05 Δεκ 2022

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας…μια καινούργια αρχή!

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα περιλαμβάνει τρεις βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που αποτελείται από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει το Γυμνάσιο και το Λύκειο, και την Τριτοβάθμια ή Ανώτατη εκπαίδευση. Από αυτές τις βαθμίδες είναι υποχρεωτικό για κάθε παιδί στην Ελλάδα να φοιτήσει στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο. Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας…μια καινούργια αρχή!

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που αναγκάστηκαν και εγκατέλειψαν το σχολείο λόγω οικονομικών, οικογενειακών ή προσωπικών προβλημάτων, γεγονός που ενδεχομένως να τους δημιουργεί τραυματικές εμπειρίες και εμπόδια στην επαγγελματική τους ζωή. Δυστυχώς, αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν μέσα σε μια κοινωνία, η οποία πολλές φορές, λόγω του μορφωτικού τους επιπέδου, τους αντιμετωπίζει διαφορετικά. Ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα, όπου ο ανταγωνισμός πλέον είναι μεγάλος, οι επιλογές για εύρεση εργασίας περιορίζονται σημαντικά. Όμως, μέσα από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μπορεί να δοθεί μία λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας…μια καινούργια αρχή!

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Με τον θεσμό αυτό τους παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τα βασικά προσόντα και να αναπτύξουν προσωπικές δεξιότητες.

Σκοπός των Σ.Δ.Ε. είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων, η πληρέστερη συμμετοχή τους στο κοινωνικό, οικονομικό, και πολιτισμικό γίγνεσθαι, καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.

Χαρακτηριστικά των Σ.Δ.Ε.

• Μπορούν να φοιτήσουν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

• Η διάρκεια φοίτησης είναι δύο εκπαιδευτικά έτη (18 μήνες). Με 25 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.

• Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από μαθήματα όπως για παράδειγμα, Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά, Κοινωνική Εκπαίδευση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κ.ά. . Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη Συμβουλευτική Προσανατολισμού, σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας και Συμβουλευτική Ψυχολογία, για την καλύτερη υποστήριξη σε ατομικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα Σ.Δ.Ε. δεν διαφέρουν από το Γυμνάσιο μόνο επειδή οι εκπαιδευόμενοι είναι ενήλικες. Το πρόγραμμα σπουδών δεν είναι παγιωμένο και δεδομένο, αλλά ανοιχτό και ευέλικτο. Πολλά μαθήματα γίνονται έξω από το σχολείο, σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς (π.χ. μουσεία) ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Οι μέθοδοι διδασκαλίας δίνουν έμφαση σε μεταγνωστικές δεξιότητες (μαθαίνω πώς να μαθαίνω) και όχι στην ακαδημαϊκή γνώση.

Η έλλειψη του απολυτηρίου μπορεί να στιγματίσει τους ανθρώπους επαγγελματικά, κοινωνικά και να τους τραυματίσει συναισθηματικά, πλήττοντας έτσι την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Με στόχο να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον και να ανεβάσουν το μορφωτικό τους επίπεδο, οι άνθρωποι αυτοί, βρίσκουν τη λύση μέσω των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Μία δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, στην εργασία και τελικά για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα», ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να μην εγκαταλείπουν ποτέ τους στόχους τους, διδάσκοντάς τους τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης.

Έχοντας ως γνώμονα αυτή τη φιλοσοφία ζωής και παιδείας, δημιουργήσαμε το 2019 το πρώτο «Step Up», στην πόλη της Λαμίας, το οποίο ήταν ένα συνέδριο για μικρούς και μεγάλους, με θέμα: «Η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης».

Σε αυτό το συνέδριο οι βασικοί ομιλητές ήταν τέσσερις ιδιαίτερα πετυχημένες προσωπικότητες, οι οποίες μοιράστηκαν με το κοινό την δική τους πορεία και εξέλιξη, όσον αφορά τις σπουδές και το επάγγελμά τους, εμπνέοντας έτσι κι άλλους ανθρώπους να διεκδικούν πάντα μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή…

Βρείτε μάς & ακολουθήστε μάς:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

Ψηφιακός, εκπαιδευτικός κόσμος; Σίγουρα σε ενδιαφέρει…Πάτησε το link ΕΔΩ