11 Απρ 2021

Τα Ρομπότ βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας

Ανέκαθεν ζητούμενο των παιδιών ήταν ο ελεύθερος χρόνος και η αξιοποίησή του, η οποία στρεφόταν στον αθλητισμό ή τις τέχνες. Στη σύγχρονη εποχή όμως οι επιλογές των παιδιών τείνουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Έτσι, η αγάπη για την τεχνολογία μπορεί να γίνει πια πιο δημιουργική συνήθεια. Η ρομποτική, λοιπόν, αποτελεί καινούργια τάση στις επιλογές των νέων αποκτώντας όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Γενικά, η Ρομποτική (Robotics) είναι κλάδος της τεχνολογίας που ασχολείται με τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη μελέτη ρομπότ. Η επιστήμη της Ρομποτικής αποτελεί συνδυασμό πολλών άλλων επιστημών, κυρίως  δε της πληροφορικής, της ηλεκτρονικής και της μηχανολογίας. Έχει κάνει άλματα προόδου και έχει προσφέρει αρκετά τεχνολογικά θαύματα. Τα ρομποτικά συστήματα συνεχώς εξελίσσονται και είναι ήδη μέρος της ζωής μας σε πολλούς τομείς όπως στη βιομηχανία, την ιατρική, τη διασκέδαση και την προσωπική βοήθεια.

Η ρομποτική είναι για όλους. Ήδη από την προσχολική ηλικία μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με τη ρομποτική, αλλά όχι με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να φαντάζεται. Επίσης, η ρομποτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Ειδική Αγωγή προσφέροντας πολλά οφέλη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, ΔΕΠΥ ή δυσλεξία.

Είναι γεγονός ότι η ρομποτική προσφέρει οφέλη στα παιδιά, όχι μόνο για τις σχολικές τους επιδόσεις, αλλά και για ένα ευρύ φάσμα της ζωής τους τώρα και αργότερα, ως ενήλικες.

1. Δημιουργικότητα, υπευθυνότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Μέσω της ρομποτικής, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία αλλά και να τη δημιουργούν εκ του μηδενός. Αντί να «παίζουν το παιχνίδι, φτιάχνουν τους κανόνες του παιχνιδιού». Οι μικροί εφευρέτες δρουν με υπευθυνότητα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, μαθαίνουν να στηρίζουν την άποψή τους και αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους.

2. Λογική και αλγοριθμική σκέψη

«Ποια ξεκάθαρα βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Ποιους ελέγχους και ποιες δοκιμές πρέπει να πραγματοποιήσω ώστε να επιτύχω τον στόχο μου; Ποια προβλήματα πρέπει να προβλέψω;» Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν τα παιδιά που ασχολούνται με τη ρομποτική, καλλιεργώντας την υπολογιστική σκέψη τους.

3. Μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά

Όπως όλες οι ομαδικές δραστηριότητες και τα σπορ, έτσι και η ρομποτική δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν την άμιλλα, το ομαδικό πνεύμα και τη διάθεση συνεργασίας.

4. Η τέχνη του να μην τα παρατάς

Επιμονή και επιμονή. Μέσα από τη ρομποτική, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι αποφασιστικά μέχρι το τέλος και να αντέχουν τυχόν δυσκολίες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

5. Αναγνώριση του καλού προσώπου της τεχνολογίας

Όμως στα μαθήματα ρομποτικής, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν και μία άλλη πτυχή της τεχνολογικής «επανάστασης». Αυτή που ωφελεί το κοινό καλό, επιλύει προβλήματα και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, εάν και εφόσον γίνει σωστή χρήση της.

6. Ενδυναμώνουν τις δεξιότητες STEM

Η λέξη STEM προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Science, Technology, Engineering, Mathematics (Επιστήμη, Τεχνολογία, Κατασκευές, Μαθηματικά) και αποτελεί  τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τους κανόνες των φυσικών επιστημών και να κατανοήσουν βαθιά τις μαθηματικές έννοιες, αλλά και τη λογική που κρύβεται πίσω από τον προγραμματισμό.

7. Βάζουν γερά θεμέλια για τη μελλοντική καριέρα τους

Οι δεξιότητες STEM είναι βασικό ζητούμενο σε μια μεγάλη σειρά από θέσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Ακόμα όμως κι αν το παιδί επιλέξει μια καριέρα που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μηχανική, τις επιστήμες ή τα μαθηματικά, είναι σίγουρο ότι η εκπαιδευτική ρομποτική θα του έχει δώσει το κίνητρο να αγαπήσει τη γνώση και την έρευνα.

8. Εξασκούνται στη δημιουργική σκέψη και τη λύση αποφάσεων

Εκτός από τις βασικότατες γνωστικές δεξιότητες του problem solving και του project management, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τους πολίτες του 21ου αιώνα, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και δεξιότητες κοινωνικές και συναισθηματικές (αυτοεκτίμηση, έκφραση, ενσυναίσθηση).

9. Ανακαλύπτουν κλίσεις και ενδιαφέροντα που δεν ήξεραν ότι διαθέτουν Η έκθεση των παιδιών σε μία σειρά από καινούρια ερεθίσματα, όπως η μηχανική, ο προγραμματισμός ή ο σχεδιασμός, τους δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους τα καταφέρνουν ή που τους κεντρίζουν πολύ το ενδιαφέρον.

Δράσεις, οργανώσεις και διαγωνισμοί δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση, εξερεύνηση και επαφή με τον κόσμο της ρομποτικής. Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) είναι ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 75 χώρες από όλον τον κόσμο. Η WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή σε δύσκολες και δημιουργικές προκλήσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Στα Φροντιστήρια Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ“, η αγάπη για την καινοτομία και την τεχνολογία είναι δεδομένη. Μέσα από το μάθημα του Προγραμματισμού δεν προετοιμάζουμε μόνο άρτια τους μαθητές μας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά μεταγγίζουμε και την αγάπη για τον μαγικό αυτό κόσμο της τεχνολογίας.

Άραγε θα θέλατε να δείτε την ρομποτική ως μάθημα στα φροντιστήριά μας;

Πρόταση: COSMOTE–ROBOGIRL–H ΤΑΙΝΙΑ

Check This:

ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#teamereisma #bettertogrther #ΕΡΕΙΣΜΑ #φροντιστήριο #εκπαίδευση #ψυχολογία #καινοτομία #ρομποτική #γονείς #μαθητές #εκπαιδευτικοί #cosmote #wrohellas #οργανισμόςΕκπαιδευτικήςΡομποτικής