Τρεις "μικροί" φόβοι που δεν μας πάνε μπροστά
11 Σεπ 2023

Τρεις “μικροί” φόβοι που δεν μας πάνε μπροστά

Η επιτυχία στην ζωή εξαρτάται από τις μικρές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά. Μερικές φορές, δεν παρατηρούμε καν ότι παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις, επειδή τις κάνουμε χωρίς καν να σκεφτόμαστε:

  • Σηκώνεστε αμέσως μόλις ξυπνήσετε ή μένετε 5 λεπτάκια  ακόμα στο κρεβάτι;
  • Σκρολάρετε “λιγάκι ακόμη” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ξεκινάτε τη δουλειά σας αμέσως;
  • Τρώτε ένα μπολ γιαούρτι ή ένα σακουλάκι πατατάκια;

Αυτά τα μικρά πράγματα έχουν σημασία. Αλλά υπάρχει ένα ακόμη μικρό πράγμα που κάνει τους ανθρώπους να πετυχαίνουν. Και αυτό είναι η ικανότητα να μπορείς να ξεπερνάς τρεις “μικρούς” φόβους σε καθημερινή βάση

1. Φόβος για δύσκολα πράγματα

2. Ο φόβος των ανθρώπων

3. Ο φόβος των μαθητών στον πίνακα

Φόβος για δύσκολα πράγματα

Σκέφτεστε να πάτε στον γιατρό ή να αφήσετε την δουλειά σας;

Στην πρώτη περίπτωση, διάφορες μελέτες έχουν δείξει πώς πολλοί άνθρωποι καθυστερούν να επισκεφτούν το γιατρό τους για να ελέγξουν κάτι που δεν πάει καλά με το σώμα τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί φοβόμαστε να ακούσουμε άσχημα νέα. Η πιθανότητα να σας πουν ότι έχετε μια ασθένεια είναι μια δύσκολη εμπειρία. Είναι φυσικό για τους ανθρώπους να φοβούνται τα άσχημα νέα. Τι κάνουν λοιπόν οι άνθρωποι; Καθυστερούν να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα πράγματα.

Αυτό ισχύει για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης μιας δουλειάς. Και μόνο που σκέφτονται ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, αμέσως παραλύουν. Αλλά έτσι, κάθε μέρα, παίρνουν (ασυνείδητα) την απόφαση να παραμείνουν σε αυτή την άθλια δουλειά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μένουν. Αν δεν κάνουν κάτι που θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν ώστε να φύγουν, θα μείνουν εκεί, δυστυχισμένοι, και θα ζήσουν μια ζωή γεμάτη τύψεις. Η ζωή είναι πολύτιμη για να τη σπαταλάμε με αυτόν τον τρόπο.

Ο φόβος των ανθρώπων

Καθυστερείτε μια επαφή με έναν πελάτη με την σκέψη ότι μπορεί να σας απορρίψει, αποφεύγετε μια σημαντική συζήτηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή συμπεριφέρεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να ανήκετε σε μια παρέα, ομάδα κλπ.. Μερικές φορές φοβόμαστε πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι άνθρωποι. Έτσι, αναβάλλουμε την δράση ή την αντιπαράθεση για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όλοι οι άνθρωποι φοβούνται τους ανθρώπους. Ακόμη και οι πιο απομονωμένοι νοιάζονται για το τι σκέφτονται ορισμένοι άνθρωποι γι αυτούς. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι άνθρωποι θέλουν να ευχαριστήσουν, τους φίλους, τους πελάτες ή τους αγαπημένους τους.

Ο φόβος των ανθρώπων είναι φυσικός. Θα ήταν ωραίο να έχουμε όλοι μας απεριόριστο θάρρος και θέληση να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολο πράγμα που έρχεται στη ζωή μας. Αλλά είμαστε άνθρωποι. Έχουμε συναισθήματα. Θέλουμε να νιώθουμε αποδεκτοί και επιθυμητοί.

Ο φόβος των μαθητών

Ο φόβος του πίνακα….

Από την μικρή ηλικία, από το Δημοτικό δηλαδή, ο μαθητής συνδυάζει το να σηκωθεί στον πίνακα με κάτι πολύ δύσκολο…

Είναι ίσως ο πρώτος φόβος που συνδέεται με έναν κοινωνικό θεσμό, το θεσμό του σχολείου. Η αρχή του νήματός του ξεκινάει από πολύ νωρίς, από το δημοτικό σχολείο. Γι’ αυτό και η υπέρβαση αυτού του φόβου θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτό το στάδιο. 

Γιατί όσο δεν λύνεται εκεί, θεριεύει και ακολουθεί τον μαθητή / τη μαθήτρια συνεχώς όσο βρίσκεται στα σχολικά θρανία. Είναι ένας περίεργος φόβος, που έχει πολλές ρίζες και συχνά – αν και εμφανίζεται με κάποια γενικά κοινά χαρακτηριστικά – παίρνει ένα προσωπικό χρώμα και κάθε μαθητής και μαθήτρια θεωρεί ότι είναι μόνο δικό του πρόβλημα.

Ο φόβος αυτός έχει δύο κύριες όψεις, πρώτον την έλλειψη της απαραίτητης, κάθε φορά, γνώσης και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και δεύτερον την κρίση και τα μάτια των συμμαθητών και συμμαθητριών που είναι στραμμένα πάνω του με κριτική διάθεση. Και μετράει η γνώμη και η άποψη που σχηματίζει ο παιδικός περίγυρός του, γιατί μέσα σ’ αυτόν θα βιώνει όλο το σχολικό μέρος της ζωής του.

Ποιες είναι λοιπόν οι λύσεις και στους τρεις αυτούς φόβους;

Βήμα – βήμα

Αρχικά, σταματήστε να αναλύετε το κάθε τι και δράστε το συντομότερο δυνατό. Μια καλή στρατηγική για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να ενεργείτε μετά από ένα δευτερόλεπτο από την σκέψη σας, ώστε για να αποτρέπετε την υπερβολική σκέψη. Στη συνέχεια, εξασκήστε αυτή τη στρατηγική με συνέπεια.

Αυτό λειτουργεί καλά με εργασίες που απαιτούν μικρές προσπάθειες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως το να φύγετε από μια δουλειά που δεν σας αρέσει ή να ξεκινήσετε μια ρουτίνα όπως π.χ. γυμναστική. Δεν το κάνεις σε μια μέρα.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αλλάξετε καριέρα, μπορείτε να αφιερώσετε μία ώρα κάθε μέρα για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να κάνετε αίτηση σε νέους πιθανούς εργοδότες.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση με την άσκηση, μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι τόσο μικρό όπως το να κάνετε 15 λεπτά περπάτημα. Το σημαντικό είναι να αρχίσετε να παίρνετε πιο υγιεινές αποφάσεις, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρές.

«Ανοχή στο κρύο ντους»

Για εργασίες που μπορείτε να κάνετε με μία μόνο φορά – όπως επίσκεψη σε γιατρό ή παρουσίαση σε έναν δύσκολο πελάτη – μπορείτε να δοκιμάσετε την προσέγγιση του «ανεκτού κρύου ντους».

Πώς κάνετε τα κρύα ντους πιο υποφερτά; Ξεκινάτε πρώτα με χλιαρό νερό και από τα άκρα και σιγά-σιγά πάτε στο κρύο νερό σε όλο το σώμα.

Έτσι για παράδειγμα, εάν πρόκειται να πάτε στο γιατρό σας, προγραμματίστε μια καλή για εσας μέρα και ώρα για το ραντεβού σας. Εάν π.χ. δεν είστε πρωινός άνθρωπος, μην κλείσετε ραντεβού πρωί-πρωί. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν κάτι επειδή δεν το προγραμματίζουν ποτέ. Η επιτυχία εξαρτάται από αυτό: Να σχεδιάζετε λοιπόν λεπτομερώς αυτά που έχετε να κάνετε.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα ωραίο πρωινό περίπατο πριν προχωρήσετε σε κάτι δύσκολο και ένα ωραίο γεύμα ή έναν καφέ με έναν καλό σας φίλο αμέσως μετά που θα το έχετε κάνει. Έχοντας προγραμματίσει αυτά τα ευχάριστα πράγματα πριν και μετά από κάτι δύσκολο που έχετε να κάνετε βοηθάτε τον εαυτό σας να το κάνει.

Για τους μαθητές…

Ο εκπαιδευτικός οφείλει – αν θέλει να λύσει το πρόβλημα – να είναι προσιτός και φιλικός και να ακολουθήσει τις ήπιες τεχνικές που προαναφέρθηκαν ή άλλες πιο πρόσφορες παιδαγωγικές επινοήσεις, που πολλές φορές αναδύονται μέσα από τη διαδικασία και τη ζωντάνια του ίδιου του μαθήματος, αλλά και από την εμπειρία και τις αναστοχαστικές αναζητήσεις του εκπαιδευτικού.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει κυρίαρχη την εικόνα ότι κάποιοι μαθητές και κάποιες μαθήτριες δεν θα σηκώνονται στον πίνακα και θα εξετάζονται από το θρανίο τους. 

Ο πίνακας και η κιμωλία – ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επικρίνονται συμβολικά ως συντηρητικά στοιχεία του παραδοσιακού σχολείου και της μετωπικής διδασκαλίας – δεν παύουν να είναι ουσιώδη εργαλεία στη λειτουργία της σχολικής αίθουσας όλων των μαθημάτων και των θετικών και των θεωρητικών.

Η αποδραματοποίηση της εικόνας του πίνακα περιλαμβάνει την ανάδειξη μιας μετριοπάθειας στην όλη εξεταστική διαδικασία, όπως και την άμβλυνση της κριτικής ματιάς των άλλων μαθητών και μαθητριών. 

Μπορεί να χρησιμοποιείται ο πίνακας από τον εκπαιδευτικό μαζί με τα παιδιά που διατηρούν αυτού του είδους της σχολική φοβία σε κάποιες στιγμές του διαλείμματος, για να δείξει ο εκπαιδευτικός κάποια λύση και να ζητήσει κάτι ανάλογο από τον μαθητή ή τη μαθήτρια. 

Επίσης δεν μπορεί, για παράδειγμα, να δίνεται η δυνατότητα να απαντούν οι «αποκάτω» γιατί, όταν ο μαθητής / η μαθήτρια δει απλά και μόνο ένα δάσος από σηκωμένα χέρια, τότε νιώθει την πικρή γεύση μιας ήττας, όχι ήττας επί μιας άγνοιάς του αλλά και ήττας στο πρόσωπό του και στη συνολική αξία του.

Θυμηθείτε: Ορίζουμε την ζωή μας από τις μικρές ενέργειες και αποφάσεις που παίρνουμε.

Τι θα κάνετε λοιπόν σήμερα; Θα περιμένετε τη μεγάλη στιγμή που θα αλλάξει τη ζωή σας ή θα ξεκινήσετε με μια μικρή δράση;

Αν σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο, τότε ίσως σου φανεί χρήσιμο και αυτό το άρθρο: Τα μυστικά ενός διαγωνίσματος

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

Tik Tok – @ereismafront1

#teamereisma