Πώς να διαχειριστείτε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο-ΕΡΕΙΣΜΑ-ΛΑΜΙΑ
09 Αυγ 2022

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο

Τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά νιώθουν αυξημένο άγχος και αγωνία για την αρχή μιας νέας πραγματικότητας. Αν η επιστροφή στα θρανία είναι μία φορά δύσκολη κάθε Σεπτέμβρη, η πρώτη φορά στο σχολείο, η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο ή από το γυμνάσιο στο λύκειο, ή η αλλαγή σχολείου αποτελούν ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν προσεκτικής μεταχείρισης όσο οι ημέρες πλησιάζουν.

Η προσωπικότητα του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του σε νέα περιβάλλοντα. Έτσι, το κάθε παιδί, αναλόγως της προσωπικότητάς του, αντιδρά με διαφορετικό τρόπο και προσαρμόζεται με διαφορετικό ρυθμό στο καινούργιο του σχολείο. Έρευνες διαπιστώνουν ότι μέχρι και το 80% των παιδιών παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής κατά τον πρώτο μήνα φοίτησης στο σχολείο.

Πώς μπορούμε να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει την πρώτη ημέρα στο σχολείο με χαμόγελο; Εκτός από υπομονή και κατανόηση, υπάρχουν και μερικές ακόμη πρακτικές που θα σας βοηθήσουν, ώστε το παιδί να δει θετικά την πρώτη ημέρα στο σχολείο…

  • Εξηγήστε του αναλυτικά τι θα κάνει εκεί, τι θα έχει να αντιμετωπίσει κ.λπ., ώστε να είναι προετοιμασμένο. Η προβλεψιμότητα δημιουργεί ασφάλεια. Τονίστε τα θετικά, ότι θα γνωρίσει νέους φίλους, θα πηγαίνει εκδρομές, θα μάθει ενδιαφέροντα πράγματα, και σχεδιάστε μαζί του πώς θα αντιμετωπίσει αυτά που φοβάται: πώς θα προσεγγίσει τα άλλα παιδιά, πώς θα μιλήσει στη δασκάλα.
  • Μην υποτιμάτε τους φόβους του και μην του δείξετε σε καμία περίπτωση ότι σας φαίνονται ασήμαντοι. Σ’ εκείνο φαίνονται τεράστιοι! Δείξτε του ότι επιβραβεύετε την προσπάθεια αντιμετώπισης που κάνει και ότι είστε διατεθειμένοι να το βοηθήσετε όσο γίνεται να ξεπεράσει τους φόβους του. Υποθέστε τι μπορεί να φοβάται και συζητήστε το.
  • Μιλήστε του για τους δικούς σας φόβους την πρώτη ημέρα στο σχολείο, ότι το περάσατε κι εσείς και με ποιον τρόπο το ξεπεράσατε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του διηγηθείτε πώς γνωρίσατε την πρώτη σας φίλη ή φίλο στο προαύλιο του σχολείου και πώς γυρίσατε μετά την πρώτη μέρα χαρούμενοι στο σπίτι.
  • Θυμίστε του άλλες καταστάσεις που φοβόταν και πώς τις ξεπέρασε με επιτυχία, όπως για παράδειγμα πόσο ανώδυνη αποδείχτηκε η εξέταση στον γιατρό που φοβόταν να πάει.
  • Μεταδώστε του ενθουσιασμό, κινήστε του την περιέργεια, δώστε του κίνητρα για να πάει στο σχολείο: πείτε του για τα πράγματα που θα μάθει και πώς θα του χρησιμεύσουν σε πρακτικό επίπεδο!
  • Επισκεφθείτε μαζί του το σχολείο κάποια ημέρα πριν ανοίξει, για να δει έστω και απ’ έξω τον χώρο. Το να ξέρει εκ των προτέρων ένα τουλάχιστον από τα καινούρια πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει, τον χώρο, θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί ευκολότερα.
  • Την πρώτη ημέρα καλό θα ήταν να το συνοδεύσετε στο σχολείο -ή κάποιο άλλο στενό σας πρόσωπο, με το οποίο αισθάνεται άνετα, αν εσείς δεν μπορείτε- και να μείνετε για λίγο στο προαύλιο. Η παρουσία σας εκεί θα το ανακουφίσει, καθώς δεν θα αισθάνεται μόνο του τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά επαφής με το καινούργιο περιβάλλον. Προσέξετε, όμως, να μην το παρακάνετε και μείνετε εκεί περισσότερο ή το συνοδεύετε κάθε ημέρα.
  • Καταπολεμήστε τους δικούς σας φόβους και το άγχος. Αν δει εσάς ανήσυχους ή αγχωμένους θα θεωρήσει τον φόβο του δικαιολογημένο και δεν θα κάνει καμία προσπάθεια να τον αντιμετωπίσει.

Πρώτο μέλημά σας οφείλει να είναι η ενθάρρυνση του παιδιού και η επανάληψη του μηνύματος της άνευ όρων αποδοχής σας! Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στους χρόνους του κάθε παιδιού.

Ωστόσο, να επισημάνουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλα τα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά στα οποία εντοπίζονται πιο σοβαρές δυσκολίες και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμη η βοήθεια από έναν ειδικό Παιδοψυχολόγο.

Τα Φροντιστήρια Μ.Ε. «ΕΡΕΙΣΜΑ» συνεργάζονται και συμβουλεύονται ειδική Παιδοψυχολόγο και για την αντιμετώπιση φαινομένων άγχους των μαθητών μας, προκειμένου όλα να γίνονται με απόλυτη υπευθυνότητα, αγάπη και επαγγελματισμό από την ομάδα μας!

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε από κοντά εμάς και τον χώρο μας!

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ξεκίνησαν…

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μάς:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#άγχος #σχολείο #επιστροφή #Δημοτικό #Γυμνάσιο #Λύκειο #μαθητές #γονείς #Φροντιστήριο #Λαμία #εκπαίδευση