περιηγούνται σε νέες προκλήσεις και αλλαγές στη ζωή. Ως γονείς, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε εμείς ένας ασφαλής χώρος για τους εφήβους μας, για να μιλήσουν για τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους χωρίς να φοβούνται την κρίση.

10 πρακτικές συμβουλές για επανασύνδεση εφήβων και γονέων

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν όταν οι έφηβοί σας χρειάζονται ένα αυτί που ακούει:

Αφήστε τον έφηβό σας να μιλήσει χωρίς διακοπές. Φανταστείτε ότι ο έφηβός σας λέει: «Κάποιος από το μάθημά μου στα Μαθηματικά με ζήτησε να βγούμε ραντεβού». Αντιδράτε λέγοντας: «Δεν επιτρέπεται να βγαίνεις ραντεβού σε αυτή την ηλικία» και μετά διακόπτεις τη συζήτηση. Αυτό εξαλείφει την ευκαιρία να έχετε μια υγιή συζήτηση σχετικά με τα όρια, τα ραντεβού και το σεξ. Αντίθετα, ενθαρρύνετε τον διάλογο με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου όπως «Πώς νιώθειςκαι «Νιώθεις έτοιμος/η να ξεκινήσεις ραντεβού;»

Δείξτε ότι ακούτε. Ελέγξτε τη γλώσσα του σώματός σας κάθε φορά που σας μιλούν οι έφηβοι σας. Κάνεις οπτική επαφή και γνέφεις κάθε τόσο; Ή αναστενάζετε, γουρλώνετε τα μάτια σας και συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας όταν σας έρχονται με κάποιο πρόβλημα; Εάν οι έφηβοί σας πιστεύουν ότι δεν ενδιαφέρεστε, δεν θα θέλουν να σας μιλήσουν.

Αποφύγετε την καταστροφολογία. Για παράδειγμα, μερικοί γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να «φοβίσουν» τους εφήβους τους να μην βγουν ραντεβού λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε απογοήτευση και προδοσία. Αλλά αν οι έφηβοί σας αισθάνονται άγχος και φόβο αφού σας μιλήσουν, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να σας ανοιχτούν στο μέλλον. 

Αντίθετα, μπορείτε να βοηθήσετε τους εφήβους σας να σταθμίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών επιλογών. Αυτό ενθαρρύνει τους εφήβους σας να σκεφτούν πιο βαθιά και να λάβουν σοφές αποφάσεις.

Συμβουλή #2: Βρείτε χρόνο να περάσετε μαζί

Χωρίς καμία προσπάθεια να κάνετε τον κατάλληλο οικογενειακό χρόνο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι εσείς και οι έφηβοί σας απομακρύνεστε. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε σκόπιμα χρόνο και χώρο για να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί ως οικογένεια:

Αφήστε τους έφηβους σας να παίξουν ρόλο στην απόφαση για το τι θα κάνει η οικογένεια μαζί.

Επιλέξτε δραστηριότητες που απολαμβάνουν ήδη οι έφηβοί σας.

Προγραμματίστε εβδομαδιαία οικογενειακό χρόνο μαζί και κάντε το ρουτίνα.

Ενημερώστε τους εφήβους σας εκ των προτέρων εάν πρόκειται να υπάρξει οικογενειακή δραστηριότητα ή συνάντηση. Είναι πολύ βοηθητικό να δείξετε ότι σέβεστε τον χρόνο και την ανεξαρτησία του εφήβου σας. Μπορείτε να τους ρωτήσετε αν έχουν μια προτιμώμενη ώρα και ημερομηνία πριν προγραμματίσουν μια οικογενειακή εκδήλωση ή δραστηριότητα.

Συμβουλή #3: Σεβαστείτε την ανεξαρτησία του εφήβου σας

Η αυξανόμενη ανάγκη για ανεξαρτησία είναι ένα φυσικό μέρος της εφηβείας. Το δύσκολο μέρος έγκειται στην εύρεση του γλυκού σημείου μεταξύ της ανατροφής με ελικόπτερο και της γονικής μέριμνας χωρίς χέρια.

Οι γονείς “ελικόπτερα” είναι γονείς που εμπλέκονται υπερβολικά στη ζωή του εφήβου τους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το στυλ ανατροφής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία ενός εφήβου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη μάθηση και το επίπεδο αυτό-αποτελεσματικότητας των εφήβων. Από την άλλη πλευρά, το να δίνετε στους εφήβους σας υπερβολική ελευθερία με λίγη καθοδήγηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στο δρόμο.

Δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε την υγιή ανεξαρτησία στην εφηβεία σας:

Ξεκινήστε να εμπλέκετε τους εφήβους σας σε αποφάσεις και να τους δίνετε ευκαιρίες να πάρουν τις δικές τους. Μπορείτε να διδάξετε στους εφήβους σας τη διαδικασία λήψης σοφών αποφάσεων. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη στάθμιση των οφελών και των κινδύνων κάθε επιλογής.

Σεβαστείτε τις απόψεις και τα συναισθήματα των εφήβων σας. Μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη από εσάς για κάποια θέματα. Σεβαστείτε και αναγνωρίστε τις απόψεις των εφήβων σας αντί να τις απορρίψετε. Φυσικά, θα πρέπει να παρέχετε καθοδήγηση εάν οι απόψεις τους έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της οικογένειάς σας.

Δώστε στους εφήβους σας την ιδιωτικότητα που χρειάζονται. Για παράδειγμα, είναι πιθανώς λογικό να χτυπήσετε την πόρτα των εφήβων σας πριν μπείτε μέσα και να αποφύγετε να τους βομβαρδίσετε με μηνύματα όταν είναι έξω με τους φίλους τους. Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να ελέγχετε τους εφήβους σας και να παίρνετε αποφάσεις για αυτούς για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αποτύχουν ποτέ, αλλά οι έφηβοι χρειάζονται την ελευθερία να μάθουν από τα λάθη τους. Αυτό τους βοηθά να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και ανεξάρτητους ενήλικες.

Συμβουλή #4: Κάντε κομπλιμέντα στον έφηβο σας

Το να επαινείτε τους εφήβους σας βοηθά να οικοδομήσετε έναν ισχυρότερο δεσμό και να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή τους.

Όταν κάνετε κομπλιμέντα, να είστε πάντα ειλικρινείς – οι έφηβοι μπορούν να εντοπίσουν την ανειλικρίνεια από ένα μίλι μακριά.

Επιπλέον, προσπαθήστε να κάνετε τον έπαινο να εστιάζεται στη διαδικασία και στην πρόοδο που σημειώνουν οι έφηβοί σας και όχι στο αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμα.

Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει τους εφήβους σας να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση. Βοηθά επίσης τους εφήβους σας να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και εγγενή κίνητρα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το: “Ουάου, καλή δουλειά να πάρεις ένα Α στις εξετάσεις Χημείας σου”, με ένα κομπλιμέντο που εστιάζει στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να είναι κάπως έτσι: “Σε είδα να εργάζεσαι πολύ σκληρά για να προετοιμαστείς για αυτήν την εξέταση Χημείας. Φαίνεται ότι η προσπάθειά σας οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη βελτίωση”.

Συμβουλή #5: Δείξτε ενδιαφέρον για αυτό που ενδιαφέρει τον παιδί σας

Δώστε προσοχή σε αυτό που παθιάζονται οι έφηβοί σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε μια στάση περιέργειας. Αυτό θα σας δώσει έναν άλλο δρόμο για να συνδεθείτε μαζί τους.

Για παράδειγμα, εάν η κόρη σας απολαμβάνει να μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί το μακιγιάζ, μπορείτε να της αγοράσετε κραγιόν ως δώρο γενεθλίων.

Ή ίσως ο γιος σας λατρεύει να παίζει ποδόσφαιρο. Αν ναι, μπορείτε να το σηκώσετε μετά την προπόνηση ποδοσφαίρου και να φέρετε μαζί του το αγαπημένο του σνακ ή ποτό.

Γνωρίζοντας τι αγαπούν οι έφηβοι σας θα σας επιτρέψει επίσης να κάνετε κομπλιμέντα που έχουν σημασία για αυτούς – αντί να τους επαινείτε μόνο όταν τα πάνε καλά στο σχολείο.

Το να πείτε στους εφήβους σας πόσο επιδέξιοι έχουν γίνει σε ένα άθλημα, βιντεοπαιχνίδι ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που τους αρέσει, θα σημαίνει πολλά για αυτούς.

Συμβουλή #6: Να δείχνετε αγάπη άνευ όρων

Η άνευ όρων αγάπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούν να λάβουν οι έφηβοι από τους γονείς τους.

Αυτό συνεπάγεται την αποδοχή και την αγάπη των εφήβων σας ακόμη και όταν δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προσδοκίες.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε αγάπη άνευ όρων στους εφήβους σας:

Λέγοντας στους εφήβους σας ότι τους αγαπάτε γι’ αυτό που είναι (και όχι για αυτά που έχουν πετύχει)

Να συγχωρείτε τους εφήβους σας όταν έχουν κάνει ένα λάθος.

Να αποφεύγουν να αναφέρουν λάθη που έχουν κάνει στο παρελθόν.

Αποφεύγετε να φωνάζουν ή να επιτίθενται στους εφήβους σας λεκτικά.

Υποστήριξη των εφήβων σας στα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους (ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που θέλετε για αυτούς.)

Εάν δείξετε στους έφηβους σας αγάπη άνευ όρων, δεν θα αισθάνονται άγχος ή ανησυχία για την ανάγκη να «κερδίσουν» την αγάπη σας.

Συμβουλή #7: Καλωσορίστε τους φίλους του εφήβου σας

Οι έφηβοί σας θα εκτιμήσουν την προσπάθεια που καταβάλλετε για να κάνετε το σπίτι σας έναν άνετο χώρο για αυτούς και τους φίλους τους για παρέα.

Είναι πιθανό οι φίλοι να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των εφήβων σας. Έτσι, το να δείξετε ότι νοιάζεστε πραγματικά για τους φίλους τους μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού που μοιράζεστε με τους εφήβους σας.

Δεν χρειάζεται να έχετε ένα φανταχτερό σπίτι ή ένα τραπέζι πινγκ πονγκ για να είστε φιλόξενοι στους φίλους των εφήβων σας.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε έναν χώρο για να διασκεδάσουν οι έφηβοί σας και να δημιουργήσουν αναμνήσεις ζωής μαζί με τους φίλους τους.

Συμβουλή #8: Να είστε διαθέσιμοι όταν χρειάζεστε, όσο το δυνατόν περισσότερο

Οι έφηβοί σας εξακολουθούν να μαθαίνουν να κάνουν μαγικά στο σχολείο, στην οικογένεια, στους φίλους και ίσως ακόμη και στη δουλειά ή σε μια σχέση. Είναι πρόκληση για αυτούς. Έτσι, εδώ μπορείτε να παρέχετε υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό αφήνοντας το τηλέφωνό σας και άλλους περισπασμούς μακριά όταν οι έφηβοί σας θέλουν να μιλήσουν.

Είναι επίσης καλή ιδέα να ρωτήσετε τους εφήβους σας πώς μπορείτε να τους υποστηρίξετε καλύτερα όταν δυσκολεύονται.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι σημαντικό για εσάς να είστε προσεκτικοί και να μην εκδηλώνετε πάρα πολύ έντονα συναισθήματα όταν προσπαθείτε να συμπάσχετε με τους εφήβους σας.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ο γιος σας μόλις είχε μια μεγάλη διαμάχη με την κοπέλα του. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πείτε άσχημα πράγματα για την κοπέλα του για να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα.

Αλλά τέτοιες μεγάλες αντιδράσεις μπορεί να έχουν μπούμερανγκ, ειδικά αν ο γιος σας επιλέξει να τα βάλει με την κοπέλα του την επόμενη μέρα.

Αντίθετα, προσπαθήστε να συμπάσχετε με τους εφήβους σας ήρεμα και να τους βοηθήσετε να αναλύσουν την κατάσταση όταν είναι έτοιμοι.

Συμβουλή #9: Δείξτε υπομονή και κατανόηση

Η αντιμετώπιση της κακής συμπεριφοράς του εφήβου σας αφού έχετε ήδη περάσει μια κουραστική μέρα είναι αγχωτική για κάθε γονέα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε ένα εφηβικό ξέσπασμα ή έναν έφηβο που δεν συμπεριφέρεται σωστά:

Θέστε κανόνες του σπιτιού και τις συνέπειες για την παραβίασή τους και να είστε συνεπείς. Εάν οι έφηβοί σας δραστηριοποιούνται, μπορείτε να τους ζητήσετε να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν πριν συζητήσετε ξανά το θέμα.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας να μην παίρνει τα πράγματα πολύ προσωπικά. Οι έφηβοί σας θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για άσχημα ή βλαβερά πράγματα που λένε ή κάνουν. Αλλά ως γονιός, δεν είναι συνετό να πολεμάς τη φωτιά με φωτιά. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και ισορροπημένοι αντί να φωνάζετε στους εφήβους σας.

Ακούστε τους εφήβους σας χωρίς να τους διακόπτετε. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση τους για να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα και τους αγώνες τους.

Βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η φροντίδα του εαυτού ως γονιός μπορεί να ακούγεται ταμπού. Αλλά το να δώσετε προτεραιότητα στην ευημερία σας θα σας φέρει στην καλύτερη θέση για να είστε υπομονετικός και κατανοητός γονέας.

Μάθε να συγχωρείς και τον εαυτό σου. Και μην διστάζετε να ζητήσετε μια γνήσια συγγνώμη στους εφήβους σας, εάν έχετε πει ή κάνει κάτι βλαβερό σε μια στιγμή θυμού.

Συμβουλή #10: Δείξτε εμπιστοσύνη στον έφηβό σας 

Δώστε στους εφήβους σας ευκαιρίες να είναι ανεξάρτητοι. Αφήστε τους να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις όποτε είναι δυνατόν.

Μπορείτε επίσης να δώσετε στους εφήβους σας περισσότερα προνόμια όταν επιδεικνύουν υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να επεκτείνετε την απαγόρευση κυκλοφορίας των εφήβων σας εάν έχουν δείξει ότι κατάφεραν να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας τους με συνέπεια.

Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι η εμπιστοσύνη είναι αμφίδρομη.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διαμορφώσετε την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα στους εφήβους σας. Το να παραμένετε πιστοί στα λόγια και τις υποσχέσεις σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Συμπέρασμα

Για να καθοδηγήσετε και να υποστηρίξετε τους εφήβους σας, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν υγιή δεσμό μαζί τους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επανασυνδεθείτε με τους εφήβους σας και να αναπτύξετε μια εξαιρετική σχέση μαζί τους.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok

#teamereisma