Το “cloud computing” στην εκπαίδευση

Το cloud computing, στα ελληνικά «υπολογιστικό νέφος», αποτελεί μία νέα τεχνολογία η οποία διευκολύνει την αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων σε απομακρυσμένους υπολογιστές που είναι προσβάσιμοι μέσω του διαδικτύου. Αναμφίβολα είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας.

Η τεχνολογία του cloud computing πραγματοποιεί την εμφάνιση της στις αρχές του 21ου αιώνα και πολλές επιχειρήσεις στρέφονται σε αυτήν. Το cloud ξεκινάει να αποσπάει θετικές και αρνητικές κριτικές από ειδικούς του κλάδου διότι παρά τα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι ορατοί.

Το cloud έχει αρχίσει όμως να αποδεικνύει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού, όπως στην εκπαίδευση και μάλιστα με επιτυχία.

Ο όρος cloud computing αναφέρεται σε μια νέα εφαρμογή που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης του Web κατά τα τελευταία χρόνια. Η ονομασία του προήλθε από τα διαγράμματα ροής που συνήθως αναπαριστάται το διαδίκτυο ως ένα σύννεφο. Αναδεικνύεται ως ένα νέο πεδίο της πληροφορικής, που έχει ως στόχο να παρέχει αξιόπιστα, εγγυημένα και δυναμικά υπολογιστικά περιβάλλοντα για τους τελικούς χρήστες. Πώς θα ήταν αν όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε μας ακολουθούσαν όπου και αν βρισκόμασταν; Αν μπορούσαν να «τρέξουν» στο κινητό τηλέφωνο, στο tablet είτε στον υπολογιστή οποιουδήποτε φίλου μας, ώστε έτσι να τελειώσουμε οτιδήποτε είχαμε αρχίσει. Αυτό ακριβώς υπόσχεται η τεχνολογία του cloud computing, που δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να απεμπλακεί από τα δεσμά του desktop ή του laptop. Έτσι τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους, αλλά σε clouds που βρίσκονται στο Internet ή σε τοπικά δίκτυα. Η υπηρεσία αυτή είναι μια παροχή υπολογιστικών πόρων όπως, διάφορες εφαρμογές, βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, υπηρεσίες αρχείων κ.ά, που γίνεται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών.

Το cloud όμως δεν είναι μόνο για αποθήκευση, διαμοιρασμό και backup, όπως πιστεύουν πολλοί. Καθημερινά χρησιμοποιούμε υπηρεσίες cloud όπως:  e-mail: π.χ. gmail, yahoomail, hotmail  Σουίτες Γραφείου: π.χ. Zoho, GoogleApps, Office-365, Live Documents, CloudOn, Microsoft Office-Web Apps  Μουσική: π.χ. iTunes,το Spotify, το SoundCloud, το GrooveShark. Γενικότερα, όλο αυτό που ονομάζουμε streaming, θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο του cloud.  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: π.χ. Ιnstagram, Pinterest, Foursquare, LinkedIn, Facebook, Twitter, G+ .  Messaging: π.χ. WhatsApp, Skype, Viber, BBM, Hangouts

Πλεονεκτήματα Το cloud προσφέρει πολλά οφέλη και ευελιξία στους χρήστες του. Ο χρήστης μπορεί να το χρησιμοποιήσει από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με ασφαλή τρόπο. Με τον αυξανόμενο αριθμό των συσκευών με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούνται σήμερα (π.χ. tablets, smartphones κτλ), η πρόσβαση κάποιου στα δεδομένα του πρέπει να είναι γρήγορη και εύκολη. Κάποια από τα οφέλη σε σχέση με τη χρήση του cloud είναι τα ακόλουθα: Μπορεί να γίνει ανάκτηση της λειτουργίας του ταχύτατα και έχει βελτιωμένες δυνατότητες αποκατάστασης. Παρέχει απεριόριστους υπολογιστικούς, αποθηκευτικούς και δικτυακούς πόρους. Προσφέρει αυτόματες αναβαθμίσεις λογισμικού, βελτιωμένη συμβατότητα τύπων εγγράφων και βελτιωμένη συμβατότητα μεταξύ διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων. Προσφέρει εύκολη συνεργασία ομάδων, δηλαδή παρέχει ευελιξία στους χρήστης σε παγκόσμια κλίμακα για να δουλέψουν στο ίδιο έργο.  Είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιεί μόνο όσο χώρο χρειάζεται η εφαρμογή στον εξυπηρετητή το οποίο με τη σειρά του ελαχιστοποιεί το ενεργειακό αποτύπωμα.

Για αυτό και τα Φροντιστήρια “Έρεισμα” εναρμονισμένα με την ψηφιακή εκπαίδευση, πρωτοπορούν χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές του cloud.  Οι καθηγητές δημιουργούν συνεργατικά τα διαγωνίσματα με την χρήση cloud εφαρμογών.  Οι μαθητές αρχίζουν να εξοικειώνονται με την χρήση του cloud, μέσω της συμπλήρωσης ηλεκτρονικών φορμών αυτοαξιολόγησης μηνιαίως.  Οι γονείς, κάθε μήνα, ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την πρόοδο των παιδιών τους.

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #καινοτομία #εκπαίδευση #cloud