Τα μοναδικά μαθήματα της αποτυχίας
25 Ιούλ 2024

Τα μοναδικά μαθήματα της αποτυχίας

Αναμφίβολα το συναίσθημα του ενθουσιασμού που προκαλείται κατά την προσπάθεια ενός νέου εγχειρήματος είναι γνώριμο στους περισσότερους. Ο ζήλος και η αφοσίωση μας συντροφεύουν με απώτερο σκοπό να επιτύχουμε τα μέγιστα. Δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ξενυχτάμε πάνω από αμέτρητες πληροφορίες πάντα με κίνητρο την εικόνα μας ως θριαμβευτή. Τα μοναδικά μαθήματα της αποτυχίας

Μόνος μας εχθρός, η αποτυχία. Η σκέψη της αποτυχίας είναι συνδεδεμένη με τον φόβο, την απόλυτη έλλειψη αυτοπεποίθησης, το αντικίνητρο. Φοβόμαστε ότι δεν είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε, δεν έχουμε τις γνώσεις ή δεν προσπαθήσαμε αρκετά. Τι γίνεται όμως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή;

Τα μοναδικά μαθήματα της αποτυχίας
Τα μοναδικά μαθήματα της αποτυχίας

Σε κανέναν δεν αρέσει να αποτυγχάνει.  Συνήθως, δεν είμαστε ενθουσιασμένοι να μοιραστούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας όλες μας τις αποτυχίες. Κι όταν μιλάμε για αποτυχίες, συχνά μιλάμε με αρνητικό ή αποδοκιμαστικό τρόπο. Έχει λοιπόν μοναδικά μαθήματα η αποτυχία;

Ας θέσουμε μερικά ερωτήματα στον εαυτό μας…

Άραγε, τι θα γινόταν αν γνωρίζαμε ότι η αποτυχία είναι μια θετική εμπειρία; Τι θα γινόταν αν γνωρίζαμε ότι η αποτυχία είναι το μέσο και ο δρόμος για κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο; Τι θα γινόταν αν γνωρίζαμε ότι η αποτυχία είναι βασικό συστατικό της προσωπικής εξέλιξης; Θα διστάζαμε τότε να μοιραστούμε τις αποτυχίες μας;

Η ανάπτυξη είναι ενδεικτική της ζωής και της υγείας. Πάρτε παράδειγμα ένα φυτό του σπιτιού σας. Όταν το φυτό μεγαλώνει και αποκτά περισσότερους βλαστούς, αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες και παράγει μεγαλύτερα φύλλα και άνθη. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό ευδοκιμεί.

Αυτά τα σημάδια δείχνουν την υγεία και την ευεξία του φυτού και οποιαδήποτε έλλειψη από αυτά προκαλεί ανησυχία. Κάτι τέτοιο ισχύει και για την προσωπική μας ανάπτυξη. Η προσωπική ανάπτυξη δείχνει κάτι για τον εαυτό μας. Υποδηλώνει είτε υγεία και ευεξία, είτε ασθένεια και θάνατο. Η ικανότητα έκφρασης και επεξεργασίας συναισθημάτων έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερη ευεξία και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Η προσωπική ανάπτυξη σε κρατά μπροστά, σε κρατά ζωντανό, σε κρατά υγιή.

Όταν σταματήσεις να μεγαλώνεις, αρχίζεις να πεθαίνεις

William S. Burroughs – Αμερικανός συγγραφέας

Πώς όμως συνεχίζετε να αναπτύσσεστε; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναπτυχθείτε ως άτομα, αλλά ένα από τα σημαντικά μέσα προσωπικής ανάπτυξης είναι και η αποτυχία. Η αποτυχία στην πραγματικότητα δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος της προσωπικής ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό στην αρχή, αλλά είναι αλήθεια.

Τα μοναδικά μαθήματα της αποτυχίας

Υπάρχουν μερικά μαθήματα στη ζωή που μόνο η αποτυχία μπορεί να τα διδάξει.

Μερικές φορές υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να πραγματοποιηθεί μια δράση. Για παράδειγμα: Το μέταλλο μπορεί να διαμορφωθεί μόνο όταν έχει θερμανθεί στη φωτιά. Μόλις η θερμοκρασία του μετάλλου έχει φτάσει στο σωστό επίπεδο, τότε μπορεί να διαμορφωθεί στο επιθυμητό αντικείμενο. Αυτή η διαδικασία διαμόρφωσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη φωτιά.

Το ίδιο και στην ζωή, υπάρχουν μερικά μαθήματα που δεν μπορείτε να τα μάθετε χωρίς την αποτυχία. Χωρίς την πικρία της αποτυχίας, δεν θα καταλάβεις τη γλύκα της επιτυχίας. Χωρίς αποτυχία, τα μαθήματα της επιμονής, της αφοσίωσης και της επιμονής δεν μπορούν να αποδώσουν. Χρειάζεσαι την αποτυχία για να σου διδάξει τα μαθήματα που μόνο αυτή μπορεί.

Η αποτυχία υποδεικνύει τους τομείς που χρειάζονται ανάπτυξη.

Η αποτυχία είναι σαν ένας προβολέας που φωτίζει τους τομείς της ζωής σας που χρειάζονται τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η αποτυχία είναι ένας δείκτης και ένα διαγνωστικό εργαλείο που σας δείχνει τις περιοχές με τις μεγαλύτερες αδυναμίες σας.

Χωρίς αποτυχία, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αναπτυχθείτε μόνο στους τομείς που θέλετε. Αυτό δεν οδηγεί σε υγιή προσωπική ανάπτυξη, αλλά σε ψευδο-ανάπτυξη ή ψεύτικη ανάπτυξη. Ανάπτυξη που μπορεί να φαίνεται πολύτιμη εξωτερικά, αλλά είναι αντιπαραγωγική εσωτερικά.

Τα μοναδικά μαθήματα της αποτυχίας

Η αποτυχία δεν είναι ο εχθρός

Εάν η αποτυχία για σας είναι ο εχθρός, θα είναι ένας πόλεμος που θα πολεμάτε συνεχώς και θα είναι ένα μόνιμο αγκάθι στη ζωή σας. Ωστόσο, εάν η αποτυχία είναι ο καλύτερος φίλος σας, θα είναι μια δια βίου σχέση μάθησης, ανάπτυξης και εξέλιξης. Έτσι όταν πρόκειται για την προσωπική σας ανάπτυξη, η αποτυχία πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος σας.

Ο φόβος του να μην πάνε όλα όπως προγραμματίζονται δε θα πρέπει να γίνεται ανασταλτικός παράγοντας και να μας κρατάει πίσω. Είναι υψίστης αξίας να δίνουμε την “άδεια” στον εαυτό μας να αποτύχει και την προτροπή να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του μετά απ’ αυτό. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αποτύχετε, αγκαλιάστε την αποτυχία σας.  Δείτε τι έχει να σας διδάξει και να σας δείξει. Σίγουρα θα εκπλαγείτε με αυτά που θα ανακαλύψετε.

Πηγή: Α.Λ.Π.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok