ΤΟ WELLBEING ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
18 Μάι 2024

Το wellbeing των παιδιών μας

Πως θα βάλουμε τις βάσεις για το wellbeing των παιδιών μας ;

Το wellbeing των παιδιών μας : Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έρευνας για την ψυχική υγεία των εφήβων στην Ευρώπη, με ενδεικτικό παράδειγμα μόνο δύο στα πέντε Ελληνόπουλα να δηλώνουν «πολύ καλή ψυχική υγεία» wellbeing.

Θετικότερη είναι η εικόνα των επιπέδων αντιληπτής (σωματικής) υγείας και αυτεπάρκειας για τους εφήβους στην χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ WELLBEING ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ; ΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ

Από τα πιο πρόσφατα ευρήματα για την ψυχική υγεία των εφήβων που δημοσίευσε το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη,  προκύπτει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό του δείκτη ψυχικής υγείας των εφήβων να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας—ιδιαίτερα στο τελευταίο της μέρος. Στη διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) καταγράφεται ότι στην Ελλάδα  μόλις ένας/μία στους/στις τρεις εφήβους (32%)  ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Χαρακτηριστικό είναι πως, η πλειονότητα (60%) των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022.

Η εφηβεία είναι ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ περιγράφει σαν μία δεύτερη γέννηση. Η πρώτη οδηγεί στην απλή ύπαρξη και η δεύτερη στην ίδια την ζωή, γιατί σταδιακά το άτομο αναλαμβάνει τις ευθύνες της υγείας του, της ζωής του, παίρνει αποφάσεις, προσπαθεί να αυτονομηθεί και υπάρχουν πάρα πολλά αναπτυξιακά ορόσημα στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο συμπεριφοράς και στη σωματική ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη αυτή, λοιπόν, τη σωματική, τη γνωστική και τη συμπεριφορική/ψυχοκοινωνική, υπάρχουν πάρα πολλές μεταβολές.

Η εφηβεία θεωρείται κατεξοχήν η ηλικία των μεταβολών και των δυνατοτήτων. Το βλέπουμε κι εμείς από τα παιδιά του περιβάλλοντός μας, πόσο αλλάζουν μέσα σε αυτό το διάστημα. Και αυτό γίνεται φυσιολογικά, προκειμένου να κατακτηθούν οι στόχοι της ενηλικίωσης. Τα χρόνια του γυμνασίου και του λυκείου μπορεί να είναι όμορφες στιγμές στη ζωή μας. Χτίζονται φιλίες που διαρκούν. Τα χόμπι μετατρέπονται σε πάθη. Και πραγματοποιείται τόση μάθηση και ανάπτυξη.

Οι έφηβοι είναι διαβόητα πολυάσχολοι, αλλά υπάρχει η ευκαιρία να μάθουν να σταματούν, να αναπνέουν και να παρατηρούν την παρούσα στιγμή με την πρακτική της ενσυνειδητότητας. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Bangor το υποστηρίζει μάλιστα αυτό, λέγοντας: «Η πρακτική της ενσυνειδητότητας θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των δομών του προμετωπιαίου εγκεφάλου και να ενισχύσει τις δεξιότητες ελέγχου της προσοχής και ρύθμισης των συναισθημάτων των εφήβων, επηρεάζοντας τις δεξιότητες αυτορρύθμισης και αντιμετώπισης.».

Το wellbeing των παιδιών μας

Τι σημαίνει wellbeing, ευεξία;

Η ευεξία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν έχει να κάνει μόνο με την απουσία νόσου. Είναι η προσπάθεια σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και της ζωής μας να λειτουργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα και τη ζωή μας και να φτάσουμε στο μέγιστο λειτουργικότητας σε όλα τα επίπεδα, στις σχέσεις μας, στη διατροφή μας και τη φυσική άσκηση, στο κομμάτι της ψυχικής μας κατάστασης, να μπορούμε να αισθανόμαστε δημιουργικοί. Δηλαδή, όλο το κομμάτι της ύπαρξής μας να λειτουργεί στο βέλτιστο δυνατό βαθμό. Όταν έχουμε όλο αυτό προστατευόμαστε.

Το Lifestyle medicine είναι η ασπίδα μας, γιατί είναι το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε. Αν το σκεφτούμε, ούτε το περιβάλλον μπορούμε να ελέγξουμε, ούτε την κληρονομικότητα, οπότε μπορούμε να ελέγξουμε το τρίτο κομμάτι, αυτό που έχει να κάνει με τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.

Η ευεξία σημαίνει διαφορετικά πράγματα για καθένα από εμάς κάτι το πολύ φυσικό και αναμενόμενο. Η ευεξία αποτελεί μια ολιστική συζήτηση και περιλαμβάνει έξι διαφορετικές διαστάσεις:

 • συναισθηματική
 • επαγγελματική
 • φυσική
 • κοινωνική
 • διανοητική
 • πνευματική

Οι περισσότερες προσπάθειες ορισμού της ευεξίας έχουν επικεντρωθεί γύρω από το γεγονός πως είναι κάτι με το οποίο κάποιος πρέπει να αλληλοεπιδρά ενεργά. Όπως αναφέρει η κ. Cooks-Campbell στο BetterUp, ευεξία δεν είναι απλώς μια κατάσταση ύπαρξης, αντιθέτως αποτελεί την επιδίωξή της υγείας μέσα από σύντομα rituals και συνήθειες σε όλα αυτά τα σημεία.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κομμάτι της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στην εφηβική ηλικία το παιδί αποκτά τις γνώσεις και τις συνήθειες που θα καθορίσουν την ποιότητα ζωής στο μέλλον. Επίσης, είναι μια ηλικία που αναπτύσσεται το άτομο, άρα η διατροφή του είναι ακόμα πιο σημαντική. Αυτό που ισχύει για τους γονείς είναι ότι δίνουν το μοντέλο. Και οι νέοι άνθρωποι δεν μαθαίνουν τόσο με τη θεωρία, όσο με το μοντέλο. Δηλαδή, το να υπάρχει μια συνήθεια μέσα στο σπίτι και να μπορούν να την αντιγράψουν, να αποτελέσει έμπνευση γι’ αυτούς.

Το wellbeing των παιδιών μας

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Ο καλός ύπνος θα βοηθήσει το μυαλό τους να επεξεργαστεί τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των γνώσεών τους.

Το wellbeing των παιδιών μας

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η καλή υγεία προάγει την παραγωγικότητα, την ευτυχία, τη δημιουργικότητα, την πνευματική οξύτητα και η λίστα συνεχίζεται. Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα προσφέρει σημαντικά οφέλη στα παιδιά, τα οποία δεν περιορίζονται στη σωματική ανάπτυξη και μόνο, αλλά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και σημαντικά ψυχικά και κοινωνικά οφέλη. Τα παιδιά αποκτούν καλύτερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών τους, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά τους.

Το wellbeing των παιδιών μας

Ακόμη, η άσκηση επιφέρει και ψυχολογικά οφέλη. Στα παιδιά που ασκούνται συστηματικά έχει παρατηρηθεί αισθητή βελτίωση στον έλεγχο του άγχους, μιας και η άσκηση είναι ένα κατεξοχήν μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, το οποίο μειώνει σημαντικά το συγκεκριμένο αίσθημα. Ιδιαιτέρως μάλιστα σε περιόδους εξετάσεων ή έντονου διαβάσματος, όπου το πρόγραμμα των μαθητών είναι σαφώς βεβαρημένο, η ανάγκη για καλούς βαθμούς υψηλή και το άγχος συσσωρευμένο, η άσκηση φαίνεται να βοηθά σημαντικά. Μία ακόμα άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή της σχέσης σωματικής δραστηριότητας και παιδιού είναι το γεγονός ότι η άσκηση ενισχύει την πνευματική και κατ’ επέκταση τη σχολική επίδοση. 

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικά ως συμπλήρωμα της υγείας. Η κοινή συμμετοχή σε σειρά διασκεδαστικών δραστηριοτήτων με εφήβους θα επιτρέψει την ενοποίηση των συναισθηματικών δεσμών.

Το wellbeing των παιδιών μας

Επιπλέον, η συνήθεια αυτή θα ενθαρρύνει τη μελλοντική εκτίμησή τους για τις θετικές οικογενειακές αναμνήσεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

Οι έφηβοι εφαρμόζουν πολλές από τις αξίες και τις συνήθειες που μαθαίνουν στο σπίτι και αρχίζουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις όταν αλληλεπιδρούν με άλλους νέους. Έτσι, πρέπει να τους επιτρέπεται να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους και να έχουν μια κοινωνική ζωή γενικά. Έτσι, μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητοι από τους γονείς τους σε μεγάλο βαθμό.

Το wellbeing των παιδιών μας

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Σε συναισθηματικό επίπεδο, ψυχολογική υποστήριξη θα ωφελήσει ιδιαιτέρως τους νέους στους εξής τομείς: 

 • να αγαπήσουν τον εαυτό τους και την εικόνα τους
 • να αναπτύξουν δεξιότητες καλής επικοινωνίας με φίλους και γονείς
 • να αναπτύξουν υγιείς και ισότιμες σχέσεις
 • να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις (πρόληψη υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ουσιών ενημέρωση για τους κινδύνους της μετάδοσης ασθενειών λόγω έναρξης σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία, αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κτλ)
 • να αποκτήσουν μια θετική στάση για τη ζωή
 • να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ψυχολογική ανθεκτικότητα
 • να ζήσουν την εφηβεία τους  όμορφα και αρμονικά
Το wellbeing των παιδιών μας

Όταν οι νέοι αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και τη ζωή τους, μπορεί επίσης να κάνει καλό στην καρδιά τους μακροπρόθεσμα, προτείνει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που γενικά ένιωθαν ευτυχισμένοι, αισιόδοξοι και αγαπητοί παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία στα 20 και τα 30 τους, έναντι των παιδιών που δεν είχαν αυτό το επίπεδο ψυχικής ευεξίας. 

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

 • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok

#teamereisma