
“Χαρισματικά” παιδιά και πραγματικότητα
Ο όρος “χαρισματικά” παιδιά, (σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Sidney P. Marland, προς το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1972) χρησιμοποιείται για εκείνα τα άτομα τα οποία επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα ευφυΐας και έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν επιδόσεις πολύ υψηλότερες από έναν µέσο μαθητή.
Τα “χαρισματικά” παιδιά έχουν υψηλές ικανότητες μάθησης, ανεπτυγμένο δημιουργικό και γνωστικό επίπεδο, με ευχέρεια στην αφομοίωση και τη γρήγορη μάθηση σε ρυθμούς σαφώς πιο υψηλούς από τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και οι καλύτεροι μαθητές του τμήματος, τόσο στις επιδόσεις, όσο και στη συμπεριφορά, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες φορές να κρατούν μια παθητική στάση απέναντι στο σχολείο και το φροντιστήριο.
Η αξιολόγησή τους κρίνεται απαραίτητη από μικρή ηλικία και από ειδικούς επαγγελματίες, ώστε να υπάρξουν σωστές και καίριες παρεμβάσεις και να έχουν αυτά τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια η θεωρία της πολλαπλής νοηµοσύνης του Gardner (1983) χρησιµοποιείται ως µέσο επισήµανσης “χαρισµατικών” παιδιών. Η συγκεκριμένη θεωρία προτείνει ότι όλοι οι άνθρωποι κατέχουν διαφόρων τύπων νοηµοσύνη που είναι µεταξύ τους σχετικά αυτόνοµες. Για την αναγνώριση των “χαρισµατικών” ενδείκνυται ένας συνδυασµός δοκιµασιών νοηµοσύνης, δηµιουργικότητας, απόδοσης στο σχολείο, η ύπαρξη συγκεκριµένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

Τα “χαρισματικά” παιδιά, αφουγκράζονται την πραγματικότητα με έναν πιο σύνθετο τρόπο και επικεντρώνονται σε μια δραστηριότητα μέσα από εσωτερικά κίνητρα που μπορεί να προκύψουν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφομοιώνουν πολύ πιο γρήγορα την πληροφορία και να περνούν με χαρακτηριστική άνεση στα επόμενα επίπεδα γνώσης. Δίνονται ολοκληρωτικά σε κάτι που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις.
Στα μαθηματικά, παρουσιάζουν μια αξιοθαύμαστη κλίση, αφού ανταποκρίνονται σε δύσκολες ασκήσεις με περισσότερη άνεση. Έχουν την ικανότητα να βρίσκουν παραπάνω από μία λύσεις, οι οποίες πολλές φορές προκύπτουν από συνδυασμό σκέψεων και μεθοδολογιών κάνοντάς τους άκρως εφευρετικούς.
Από την άλλη, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές αυτά τα παιδιά θέλουν να είναι το επίκεντρο της τάξης, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού, με τάσεις να ξεφεύγουν από το θέμα διδασκαλίας. Αυτό συμβαίνει γιατί βαριούνται εύκολα στην περίπτωση που το θέμα αυτό δεν τους δίνει τα ερεθίσματα που εκείνα αναζητούν.
Επίσης, έχουν την τάση να ασκούν έντονη κριτική στους υπόλοιπους, καθώς απαιτούν οι ρυθμοί όλων, να συμβαδίζουν με τους δικούς τους ρυθμούς. Ενίοτε, θέλουν να έχουν “εξουσία” και πολλές φορές μάλιστα την επιδιώκουν.
Δημιουργούνται λοιπόν, εύλογα ερωτήματα για το πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε ομαλά και παραγωγικά στο μαθησιακό περιβάλλον τα “χαρισματικά” παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να καταλάβουν πρώτα απ’ όλα ότι ανήκουν στην κατηγορία αυτή και κατά συνέπεια να το εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

Το βασικότερο εργαλείο όμως σε αυτήν την προσπάθεια, από την πλευρά των εκπαιδευτικών, πρέπει να είναι η διαφοροποιημένη διδασκαλία. Με τον όρο αυτό, φυσικά, δεν εννοούμε τον διαχωρισμό των “χαρισματικών” μαθητών από το υπόλοιπο σύνολο των μαθητών, αλλά την ανάδειξη όλων των ιδιαιτέρων ικανοτήτων τους.
Οι εκπαιδευτικοί, οφείλουν να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων αυτών, όπως:
- ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
Οι μαθητές σταδιακά φτάνουν στη λύση της άσκησης χωρίς εξοντωτικές θεωρίες και πληθώρα ασκήσεων.
- ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ
Με αυτόν τον τρόπο οι “χαρισματικοί” μαθητές ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τα μαθήματα που τους αρέσουν περισσότερο.
- ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ “ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΩΝ” ΜΑΘΗΤΩΝ
Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να βοηθούν και όχι να κατακρίνουν τις όποιες περιπτώσεις μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες δίνοντάς τους την απαραίτητη βοήθεια, όπου χρειαστεί.
- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Όχι μόνο σε επίπεδα ενός αυστηρού μαθήματος, αλλά σαν μια συζήτηση πάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ως μια άλλη μορφή επανάληψης.
Στα Φροντιστήρια “Έρεισμα“, στόχος των ειδικά καταρτισμενων εκπαιδευτικών μας, είναι οι μαθητές να αναζητούν έντονα την πνευματική – γνωστική πρόκληση, αναδεικνύοντας τα χαρίσματα κάθε μαθητή με γνώμονα την ισότητα, τη σταθερότητα και τη συνεργασία.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2231307114
Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε!
1] Πατρόκλου 25, Λαμία
2] Λιανοκλάδι
ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:
Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront
Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/
Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube
Twitter – @EreismaFront
#ΕΡΕΙΣΜΑ #teamereisma #χαρισματικοί_μαθητές #σχολείο #φροντιστήριο #εκπαιδευτικοί #γονείς #κατάρτιση #Λαμία #σύστημαπαιδείας