Τρία μαθήματα οικονομικών που οι γονείς πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους
05 Μάι 2022

Τρία μαθήματα οικονομικών που γονείς πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους…

Οι γονείς σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένουν την ώρα που τα παιδιά τους θα φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία για να παίρνουν χαρτζιλίκι προκειμένου να αρχίσουν να τους μαθαίνουν βασικές αρχές για τα χρήματα. Τρια μαθήματα οικονομικών που γονείς πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους…

Σύμφωνα με τον Ken Eyler, τον CEO της Aquilance, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με πελάτες εύπορες οικογένειες, η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν οι γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για τα χρήματα και να τους παραδίδουν μαθήματα, είναι γύρω στα 5 ή 6.

«Ώσπου να γίνουν 11, 12 ή 13 και να φτάσουν στην εφηβεία, θα πρέπει να είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το πώς λειτουργούν τα χρήματα στην κοινωνία», λέει στο CNBC.

Σύμφωνα πάντα, με τον Eyler, οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους τρία βασικά πράγματα για τα χρήματα από μικρή ηλικία:

1.  Την σημασία της αποταμίευσης

«Το να έχει κάποιος χρήματα στην άκρη είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχουν πάντα καταστάσεις στη ζωή όπου μπορεί να χρειαστείς κάποια φυλαγμένα χρήματα», εξηγεί και θυμάται τον κανόνα της αποταμίευσης που ο ίδιος έμαθε από τους γονείς του. «Εάν έπαιρνα 100 ευρώ, μπορούσα να ξοδέψω το ένα τρίτο, αλλά έπρεπε να αποταμιεύσω ένα τρίτο και να βρω κάτι παραγωγικό να κάνω με το άλλο ένα τρίτο». Μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως εξής: από το να δωρίσει τα χρήματα σε κάποιο καλό σκοπό έως να στήσει μια μικρή επιχείρηση. Έτσι, έμαθε να μην ξοδεύει όσα χρήματα είχε στα χέρια του.

2.  Ορισμένα βασικά πράγματα για τους φόρους

Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν γενικά τον τρόπο λειτουργίας των φόρων, όπως για παράδειγμα ότι αφαιρούνται από τον μισθό ή ότι προστίθενται στην τιμή όταν αγοράζεις κάτι σε ένα κατάστημα.  Οι γονείς πρέπει να τους δώσουν να καταλάβουν ότι αυτά τα χρήματα πληρώνουν υπηρεσίες όπως η περίθαλψη στα νοσοκομεία.

3. Πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες

Ανάμεσα στις βασικές οικονομικές έννοιες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι το πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες. «Μπορείτε να τους δείξετε τον λογαριασμό μιας πιστωτικής κάρτας, ώστε να αντιληφθούν πως όταν χρησιμοποιώ την κάρτα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχω πρόσβαση σε ανεξάντλητα χρήματα», εξηγεί ο Eyler. «Εάν έχω πιστωτικό όριο 10.000 ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να ξοδέψω 10.000 ευρώ, γιατί ίσως δεν μπορώ να αποπληρώσω αυτά τα χρήματα».

Σύμφωνα με τον Eyler, είναι χρήσιμο να βλέπουν τα παιδιά έξοδα που σχετίζονται με εκείνα, όπως για παράδειγμα την απόδειξη για τα δίδακτρα ή για ένα παιχνίδι που ήθελαν, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν «πώς λειτουργεί η ζωή». «Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι τα πάντα χρειάζονται δουλειά και χρειάζονται χρήματα. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα σε όλα τα επίπεδα», όπως μας συμβουλεύει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Βρείτε μάς & ακολουθήστε μάς:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

Ψηφιακός, εκπαιδευτικός κόσμος; Σίγουρα σε ενδιαφέρει… Πάτησε το link ΕΔΩ