Το πορτρέτο της πανδημίας στην εργασία
04 Ιαν 2021

Το πορτρέτο της πανδημίας στην εργασία

Οι εργαζόμενοι που συνηθίζουν να εργάζονται σε ένα γραφείο με συναδέλφους, να κοινωνικοποιούνται εντός και εκτός των ωρών εργασίας και να κάνουν επαγγελματικά ταξίδια, συνεχίζουν να είναι απομονωμένοι στο σπίτι και να συνδέονται μόνο στο διαδίκτυο. Άλλοι παραμένουν ή απολύονται καθώς οι εταιρείες λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις για να συνεχίσουν να επιπλέουν. Επιπλέον, οι ανησυχίες των εργαζομένων για την προσωπική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα προάγουν την ανασφάλεια σχετικά με την ικανότητά τους να λειτουργούν και να ανθίζουν.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η συνεχιζόμενη πανδημία επηρεάζει το εργατικό δυναμικό και πώς οι υπάλληλοι και οι ηγέτες μπορούν να πλοηγηθούν σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές, το Udemy πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 1.000 εργαζομένους γραφείου των ΗΠΑ πλήρους απασχόλησης για να δημιουργήσει την έκθεση, «Udemy In Depth: The Portrait of a Pandemic at Work» ,  Ανακαλύψτε πώς είναι πραγματικά η εργασία από το σπίτι. Ας δούμε μαζί το πορτρέτο της πανδημίας στην εργασία…

Πώς μια Πανδημία επαναπροσδιορίζει το έργο

Καθώς οι αριθμοί περιπτώσεων COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται, πολλοί συνειδητοποιούν ότι αυτή η νέα πραγματικότητα δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Η έρευνά μας δείχνει ότι η πανδημία και η προκύπτουσα οικονομική αβεβαιότητα αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία των εργαζομένων. Οι περισσότεροι (72%) ανησυχούν ότι αυτή η νέα πραγματικότητα θα έχει μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους – μειώνοντας δραματικά τις μελλοντικές προοπτικές τους. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (54%) ανησυχούν επίσης ότι οι ώρες και οι αμοιβές τους θα μειωθούν, ή χειρότερα, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον τους, αλλά η πλειοψηφία (58%) δηλώνει ότι εργάζονται πιο σκληρά τώρα από ό, τι πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, η εμπιστοσύνη στην ηγεσία υποχωρεί, με τους περισσότερους υπαλλήλους να υποψιάζονται τους εργοδότες ότι χρησιμοποιούν την τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα για να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους (63%), να μεταβούν σε ένα αυτοματοποιημένο εργατικό δυναμικό (61%) ή να μεταφέρουν τους υπαλλήλους και τους οργανισμούς τους (52%).

«Η εμπιστοσύνη είναι κοινωνικό κεφάλαιο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναγνωρίσει τον ουσιαστικό χαρακτήρα της οικοδόμησης κοινωνικού κεφαλαίου για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και σε μια εταιρεία. Τα υψηλά επίπεδα εσωτερικής εμπιστοσύνης οδηγούν σε υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας και επίλυσης προβλημάτων. Κάθε ηγέτης έχει τη δουλειά να δημιουργήσει μια κουλτούρα υψηλής εμπιστοσύνης εντός και υψηλής εμπιστοσύνης με τους πελάτες. ” – Εκπαιδευτής ηγεσίας Udemy, Lawrence Miller

Ο παράξενος κόσμος της εργασίας από το σπίτι

Εργασία χωρίς παντελόνι (37%), λήψη κλήσεων στο μπάνιο (36%), φροντίδα για κατοικίδια (57%). Καλώς ήλθατε στην παράξενη πραγματικότητα του νέου μας φυσιολογικού. Η περιστασιακή ενδυμασία έχει αποκτήσει νέο νόημα και οι περισπασμοί με αυτόν τον νέο πληθυσμό των εργαζομένων στο σπίτι κυριαρχούν. Ενώ οι εργαζόμενοι που είναι συνηθισμένοι να εργάζονται εξ αποστάσεως, ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν ήδη αναπτύξει μεθόδους για την αποφυγή περισπασμών, οι νεότεροι, απομακρυσμένοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εστίαση στο σπίτι. Οι περισσότεροι (86%) έχουν απλώς προβλήματα απογοήτευσης και αποσπούν την προσοχή με την τεχνολογία.

Επιπλέον,  άλλοι αγωνίζονται με τις προσωπικές τους συνήθειες, ομολογώντας ότι το μαγείρεμα και το φαγητό (61%),  τα βιντεοπαιχνίδια (44%) αποτελούν για αυτούς σημαντικούς περισπασμούς. Επιπλέον, πολλοί ομολογούν ότι επιδίδονται σε πιο αντιπαραγωγική συμπεριφορά: με σχεδόν το ήμισυ (45%) να εργάζεται από το κρεβάτι και σχεδόν το ένα τρίτο (29%) να πίνει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε εστιασμένοι ενώ η τηλεόρασή σας και ο άνετος καναπές σας δελεάζουν να παραλείψετε τη δουλειά, ειδικά μετά από κλήσεις όλο το πρωί. Κάντε διαλείμματα και αφήστε στον εαυτό σας κάποια ισορροπία στην ημέρα σας. Η εξάσκηση της προσοχής, η έναρξη της ημέρας με γιόγκα στο πάρκο, το τραγούδι μαζί με τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη ή η τελειοποίηση της συνταγής σοκολάτας σας μπορεί να είναι στιγμές της ημέρας σας, το κλειδί είναι να μην τους επιτρέψετε να καταλάβουν ολόκληρη την ημέρα εργασίας σας. ” – Εκπαιδευτής Udemy Dialectical Behavioral Therapy, Alicia Paz MA

Εστίαση στις δεξιότητες & στα οφέλη

Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι πολλοί υπάλληλοι που εργάζονται από απόσταση για πρώτη φορά μαθαίνουν τεχνικές για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πειθαρχημένοι.

Το ένα τρίτο (37%) έχει αφιερώσει χρόνο αναζητώντας επιπλέον εκπαίδευση σε επαγγελματικές ή ειδικές δεξιότητες.

Τα δύο τρίτα (67%) των ερωτηθέντων φιλοδοξούν να βελτιωθούν, χρησιμοποιώντας τον επιπλέον χρόνο (χωρίς μετακινήσεις και λιγότερες κοινωνικές δεσμεύσεις) για να μάθουν νέες δεξιότητες ή να βελτιώσουν τις υπάρχουσες.

Όσον αφορά το “πώς” οι εργαζόμενοι θέλουν να μάθουν, αναζητούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης σε έναν νέο, καινοτόμο κόσμο…

Οι περισσότεροι προτιμούν να παρακολουθήσουν ένα διαδικτυακό μάθημα – online course (49%), σεμινάριο (webinar) ακολουθούμενο από την επαγγελματική ανάπτυξη που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία (23%), ενώ οι λιγότεροι προτιμούν να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τρόπο (13%).

“Για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητα, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε χρονικά όρια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εργαζόμαστε εξ αποστάσεως και δεν έχουμε τα φυσικά όρια μεταξύ εργασίας και σπιτιού. Διαλέξτε μια ώρα διακοπής κάθε μέρα για να βεβαιωθείτε ότι:

1) η εργασία σας δεν εξαλείφει όλες τις πτυχές της ζωής σας και 2) είστε πιο παραγωγικοί επειδή έχετε δώσει στον εαυτό σας μια καθορισμένη χρονική περίοδο για να ολοκληρώσετε τα πράγματα.”

Εκπαιδευτής Udemy Time-Management και Productivity, Alexis Haselberger

Η πανδημία COVID-19 και η οικονομική ύφεση “μεταμορφώνουν” τον τρόπο και το χώρο που εργαζόμαστε.

Το εργατικό δυναμικό προσαρμόζεται σε αυτούς τους μεταβαλλόμενους χρόνους. Από τη μια πλευρά μαθαίνει τα προσωπικά του μειονεκτήματα στην εργασία, από την άλλη όμως, βελτιώνει, ανακαλύπτει και εξελίσσει νέες επαγγελματικές δεξιότητες.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιδιώκουν:

  • Τεχνικές μάθησης ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πειθαρχημένοι.
  • Πρόσθετη κατάρτιση σε επαγγελματικές δεξιότητες.
  • Παρακολούθηση σεμιναρίων (webinar)

Ο χρόνος θα δείξει ποιες αλλαγές προκλήθηκαν, αναγκαστικά, λόγω πανδημίας και ποιες θα αποδειχθούν μόνιμες κι ακόμη πιο χρήσιμες, από τις παλιές μας, “φυσιολογικές”.

Στα Φροντιστήρια “ΈΡΕΙΣΜΑ” η  δυνατότητα χρήσης της νέας τεχνολογίας για εκπαιδευτικούς λόγους, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αποκλείεται η δια ζώσης εκπαίδευση, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Για εμάς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτέλεσε την αρχή των online lessons για μαθητές της Γ’Λυκείου.

Η εκπαιδευτική ομάδα των καθηγητών μας είχε ως κίνητρο τους μαθητές που επιθυμούν μια ολοκληρωμένη προετοιμασία, με εικόνα και ήχο, από εξειδικευμένους καθηγητές ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξέλιξης και επαγγελματισμού εργατικού δυναμικού μέσα στην πανδημία, γιατί στα Φροντιστήρια “ΕΡΕΙΣΜΑ” η καινοτομία και η προσφορά δεν σταματούν!

Αν θέλεις και ΕΣΥ να γίνεις μέλος της ομάδας των online lessons κάνε τώρα την ΕΓΓΡΑΦΗ σου ΕΔΩ

Φτάσε όπου έχεις ονειρευτεί!

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #ΓΙΝΕΤΑΙ

T: 2231307114 (Πατρόκλου 25, Λαμία)
Τ: 2231301107 (Λιανοκλάδι)

https://podcast.ereismafront.edu.gr/embed/#?secret=BU5D6HxIf7

https://online-lessons.ereismafront.edu.gr/

https://www.instagram.com/ereisma_front/

https://www.facebook.com/ereismafront

https://www.youtube.com/channel/UCGrbBppn6B1b_FRvL39bavg