Τρόποι για να εμπλουτίσει ένα παιδί το λεξιλόγιό του-ΕΡΕΙΣΜΑ
04 Ιούν 2023

Τρόποι για να εμπλουτίσει ένα παιδί το λεξιλόγιό του

Η ανάπτυξη ενός πλούσιου λεξιλογίου αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης ενός παιδιού, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και επικοινωνίας. Ενώ ορισμένα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις με φυσικό τρόπο μέσω των καθημερινών αλληλεπιδράσεων, άλλα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

Η εκμάθηση λεξιλογίου είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν διαφέρει σημαντικά από πολιτισμό σε πολιτισμό. Η γλώσσα κατακτάτε περίπου στη ίδια ηλικία και έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ακολουθούν ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου ενός παιδιού:

Α) Οι διδάσκοντες μπορούν να εφαρμόσουν κάποιες καλές στρατηγικές διδασκαλίας / μάθησης νέου λεξιλογίου, κατά τη μαθησιακή διαδικασία.

–   Να επιλέγουν το μάξιμουμ 8 -10 νέες λέξεις για να τις διδάσκουν στο πλαίσιο του μαθήματός τους (αυτό υποδεικνύουν οι ειδικοί επί του θέματος).

–   Να ενθαρρύνουν τους μαθητές να προσπαθούν να κατανοούν τις άγνωστές τους λέξεις από τα συμφραζόμενα.

–   Να κατανοούν τη σημασία της άγνωστης λέξης επιχειρώντας δομική ανάλυσή της (πρόθημα, ετυμολογία της ρίζας, κατάληξη).

–   Να αντλούν πληροφορίες για κατανόηση της σημασίας άγνωστων λέξεων από τους συνομιλητές και γενικά από το καταστασιακό περιβάλλον.

–  Να ολοκληρώνουν τη διδασκαλία μιας λέξης με αναφορά, ανάλογα με την περίσταση και τα εκάστοτε δεδομένα, σε συνώνυμες, αντώνυμες, υπερώνυμες / υπώνυμες, με όσες ανήκουν στην ίδια ετυμολογική οικογένεια ή στην ίδια γραμματική κατηγορία.

–  Να συνδέουν ειδικές περιστάσεις επικοινωνίας με τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων /φράσεων.

–  Να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο των μαθητών με νέες λέξεις και νέες συνεκφορές, διδάσκοντας με επικοινωνιακό τρόπο στηριζόμενοι σε αυθεντικά κείμενα και με στοχευμένες, ποικίλες γλωσσικές δραστηριότητες που προάγουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη.

–  Να  εντάσσει λειτουργικά τις νέες λέξεις στη διαδικασία της μάθησης και να τις χρησιμοποιεί σε ποικίλες περιστάσεις (στη συζήτηση, στην κατ΄ οίκον εργασία κτλ.), επανερχόμενος σ΄ αυτές κατά καιρούς.

–  Να ασκούν τους μαθητές στη χρήση λεξικών (έντυπων και ηλεκτρονικών).

Β) Οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν κάποιες καλές στρατηγικές μάθησης νέου λεξιλογίου:

– Διαβάστε εκτενώς: Το διάβασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διευρύνουν τα παιδιά το λεξιλόγιό τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει βιβλία που είναι δύσκολα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στο αναγνωστικό του επίπεδο. Το να διαβάζετε δυνατά με το παιδί σας και να συζητάτε για τις νέες λέξεις που συναντάτε, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κατανόησης της γλώσσας.

– Παίξτε παιχνίδια λέξεων: Παιχνίδια λέξεων όπως το Scrabble και τα σταυρόλεξα μπορούν να είναι τόσο διασκεδαστικά όσο και εκπαιδευτικά. Αυτά τα παιχνίδια προκαλούν τα παιδιά να σκεφτούν δημιουργικά και να χρησιμοποιήσουν νέες λέξεις σε συμφραζόμενα, βοηθώντας στη διεύρυνση του λεξιλογίου τους.

– Χρησιμοποιήστε ένα λεξικό: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί ένα λεξικό για να αναζητά άγνωστες λέξεις, ώστε να του δώσει μια αίσθηση επιτυχίας όταν μαθαίνει μόνο του μια νέα λέξη.

– Γράψτε δημιουργικά: Παρακινείστε το παιδί σας να γράφει ιστορίες ή να κρατάει ημερολόγιο ώστε να κατανοήσουν τις νέες λέξεις.

– Συμμετέχετε σε συζητήσεις: Τα παιδιά μπορούν να μάθουν νέες λέξεις συμμετέχοντας σε συζητήσεις εκφράζοντας ερωτήσεις, ιδέες και απόψεις. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

– Παρακολουθήστε εκπαιδευτικές τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ: Η παρακολούθηση εκπαιδευτικών τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε νέο λεξιλόγιο με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.

– Χρησιμοποιήστε τις νέες λέξεις σε συμφραζόμενα: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τις νέες λέξεις στην καθημερινότητά του. Αυτό θα το βοηθήσει να κατανοήσει πώς χρησιμοποιούνται οι λέξεις και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του στη χρήση τους.

Η ανάπτυξη του λεξιλογίου στα παιδιά είναι μια πρόκληση για τον γονιό και για τον εκπαιδευτικό. Τα περισσότερα παιδιά, πόσο μάλλον τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακή δυσκολία, δεν είναι διατεθειμένα να διαβάσουν πολλά λογοτεχνικά βιβλία, όπως συχνά τους προτείνεται, προκειμένου εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

Η δημιουργία ενός πλούσιου λεξιλογίου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάγνωση, τη γραφή, τη συζήτηση και την εξερεύνηση νέων λέξεων, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ένα ισχυρό λεξιλόγιο που θα τους χρησιμεύσει σε όλους τους τομείς της ζωής.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τοτέ μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

Tik Tok – @ereismafront1

#teamereisma