25 Ιούλ 2024

Σημαντικές προσωπικότητες – γεγονότα και διακρίσεις μέσα στο 2023

Μέσα στο 2023 συνέβησαν πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά που μας έκαναν εντύπωση, εστιάζοντας τον τομέα της επιστήμης και της κλιματικής αλλαγής.

H “έκρηξη” της AI

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI – Artificial Intelligence) εισήλθε στη συνείδηση του κοινού πέρυσι με την κυκλοφορία του ChatGPT. Το 2023, η τεχνολογία όχι μόνο έγινε καλύτερη και αναπτύχθηκε, η τελευταία έκδοση του ChatGPT είναι πάρα πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, αλλά επίσης κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες κινήθηκαν γρήγορα για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές της. Αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μια νέα εποχή ανθρώπινης δημιουργικότητας και ευημερίας ή ανοίγει το κουτί της Πανδώρας που θα δημιουργήσει ένα εφιαλτικό μέλλον.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_6473

Οι υποστηρικτές της επεσήμαναν πώς συνδράμει σε επιστημονικές ανακαλύψεις με πρωτοφανή ρυθμό σε μια σειρά από τομείς, επιτρέποντας τον ταχύ σχεδιασμό φαρμάκων και επιλύοντας φαινομενικά άλυτα μαθηματικά προβλήματα.

Οι πιο απαισιόδοξοι προειδοποίησαν ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται γρηγορότερα από την ικανότητα των ανθρώπων να εκτιμήσουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, φοβούνται για φαινόμενα μαζικής ανεργίας, αλλά και δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων με απώτατο στάδιο την εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Ο Geoffrey Hinton, ένας από τους πρωτοπόρους, παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ηγέτες της τεχνολογίας όπως ο Elon Musk και ο Steve Wozniak υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία προειδοποιούν ότι η AI αποτελεί “κίνδυνο για την κοινωνία και την ανθρωπότητα αν είναι σε λάθος χέρια”.

Παρόλα αυτά η χρήση της αυξάνεται καθημερινά, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη

https://climate.copernicus.eu/weve-lost-19-years-battle-against-global-warming-paris-agreement?utm_source=socialmedia&utm_medium=tw&utm_id=news-COP28summary-1223

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους πρώτους 11 μήνες του έτους έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900. Το ρεκόρ έρχεται την ώρα που οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το αν θα καταργήσουν, για πρώτη φορά, σταδιακά τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπέμπουν CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), την κύρια πηγή εκπομπών που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας, στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία αέρα 14,22C, 0,85C πάνω από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου 1991-2020 και 0,32C πάνω από τον προηγούμενο θερμότερο Νοέμβριο, το 2020, πρόσθεσε το Copernicus.

Οι προσπάθειες υστερούν για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πέραν των οποίων οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στις καιρικές συνθήκες, την υγεία και τη γεωργία.

Η ΕΕ έχει από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία, έχοντας ψηφίσει νόμους για την επίτευξη του στόχου της για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ο οποίος, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η “περιβαλλοντική δικαιοσύνη” στο επίκεντρο και του περιοδικού Time έχοντας στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες για το 2023 στον κόσμο 16 άτομα ρεκόρ που υπερασπίζονται το περιβάλλον!

“Ένα καλύτερο μέλλον”, αυτή είναι η λέξη – κλειδί, στην οποία εστίασε ο φετινός κατάλογος του περιοδικού Time στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία του για τη συγκέντρωση των 100 τιμώμενων προσωπικοτήτων του κόσμου για το 2023. Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο του magazine:

Αυτό που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες ως ένας ετήσιος κατάλογος των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο έχει γίνει μια κοινότητα ηγετών από όλους τους τομείς, οι οποίοι συναντιούνται σε χώρους από τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ντουμπάι και το Λος Άντζελες, για να προβάλουν λύσεις προς ένα καλύτερο μέλλον. Στη φετινή πρώτη συνάντηση των Time 100, στο Νταβός της Ελβετίας, το κυρίαρχο θέμα ήταν η συμβολή των αλληλένδετων προκλήσεων, από το κλίμα και τη δημόσια υγεία μέχρι τη δημοκρατία και την ισότητα” .

Κεντρικός άξονας για την φετινή επιλογή των χαρακτήρων είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με τους βασικούς προβληματισμούς του περιοδικού, αποτελεί την πιο ουσιαστική πρόκληση, με την οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο πλανήτης.

Σύμφωνα με το περιοδικό: “Στον φετινό κατάλογο περιλαμβάνονται 16 άτομα ρεκόρ που υπερασπίζονται το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των νέων ηγετών της Αυστραλίας, της Κολομβίας και της Βραζιλίας, οι οποίοι εξελέγησαν πρόσφατα με ένα κύμα φιλοκλιματικών αισθημάτων. Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται επίσης επιστήμονες όπως η Andrea Kritcher, τα πειράματα της οποίας έφεραν την ελεγχόμενη ενέργεια σύντηξης πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ- ο ιδρυτής της Patagonia Yvon Chouinard, ο οποίος δώρισε την εταιρεία του στον αγώνα- και η υπέρμαχος της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, Catherine Coleman Flowers“.

Κεντρικές κατηγορίες των προσώπων του magazine “Time” αφορούν τους παγκόσμιους αρχηγούς, καλλιτέχνες, πρωτοπόρους και καινοτόμους στους τομείς τους, διεθνή ινδάλματα και “τιτάνες”, οι οποίοι χάρη στις δυναμικές φυσιογνωμίες τους, έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν και να μεταδώσουν ηχηρά μηνύματα ζωής…

Σύντομο βίντεο με τις προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στην φετινή λίστα των “Times”

Μια Ελληνίδα ανάμεσα στις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την Επιστήμη το 2023

Ένας πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης, μια ‘αρχιτέκτονας’ της αποστολής της Ινδίας στη Σελήνη και μια Ελληνίδα αξιωματούχος του ΟΗΕ είναι μερικοί από τους ανθρώπους πίσω από τις μεγάλες ιστορίες της επιστήμης του 2023 σύμφωνα με τη λίστα του Nature.

Η ετήσια λίστα με τους top 10 του Nature βασίζεται στις εξελίξεις στην επιστήμη τον περασμένο χρόνο και παρουσιάζει μερικά από τα άτομα που βοήθησαν να γίνουν εκπληκτικές ανακαλύψεις και να επιστήσουν την προσοχή σε κρίσιμα ζητήματα, ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα:

Eleni Myrivili: Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί

Ως επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για την αύξηση της αστικής θερμότητας στον πλανήτη, η πρώην πολιτικός βοηθά τον κόσμο να προετοιμαστεί για τις απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Η πρώην αντιδήμαρχος ‘Πρασίνου’ στον Δήμο Αθηναίων, έχει πλέον παγκόσμιο ρόλο και εργάζεται για τον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι η πρώτη επικεφαλής της υπηρεσίας αστικής θερμότητας των Ηνωμένων Εθνών και έχει την αρμοδιότητα να κρατά τους ανθρώπους δροσερούς καθώς ο πλανήτης βράζει.

Η Ινδία ξεπέρασε σε πληθυσμό την Κίνα

Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ίσως η πιο σημαντική μεταβολή στα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα από την αρχή της καταγραφής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, οι οποίες υπολογίζονται μέσω διαφόρων παραγόντων, όπως τα στοιχεία των απογραφών και τα ποσοστά γεννήσεων και θανάτων, η Ινδία έχει πλέον πληθυσμό 1.425.775.850 εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την Κίνα. Είναι επίσης η πρώτη φορά από το 1950, όταν τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν για πρώτη φορά να τηρούν αρχεία για τον παγκόσμιο πληθυσμό, που η Κίνα εκτοπίζεται από την πρώτη θέση.

Η μείωση του πληθυσμού της Κίνας ακολουθεί δεκαετίες αυστηρών νόμων για να τεθεί υπό έλεγχο η ραγδαία αύξηση των γεννήσεων που είχε η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης της πολιτικής του “ενός παιδιού” τη δεκαετία του 1980. Αυτή περιλάμβανε πρόστιμα για την απόκτηση επιπλέον παιδιών, αναγκαστικές αμβλώσεις και στειρώσεις.

Αν και αρχικά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον έλεγχο του πληθυσμού, οι πολιτικές αυτές έπεσαν θύμα της ίδιας τους της επιτυχίας, και η χώρα έχει τώρα έναν γηρασμένο πληθυσμό σε απότομη μείωση, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την ίδια.

Στην Ινδία, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από το 1950. Αν και η ανάπτυξη έχει πλέον επιβραδυνθεί, ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δεκαετίες, φθάνοντας στο ανώτατο σημείο του 1,7 δισεκατομμυρίου μέχρι το 2064 σύμφωνα με εκτιμήσεις. Σήμερα γεννιούνται κατά μέσο όρο 86.000 μωρά την ημέρα στην Ινδία, σε σύγκριση με μόλις 49.400 στην Κίνα.

Η μάχη του διαστήματος

“Πέτα ψηλά στον ουρανό”. Τόσο χώρες όσο και μεγάλες εταιρείες ποντάρουν πολλά στο διάστημα. 77 χώρες πλέον διαθέτουν διαστημικές υπηρεσίες. Το φεγγάρι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τελευταία. Η προσπάθεια της Ρωσίας στο φεγγάρι κατέληξε σε απογοήτευση τον περασμένο Αύγουστο, όταν το σκάφος προσεδάφισης συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης. Λίγες ημέρες αργότερα, η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που προσγειώνει μη επανδρωμένο όχημα στο φεγγάρι και η πρώτη που το κάνει κοντά στη νότια πολική περιοχή του.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Ινδία εκτόξευσε και μια αποστολή για τη μελέτη του ήλιου. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης φιλόδοξα σεληνιακά προγράμματα, με τη NASA να στοχεύει στην επιστροφή αστροναυτών σε σεληνιακό έδαφος μέχρι το 2025. Αυτές και άλλες προσπάθειες που σχετίζονται με το διάστημα, τροφοδοτούν τις ανησυχίες ότι οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί θα οδηγήσουν στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.

Η έξαρση του ενδιαφέροντος έχει επίσης αναδείξει την έλλειψη κανόνων που διέπουν τις διαστημικές επιχειρήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν τις «Συμφωνίες Άρτεμις». Η Κίνα και πολλές άλλες χώρες αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Η επεξεργασία κανόνων για το διάστημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX, η Blue Origin και η Virgin Galactic διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στις διαστημικές επιχειρήσεις, με την πρώτη να έχει στο ενεργητικό της ήδη πολλές προσπάθειες εκτόξευσης, αντλώντας πολύτιμα δεδομένα από αυτές. Θα υπάρξει μέριμνα για τα διαστημικά σκουπίδια που πληθαίνουν όμως; Ο επόμενος χρόνος θα μας το δείξει…

Οι κορυφαίες αναζητήσεις των Ελλήνων για το 2023, στη Google

Άρα τι αναζητήσαμε περισσότερο το 2023 στημεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης;

Mε το 2023 να πλησιάζει στο τέλος του, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Google έδωσε στη δημοσιότητα μέσα από το Year in Search της, τις κορυφαίες αναζητήσεις στην μηχανή αναζήτησης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο Sin Boy έρχεται πρώτος σε αναζητήσεις (πρόσωπα) στην Ελλάδα και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Οδυσσέας Σταμούλης. Σχετικά με τις εκλιπούσες διασημότητες, την κορυφή κατακτά ο Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια» και δεύτερη η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Σχετικά με τον αθλητισμό, δεσπόζει το ντέρμπι των «αιωνίων»: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ενώ για την τηλεόραση, σάρωσε το Μαύρο Ρόδο.

Στο «τι είναι» την κορυφή κατέκτησε η αλλαντίαση, το «γιατί» που απασχόλησε περισσότερο είναι «γιατί ηλεκτρίζονται τα μαλλιά μου», ενώ δημοφιλέστερη αναζήτηση για το «πότε» είναι το «πότε αλλάζει η ώρα».

Πολλά, ευχάριστα, δυσάρεστα, πρωτόγνωρα και ενδιαφέροντα τα όσα συνέβησαν μέσα στη χρονιά του 2023.

Άλλα τα κρατάμε κι άλλα τα αφήνουμε πίσω μας έχοντας μάθει κι από αυτά! Η ουσία είναι να προχωράμε πιο σοφοί…

Ευχόμαστε σε όλους μία όμορφη, συναρπαστική χρονιά, γεμάτη με εκπλήξεις, συγκινήσεις, αυθόρμητες στιγμές, αγκαλιές, αγάπη και πάνω απ’ όλα…υγεία!

Καλή Χρονιά!!

Δείτε κι αυτό

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok

#teamereisma