
Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος τα Χριστούγεννα;
Η περίοδος των εορτών και των Χριστουγέννων υποτίθεται ότι είναι χαρούμενη και μας φέρνει όλους πιο κοντά, αλλά είναι και η καλύτερη στιγμή για δημιουργία άγχους! Και για πολλούς είναι ένας καθαρός αγώνας. Εάν η περίοδος των διακοπών σας είναι περισσότερο αγχωτική παρά χαλαρή, διαβάστε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μας τα Χριστούγεννα …
Το άγχος είναι μια κατάσταση έντασης που εμφανίζεται όταν υπάρχουν πάρα πολλές απαιτήσεις στο περιβάλλον. Εκτός από τη φυσική επίδραση στο σώμα μας, το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.
Τι πυροδοτεί το άγχος;
Μια μεγάλη ποικιλία γεγονότων ή καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να είναι τόσο αρνητικά όσο και θετικά. Για παράδειγμα, θετικά γεγονότα όπως γάμοι, διακοπές και προσφορές μπορούν να προκαλέσουν άγχος.
Άλλα πηγές άγχους είναι τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οι δυσκολίες στη σχέση, η απομάκρυνση από την οικογένεια, οι προθεσμίες για εργασία, τα οικονομικά προβλήματα, ο συνωστισμός, η δημόσια ομιλία και οι πολλαπλές υποχρεώσεις και ευθύνες.
Υπάρχουν επίσης παράγοντες που μας κάνουν πιο ευάλωτους στο άγχος, όπως η κακή διατροφή και ο ύπνος, η υπερβολική χρήση ναρκωτικών, η έλλειψη άσκησης, η κοινωνική απομόνωση, οι σωματικές ασθένειες και η έλλειψη τακτικής συμμετοχής σε ευχάριστες και χαλαρωτικές δραστηριότητες.
Πότε όμως το άγχος γίνεται πρόβλημα;
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι όλο το άγχος κακό. Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα ορισμένο ποσοστό άγχους για να αισθάνονται κίνητρο ώστε να επιτύχουν στόχους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη ζωή. Το άγχος που είναι πολύ έντονο, πολύ συχνό και/ή μακροχρόνιο είναι ανθυγιεινό. (Βέβαια, το πολύ λίγο άγχος μπορεί επίσης να είναι ανθυγιεινό, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν υποφέρουμε από αυτό!)
Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες τόσο για τη σωματική και ψυχική σας υγεία, όσο και για την ποιότητα της ζωής σας.
Τι συμβαίνει όταν αγχώνεστε;
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, σωματικές αντιδράσεις όπως τεντωμένοι μύες και πονοκέφαλοι, συναισθήματα όπως απογοήτευση και αγανάκτηση, ανησυχίες για τα χρήματα ή την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε και συμπεριφορές όπως το να μην αφιερώνουμε χρόνο για φαγητό ή να χτυπάμε τους άλλους, συνδέονται άμεσα με αγχώδεις διαταραχές. Το άγχος μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε μη βοηθητικές συμπεριφορές αντιμετώπισης, όπως το ποτό ή το κάπνισμα.
Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος τα Χριστούγεννα;
Έως και το 20% των ανθρώπων αισθάνονται υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Δεν φταίμε εμείς όμως για αυτό – το άγχος είναι πραγματικά όλο στο κεφάλι μας!
Ο εγκέφαλός μας μαθαίνει σε μια διαδικασία τριών βημάτων:
Βλέπουμε μερικά τρόφιμα που φαίνονται ωραία και ο εγκέφαλός μας λέει θερμίδες! Επιβίωση!
Τρώμε το φαγητό. Έχει νόστιμη γεύση!
Το σώμα μας στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλό μας: θυμηθείτε τι τρώτε και πού το βρήκατε. Βάζουμε αυτό που ονομάζεται «μνήμη που εξαρτάται από το περιβάλλον» και μαθαίνουμε να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία την επόμενη φορά. Δείτε φαγητό, φάτε φαγητό, αισθανθείτε καλά. Έναυσμα, συμπεριφορά, επιβράβευση. Απλό, σωστά;
Μετά από λίγο, ο εγκέφαλός μας – λαμβάνει επιπλέον εύσημα για τη δημιουργικότητα – λέει: την επόμενη φορά που θα αισθάνεστε άσχημα, γιατί δεν προσπαθείτε να φάτε κάτι καλό, ώστε να νιώσετε καλύτερα; Ευχαριστούμε το μυαλό μας για αυτή την υπέροχη ιδέα και μαθαίνουμε γρήγορα ότι είναι αλήθεια: αν τρώμε σοκολάτα ή παγωτό όταν είμαστε λυπημένοι, νιώθουμε καλύτερα.
Ίδια διαδικασία μάθησης, απλώς ένα διαφορετικό έναυσμα — αντί για ένα σήμα πείνας που προέρχεται από το στομάχι μας, αυτό το συναισθηματικό σήμα — αίσθημα λύπης — πυροδοτεί την επιθυμία μας για φαγητό. Αυτό ονομάζεται μάθηση με βάση την ανταμοιβή. Τρώμε, λαμβάνουμε την ανταμοιβή (αισθανόμαστε καλύτερα) και συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι να επιστρέψει και να τραφεί, μετατρέποντάς το σε συνήθεια.
Και πότε αυτοί οι βρόχοι συνήθειας εμφανίζονται πιο έντονα; Όταν είμαστε σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι, όπως στις διακοπές. Πάτε για ψώνια, βάλτε τα φώτα, οργανώστε πάρτι, παρευρεθείτε σε πάρτι, μαζευτείτε με την οικογένεια, φορέστε ένα χαρούμενο πρόσωπο για να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε ο/η τέλειος/α οικοδεσπότης των εορταστικών μας συγκεντρώσεων. Και η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει…
Smartphone, social media και πέφτουμε στην παγίδα να “παραβιάζουμε” το σύστημα εκμάθησης του εγκεφάλου μας…
Ας εξερευνήσουμε πιο συγκεκριμένα την “παγίδα” με τα Smartphones…
Τα τηλέφωνά μας είναι τόσο χρήσιμα με πολλούς τρόπους. Μας βοηθούν κυριολεκτικά να περιηγηθούμε στον κόσμο, από το να φτάσουμε εκεί που πρέπει να πάμε, να θυμηθούμε τις λίστες αγορών μας και να παραγγέλνουμε γρήγορα δώρα της τελευταίας στιγμής στο διαδίκτυο. Και, ενώ βρισκόμαστε έξω, μπορούμε να ελέγξουμε το Facebook και το Instagram για να συνδεθούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας.
Είναι υπέροχο που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας, αλλά όταν παραβιάζουν τον εγκέφαλό μας, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα θετικά και αναζωογονητικά. Α, το σπίτι τους είναι όμορφα διακοσμημένο. Ουάου, φαίνεται υπέροχη με αυτό το πουλόβερ. Πού είναι αυτή; Περίμενε, δεν ήξερα ότι έκανε πάρτι. Γιατί δεν με κάλεσαν;
Μια άλλη ειρωνική ανατροπή της νευροεπιστήμης: ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος να συγκρίνει συνεχώς. Για τα πάντα, από την επιλογή συντρόφου μέχρι την αγορά αυτοκινήτου, η σύγκριση μας βοηθά να προσδιορίσουμε την καλύτερη τιμή, την υψηλότερη ποιότητα, το σωστό ταίρι. Ωστόσο, αυτοί οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων και οι εφαρμογές που μας βοηθούν να παραμείνουμε συνδεδεμένοι δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από το μυαλό μας.
Δεν μπορούν να μας πουν, χρησιμοποιήστε με μόνο για να κρατάτε επαφή. Μη με χρησιμοποιείτε για να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον φίλο σας ή τον συνάδελφό σας. Έτσι, πέφτουμε στην παγίδα —συχνά εν αγνοία μας— να αναρωτιόμαστε γιατί δεν ήμασταν καλεσμένοι στο πάρτι, ή να πιστεύουμε ότι δεν φαινόμαστε όμορφοι σε αυτή τη φωτογραφία ή να ανησυχούμε ότι δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε όλα μαζί όταν είναι τόσο προφανές.
Επιπλέον, για οποιονδήποτε από εμάς έχει τη συνήθεια να ελέγχει το Facebook ή τη ροή ειδήσεων, προκειμένου να αποσπάται η προσοχή μας, όταν είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, δεν ξέρουμε τελικά τι feedback μπορεί να έχουμε από αυτή τη συνήθεια… Άγχος ή χαλάρωση;
Περιέργεια για να σωθούμε
Ευτυχώς, αν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, μπορούμε να δουλέψουμε για να μην παγιδευτούμε σε αυτές τις συνήθειες που αυξάνουν το άγχος μας και μας αποσυνδέουν από την οικογένεια και τους φίλους μας. Μπορούμε ακόμη και να αξιοποιήσουμε την ίδια τη διαδικασία που οδηγεί στη συμπεριφορά – να χακάρουμε το σύστημα εκμάθησης που βασίζεται σε ανταμοιβές.
Και έτσι μπορούμε να το κάνουμε. Αντί να πολεμάμε τον εγκέφαλό μας ή να αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να προσπαθήσουμε να μην είμαστε ανήσυχοι κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη φυσική διαδικασία μάθησης που βασίζεται στην ανταμοιβή. Αλλά προσθέτουμε μια περιέργεια. Με άλλα λόγια, τι θα γινόταν αν είχαμε απλώς περιέργεια για το τι κάναμε εκείνη τη στιγμή, αντί να πηγαίνουμε συνήθως με αυτόματο πιλότο;
Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Σε ένα εργαστήριο, μελέτησαν πώς μπορούσαν να το κάνουν οι άνθρωποι που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Ακριβώς όπως προσπαθούμε να αναγκάσουμε τον εαυτό μας να προσέξει την αναπνοή μας, οι καπνιστές μας θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναγκαστούν να κόψουν το κάπνισμα.
Αλλά πολλοί από αυτούς το είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν και απέτυχαν – κατά μέσο όρο έξι φορές. Έτσι, στόχος ήταν να χρησιμοποιήσουν μια προπόνηση ενσυνειδητότητας για να δουν τι θα συμβεί αν αφήσουν το κομμάτι του εξαναγκασμού και αντ’ αυτού εστιάσουν στο να είναι περίεργοι.
Παρακολουθήστε το παρακάτω video…
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταπολεμήσετε το άγχος των διακοπών και να κάνετε τη σεζόν πιο ευχάριστη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές…
- Σχεδιάστε εκ των προτέρων: Κάντε ένα πρόγραμμα για την περίοδο των εορτών και προγραμματίστε τις δραστηριότητες και τις ευθύνες σας εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το άγχος της τελευταίας στιγμής και να παραμείνετε οργανωμένοι.
- Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: Μην πιέζετε πολύ τον εαυτό σας ή τους άλλους για να δημιουργήσετε τις τέλειες διακοπές. Αντίθετα, εστιάστε στο να απολαμβάνετε τη στιγμή και να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
- Φροντίστε τον εαυτό σας: Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε καλά και να ασκείστε τακτικά για να διατηρήσετε τα επίπεδα άγχους σας υπό έλεγχο.
- Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα: Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να εστιάσετε στην αναπνοή σας και να είστε παρόντες στη στιγμή. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ταραχώδους περιόδου των διακοπών.
- Αναθέστε καθήκοντα: Μην προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Ζητήστε βοήθεια και αναθέστε εργασίες σε άλλους για να κάνετε την περίοδο των διακοπών πιο διαχειρίσιμη.
- Κάνετε πράγματα κάθε μέρα με πρόγραμμα: Είσαι πρωινός τύπος; Τότε δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνήσεις πολύ νωρίς σε καθημερινή βάση και να μελετήσεις πριν ξυπνήσει κάποιος άλλος. Εάν προτιμάτε να μελετάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε περιμένετε να πάνε όλοι για ύπνο και διαβάστε ενώ όλοι οι άλλοι κοιμούνται. Αυτό σας δίνει αρκετό χρόνο για να περάσετε με την οικογένειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μη χάσετε τις όμορφες χριστουγεννιάτικες στιγμές.
- Δώστε προτεραιότητα σε εκδηλώσεις, εξόδους και χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται να παρευρεθείτε σε κάθε εκδήλωση που εμφανίζεται. Σημειώστε στο ημερολόγιό σας ποιες από αυτές είναι σημαντικές για εσάς και ποιες μπορείτε να παραλείψετε και να αφιερώσετε χρόνο για μελέτη. Δώστε προτεραιότητα στις οικογενειακές εκδηλώσεις γιατί τα Χριστούγεννα είναι η ώρα να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.
- Ασχοληθείτε με τον εγκέφαλό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ενεργό είναι να αποφύγετε να κάνετε μία μόνο δραστηριότητα για πάρα πολύ καιρό. Ο εγκέφαλός σας κουράζεται και βαριέται, οπότε είναι πιθανό να νιώσετε κουρασμένοι και να σταματήσετε να αναθεωρείτε. Ανταλλάξτε διαφορετικά θέματα και μαθήματα όταν έχετε διαθέσει μερικές ώρες για μελέτη. Μπορείτε επίσης, να παίξετε μερικά παιχνίδια προπόνησης εγκεφάλου στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας για να αυξήσετε τη συγκέντρωση και να επιστρέψετε σωστά ώστε να συνεχίσετε με τον ίδιο ή και με περισσότερο ζήλο!
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να αποβάλλετε το άγχος των διακοπών και να απολαύσετε μια πιο χαλαρή και ευχάριστη περίοδο Χριστουγέννων! Τι λέτε; Το δοκιμάζουμε;
Σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε από κοντά!
- Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
- Λιανοκλάδι – 2231301107
Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:
Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront
Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/
Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube
Twitter – @EreismaFront
#teamereisma