
Φιλία: Μια έννοια χίλιες αξίες
Φιλία, μια ξεχωριστή έννοια τόσο «δυνατή» και συνάμα τόσο «εύθραυστη». Μια έννοια συνυφασμένη με την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, το μοίρασμα. Μπορεί να αποτελέσει το αληθινό χαμόγελο του ανθρώπου στις όμορφες στιγμές, αλλά και το «καταφύγιό» του στις δυσκολίες. Αναμφίβολα, η φιλία για κάθε άνθρωπο αποτελεί το μέσο διάπλασης και εξέλιξης της προσωπικότητάς του, το μέσο για να γίνει η ζωή του πιο ποιοτική και απολαυστική.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές φιλίες ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, κυρίως από την παιδική και εφηβική, και εξελίσσονται σε «συνοδοιπόροι» μιας ολόκληρης ζωής. Οι παιδικοί φίλοι, τα παιχνίδια στο προαύλιο του σχολείου, οι τσακωμοί, αλλά και οι αστείες στιγμές, χαρακτηρίζουν τις φιλικές σχέσεις των παιδιών σε μια ηλικία αθωότητας, χωρίς έγνοιες.
Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η φιλία μπορεί να επιτελέσει σημαντικές αναπτυξιακές λειτουργίες, όπως:
- Αποκτούν βασικές κοινωνικές δεξιότητες (επικοινωνία, συνεργασία, ομαδικότητα).
- Τα βοηθά να ανεξαρτητοποιηθούν από την οικογένειά τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γύρω τους.
- Αρχίζουν να συναναστρέφονται με άλλα άτομα (συζήτηση για τις ανάγκες τους, τις ανησυχίες τους)
- Διασκεδάζουν και μαθαίνουν να διαχειρίζονται το στρες της καθημερινής ζωής.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο φίλος, κατά τα σχολικά χρόνια, λαμβάνει μια πιο συναισθηματική χροιά, εφόσον πολλά παιδιά αποκαλούν τους φίλους τους «κολλητούς/ κολλητές». Διαφαίνεται λοιπόν, η ανάγκη για μοίρασμα της φιλίας, μέσω σκέψεων και συναισθημάτων, καθώς και η έμφαση στην αξία της ενσυναίσθησης, δηλαδή στη συναισθηματική ταύτιση του ενός με την ψυχική κατάσταση του άλλου. Σιγά σιγά, μεγαλώνοντας, τα ενδιαφέροντα και οι πεποιθήσεις του παιδιού αλλάζουν, οπότε θεωρείται απολύτως λογικό να αλλάξουν και οι φιλικές του σχέσεις. Η φιλία άλλωστε αποτελεί μια σχέση «δράσης-αντίδρασης», αφού μαζί με τους φίλους του κανείς εξελίσσεται κι αναζητά την καλύτερη πτυχή του εαυτού του.
Η φιλία και η σχέση των παιδιών με τους συνομήλικούς τους, και γενικότερα η κοινωνική ζωή τους, αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους ειδικούς όσο και τους ίδιους τους γονείς.
Άραγε…
Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις;
- Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε από μικρό το παιδί σας να πλησιάζει άλλα παιδάκια και να παίζει μαζί τους. Επιδιώξτε να συναντά συνομήλικα παιδάκια σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Κρίνεται ωφέλιμος ο σεβασμός προς τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού σας. Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά που είναι πιο κοινωνικά.
- Προσπαθήστε μέσα από συζήτηση να ακούτε προσεκτικά τα παράπονα του παιδιού για τους φίλους του.
- Τέλος, να θυμάστε ότι οι προσωπικές σας επιλογές και η «φιλοσοφία ζωής» που σας διακρίνει αποτελούν «ζωντανό» παράδειγμα για τα παιδιά σας. Να συμπεριφέρεστε ως πρότυπα και να δίνετε συγχαρητήρια στα παιδιά σας όταν αναπτύσσουν μια σωστή κοινωνική συμπεριφορά.
Στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα», ο όρος φιλία αποτελεί το «έρεισμα» των κοινωνικών μας σχέσεων, εννοώντας την ουσιαστική επικοινωνία, πνευματική και ψυχική, μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη, τον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την κατανόηση.
Άλλωστε…ένας φίλος γνωρίζει ποιος είσαι, καταλαβαίνει πού ήσουν, αποδέχεται αυτό που έχεις γίνει και, ακόμα, σου επιτρέπει ευγενικά να εξελιχθείς. (William Shakespeare)
— ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ
1. O μικρός πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.
Να και η ακουστική ανάγνωση του μικρού πρίγκιπα: https://youtu.be/XHGGALtvkns
2. Οι 5 φίλοι, Blyton Enid
3. Ε.Π., ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ
4. Έτσι είναι οι φίλοι της, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου
5. Χάτσικο, ο σκύλος που περίμενε, Prats Lluis
Ας το κάνουμε να αξίζει!
#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #ΓΙΝΕΤΑΙ
#γεννημένοι_νικητές
Τ: 2231307114
YouTube: ΕΡΕΙΣΜΑ – Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης
Instagram: @ereismafront
FB: Φροντιστήριο Έρεισμα