Σπείρε δημιουργικότητα για να θερίσεις όνειρα!
25 Σεπ 2023

Σπείρε δημιουργικότητα για να θερίσεις όνειρα!

Σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, το άτομο δέχεται έναν καταιγισμό μηνυμάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κύριοι αποδέκτες αλλά και φανατικοί χρήστες αυτών είναι οι νέοι, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν αυτόν τον όγκο πληροφοριών αλλά και να δώσουν μια «μάχη» ανάμεσα στην πραγματικότητα και την «εικονική» ζωή.

Στη διαχείριση αυτής της κατάστασης σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου παρέχοντας στους νέους απτά ερεθίσματα, τα οποία θα διευρύνουν την γνώση, θα οξύνουν την κριτική σκέψη και θα ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους. Άλλωστε, είναι δεδομένο πως όταν η διαδικασία της μάθησης γίνεται με δημιουργικό τρόπο, τότε τα παιδιά δεν την αντιμετωπίζουν ως κάτι βαρετό που το κάνουν αναγκαστικά, αλλά από μόνα τους αναζητούν νέους τρόπους για να μάθουν… Σπείρε δημιουργικότητα για να θερίσεις όνειρα!

Κινητή βιβλιοθήκη

Το αυτοκίνητο της κινητής βιβλιοθήκης με 4.188 τίτλους βιβλίων, cd-rom, dvd και βιντεοκασέτες, υλοποιώντας την αποκέντρωση, ταξιδεύει στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ευρυτανίας και δανείζει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές υλικό από όλες τις κατηγορίες της γνώσης. Εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας παρέχει ψυχαγωγία και πληροφορίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο της εξοικείωσης με το χώρο της γνώσης, της πληροφόρησης και της βιβλιοθήκης γενικότερα.

Παρέχει την κατάλληλη υποδομή προκειμένου οι χρήστες να μπορούν εύκολα να εντοπίζουν, να αξιολογούν και να αξιοποιούν κάθε πληροφορία. Εξασφαλίζει την απαραίτητη υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων και στην εφαρμογή του αναλυτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, στηρίζοντας και προωθώντας τις νέες εκπαιδευτικές τάσεις. Παρέχει τη διασύνδεση με διάφορες πηγές πληροφόρησης χάρη στη χρήση πολυμέσων και άλλων ηλεκτρονικών μέσων και εγγυάται την άμεση προσπέλαση στις πηγές αυτές. Η κινητή βιβλιοθήκη αποτελεί αναμφισβήτητα χώρο συγκέντρωσης της γνώσης και της πληροφορίας συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας.

Ειδικότερα χάρη στο πλούσιο έντυπο και μη έντυπο υλικό (βιβλία, βιντεοκασέτες και cd-rom), που ταξιδεύει πάνω σε τέσσερις τροχούς, η κινητή βιβλιοθήκη δραστηριοποιείται εκτελώντας προγράμματα για την εξυπηρέτηση του εκπαιδευτικού συστήματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή των μαθητών και των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Καλύπτει όχι μόνο χιλιόμετρα, αλλά και τις ανάγκες των νέων για γνώση και διασκέδαση. Κι αυτό γιατί τα βιβλία από εγκυκλοπαιδικά ως λογοτεχνικά και από επιστημονικής φαντασίας μέχρι επιστημονικά αποτελούν προσφιλή διέξοδο από το σχολικό μάθημα σε περιοχές όπου εξωσχολικές δραστηριότητες είναι περιορισμένες.

Στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων δίνεται η δυνατότητα δανειζόμενοι υλικό της βιβλιοθήκης (βιβλία, βιντεοκασέτες, cd-rom και dvd) να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να ψυχαγωγηθούν και συνακόλουθα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Κινηματογράφος στα σχολεία

Ένα νέο εκπαιδευτικό – κινηματογραφικό εργαστήριο με τίτλο «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» εγκαινίασε τον Ιούνιο η CiNEMATHESIS για παιδιά και νέους με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε εξωσχολικά προγράμματα καλών τεχνών, σε απομακρυσμένους τόπους και νησιά άγονης γραμμής, σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές.

Το εργαστήριο «Παίζουμε Κινηματογράφο στα Μικρά Σχολεία» είναι ένα βιωματικό, κινηματογραφικό εργαστήριο σύγχρονου πολιτισμού για μικρές ομάδες μαθητών, που φοιτούν σε μονοθέσια και ολιγοθέσια σχολεία περιοχών με λίγους μόνιμους κατοίκους, αποτελώντας την τρίτη κατά σειρά δράση της CiNEMATHESIS, μετά τα προγράμματα «Ταξιδεύοντας με την CiNEMATHESIS» και «Μικρά Σχολεία – Μεγάλη Οθόνη» σε Γαύδο, Άγιο Ευστράτιο, Νήσο Κάλαμο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αρκιούς, Ερείκουσα Διαπόντιων Nήσων, Καρκινάγρι Ικαρίας, Φούρνους Κορσεών, Θύμαινα, Κάλυμνο, Τέλενδο, Σέριφο κ.α.

Μαθητικό ραδιόφωνο

Μουσικές αλλά και αφιερώματα, αναζητήσεις για σύγχρονα κοινωνικά θέματα, αλλά και για την ιστορία της Κρήτης,  μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές που ηχογραφούν και εκπέμπουν διαδικτυακά ανακαλύπτουν οι μαθητές του 10ου Δ.Σ. Χανίων. Τα παιδιά μέσα από το ραδιόφωνο μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ανάγνωση. Όταν πρέπει να ηχογραφήσουν, να ακούσουν τη φωνή τους ξανά, να κάνουν διορθώσεις προκειμένου να έχουν σωστή εγγραφή, αυτό τα βοηθάει πάρα πολύ στην ανάγνωση. Επίσης, στις εκπομπές τους αναζητούν στοιχεία, τους δίνονται κίνητρα να ψάξουν, να βρουν πληροφορίες, να κάνουν δημοσιογραφική δουλειά.

Οι εκπομπές ξεκίνησαν με ένα αφιέρωμα για την κοινωνία της Κρήτης, στη συνέχεια έγιναν εκπομπές για τη μελοποιημένη ποίηση,  την ξενιτιά, τη μετανάστευση, την προσφυγιά, ενώ τα παιδιά επισκέφθηκαν και έκαναν εκπομπή και από το studio της ΕΡΑ Χανίων. Πίσω από τα μικρόφωνα πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές.  Όλες οι εκπομπές αναρτώνται στην κοινή πλατφόρμα των σχολείων, όπου ο καθένας μπορεί να ακούσει τις εκπομπές τους.

Κηπουρική στα σχολεία

Η λειτουργία του προγράμματος συνδέεται με όλες τις πτυχές του οράματος του σχολείου, σε σχέση με την ασφάλεια/υγεία, ποιότητα ζωής, ευημερία, μάθηση, αυτονόμηση και κοινωνική ένταξη των παιδιών.

Αποτελεί μαθησιακή και κοινωνικοσυναισθηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού και διεύρυνσης του πυρήνα των προγραμμάτων του σχολείου.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα κατά την οποία οι συμμετέχοντες μαθητές, με την επίβλεψη και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών τους, συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον, τα δέντρα και τα φυτά. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών εντός του σχολικού χώρου. Σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες κηπουρικής σε συνεργασία με μαθητές διαφόρων ηλικιών της γενικής εκπαίδευσης της κοινότητας, όπως για παράδειγμα δεντροφυτεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσονται ψυχοκοινωνικά και κοινωνικοποιούνται, ενώ ταυτόχρονα ψυχαγωγούνται και διασκεδάζουν. Ακόμη, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αναπτύσσουν τη συγκέντρωση και την προσοχή τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται με ομαδικό πνεύμα. Μέσα από την επαφή τους με τον κόσμο της φύσης αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το φυσικό περιβάλλον.

Πολύχρωμα σχολεία

Υπάρχουν κάποια σχολεία στη χώρα μας που τα παιδιά χαίρονται να πηγαίνουν κάθε μέρα, αφού μέσα από κοινές πρωτοβουλίες υπευθύνων, γονιών και εθελοντών έχουν μετατραπεί σε πρότυπα καλαισθησίας.

Στην νήσο Κάρπαθο, υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο πολύ διαφορετικό απ’ όλα τ’ άλλα, ένα σωστό κομψοτέχνημα με μια πρόσοψη που καλεί τους λιγοστούς, αλλά τυχερούς, μαθητές σ’ ένα πολύχρωμο ταξίδι τόσο στην αρχαιότητα όσο και στα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης. Πάνω απ’ την είσοδο, στέκει η επιγραφή «ΕΥ ΖΗΝ», η καλύτερη ίσως προτροπή για τα παιδιά να κυνηγήσουν και να κατακτήσουν το πολύτιμο εφόδιο της γνώσης.

«Αλλάζουμε το σχολείο μας, δίνουμε χρώμα στη γειτονιά μας! Ευχόμαστε τα παιδιά μας να χαρούν το τελικό αποτέλεσμα και με χαρά να συναντηθούν πάλι στο σχολείο!» ανακοίνωσε στα social media ο Σύλλογος Γονέων του 8ου δημοτικού σχολείου Καματερού που «έδωσε τα κλειδιά» στον ζωγράφο Χρήστο Ρουμελιώτη και παρέλαβε απ’ τα θαυματουργά του χέρια ένα από τα ομορφότερα σχολεία της πρωτεύουσας.

«Ο κόσμος των μελισσιών είναι ο κόσμος της συνεργασίας, της εργατικότητας και της ομαδικότητας. Εμπνευστήκαμε, λοιπόν, από αυτήν την κοινωνία και το αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε…», δηλώνουν τα μέλη της ομάδας που ανέλαβε να αναμορφώσει την όψη του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης και να δώσει τον σωστό τόνο στους εισερχόμενους μαθητές. 

Σχολικές εφημερίδες

Η έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας επιχειρεί να ικανοποιήσει εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο από την πλευρά του παιδιού όσο και από την πλευρά του δασκάλου και του σχολείου.

Η σχολική εφημερίδα  αποτελεί ένα  δυναμικό μέσο  διαλόγου, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να αναδείξουν τις απόψεις τους στην ευρύτερη σχολική κοινότητα. Χρησιμοποιώντας τον δικό τους λόγο, τη δική τους γλωσσική ικανότητα μπορούν να δώσουν στα κείμενά τους, το στοιχείο της αυθεντικότητας, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να γράψουν για θέματα που οι ίδιοι επιλέγουν κι αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τη δική τους οπτική γωνία, τις εμπειρίες τους, κι έτσι να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, καταθέτοντας τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους για θέματα σχετικά με τη ζωή τους μέσα κι έξω από το σχολείο.

Επιπλέον η έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας προβάλλει και συνδέει τη σχολική κοινότητα με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον κάτι το οποίο αποτελεί μία αναγκαιότητα στην σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική.

Η διαδικασία  της δημιουργίας μιας σχολικής εφημερίδας δίνει την ευκαιρία για μια σειρά από εξαιρετικές δραστηριότητες για διδασκαλία πολλών από τους στόχους που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα των τάξεων αλλά ταυτόχρονα δίνει και μεγάλα περιθώρια παρέκκλισης από αυτό. Οι μαθητές υποδέχονται με ενθουσιασμό την ιδέα και οι δάσκαλοι των τάξεων υποστηρίζουν και βοηθούν στη θετική ανταπόκριση και συμμετοχή όλων των μαθητών.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ομαδική δραστηριότητα, κατανομή ρόλων και των ευθυνών καθώς και προσομοίωση των ρόλων ενός κανονικού project του οποίου η επιτυχία εξαρτάται από την συμμετοχή όλων στη σύνθεση του τελικού αποτελέσματος σε συνδυασμό με τους χρονικούς περιορισμούς που πρέπει να τηρηθούν.

Στα Φροντιστήρια «Έρεισμα», αναζητούμε καθημερινά διόδους, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι άμεσα συνυφασμένη με τη χαρά της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2231307114θα χαρούμε πολύ να γνωριστούμε!

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#ΕΡΕΙΣΜΑ #teamereisma #παιδί #δημιουργικότητα #σχολείο #όνειρα #παιδεία #ψυχολογία #γονείς #Λαμία #εκπαίδευση #καινοτομία