Πως η άνοιξη συνδέθηκε με την άνοιξη παγκοσμίως από την πλατεία Κοτζιά
24 Απρ 2024

Πώς από την πλατεία Κοτζιά συνδέθηκε η ποίηση με την άνοιξη παγκοσμίως

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Πώς από την πλατεία Κοτζιά συνδέθηκε η ποίηση με την άνοιξη παγκοσμίως;

Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο Έλληνας ποιητής, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.

Η ημέρα της εαρινής ισημερίας

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίησης. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου η ημέρα να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης. Να και το σκεπτικό της απόφασης:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»…

Πώς από την πλατεία Κοτζιά συνδέθηκε η ποίηση με την άνοιξη παγκοσμίως

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ορίστηκε με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα». Έτσι όρισε την ποίηση η Κική Δημουλά σε μία ομιλία της. Τόσο εύστοχα και τόσο λυρικά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και στο πλαίσιο του Μαρτίου ως μήνα της Γυναίκας, το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τις Ελληνίδες ποιήτριες, παρουσιάζει μια σύνθεση αποσπασμάτων από έξι διαφορετικές εκπομπές αφιερωμένες σε έξι σημαντικές ποιήτριές μας, οι οποίες διαβάζουν ποιήματά τους και μιλούν για την ποίηση:

Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι εξής ποιήτριές μας. Αρχικά, η βραβευμένη ποιήτρια Μαρία Λαϊνά, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβρη του 2023, διαβάζει ένα ποίημα από την συλλογή της «Σε τόπο ξερό» στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Βιβλίο» παραγωγής 2015. Έπειτα, η Μάτση Χατζηλαζάρου, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η πρώτη υπερρεαλίστρια ποιήτρια στην Ελλάδα, απαγγέλει στο επεισόδιο της εκπομπής «Γυναικεία Πορτραίτα» παραγωγής 1984, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ίδια. Ακολούθως, η σημαντική ποιήτρια του Μεσοπολέμου, Μελισσάνθη, απαγγέλει έργο της στο πλαίσιο της εκπομπής «Μονόγραμμα», παραγωγής 1988. Η σπουδαία Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ απαγγέλει το ποίημά της «Μοναξιά» από την εκπομπή «Το μαγικό των ανθρώπων» παραγωγής 2019. Η ποιήτρια, κριτικός εικαστικών, και ιστορικός τέχνης Ελένη Βακαλό διαβάζει ένα απόσπασμα από την συλλογή της «Γεγονότα και ιστορίες της κυρά Ροδαλίνας» στο επεισόδιο της εκπομπής «Μονόγραμμα» παραγωγής 1985. Τέλος, η Κική Δημουλάσημαντική ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης, απαγγέλει και μιλά για την ενασχόλησή της με την ποίηση στην εκπομπή «Μονόγραμμα» παραγωγής 2013.

Τέλος, σας προτείνουμε 11 ελληνικές ποιητικές συλλογές που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε βιβλιοθήκη:

 • Διονύσιος Σολωμός: Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα Ποιήματα του (Τόμος Πρώτος και Τόμος Δεύτερος), ενώ Ποιήματα και Πεζά του κείμενα μπορείτε να βρείτε και στις εκδόσεις Πατάκης και Εξάντας.
Σπάνια έκδοση του Ύμνου στην Ελευθερία EUROKINISSI- ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
 • Γιώργος Σεφέρης (ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας): Στη νέα έκδοση του τόμου «Ποιήματα» του Γιώργου Σεφέρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος περιέχεται ο βασικός κορμός της ποιητικής του παραγωγής, καθώς και για πρώτη φορά, τα ποιήματα από το «Τετράδιο Γυμνασμάτων β’».
Σπάνια έκδοση του Ημερολόγιου Καταστρώματος του Γιώργου Σεφέρη EUROKINISSI- ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
 • Οδυσσέας Ελύτης: Το σύνολο του ποιητικού έργου του κορυφαίου μας ποιητή και νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη συγκεντρωμένο σε έναν τόμο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Συγκεκριμένα η «Ποίηση» περιέχει 17 ποιητικές συλλογές που δείχνουν την εξέλιξή του ποιητή σε διάρκεια 60 ετών, ενώ στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται όλα τα ζωγραφικά του έργα. Διατηρώντας την αισθητική που ο ίδιος ο ποιητής καθόριζε για κάθε συλλογή, η έκδοση αυτή, πανόδετη και σε μικρό σχήμα, περιλαμβάνει όλα τα ζωγραφικά έργα και τα σήματα των μεμονωμένων συλλογών καθώς και ευρετήριο τίτλων και πρώτων στίχων.
 • Κωνσταντίνος Καβάφης: Η συλλογή του «Τα Ποιήματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg είναι μία εξαιρετική έκδοση περιέχει το σύνολο του έργου του Έλληνα ποιητή.
 • Γιάννης Ρίτσος: Ένα από τα πλέον διάσημα έργα του είναι η “Σονάτα του Σεληνόφωτος”. Στην «Ανθολογία Γιάννη Ρίτσου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε επιλογή της Χρύσας Προκοπάκη, προσφέρεται ένα πανόραμα του έργου του, διαπερνώντας τις εποχές, τις τεχνοτροπίες, τις θεματολογίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
 • Ανδρέας Εμπειρίκος: Με έργα όπως η «Υψικάμινος» (εκδόσεις Άγρα) και η «Ενδοχώρα» (εκδόσεις Άγρα) κατέκτησε δίκαια περίοπτη θέση μεταξύ των μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Στο βιβλίο του “Οκτάνα” (εκδόσεις Ίκαρος), το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, οραματίστηκε την απόλυτη, ερωτικά δομημένη, ουτοπία.
 • Κώστας Καρυωτάκης: Η συλλογή με τίτλο “Ποιήματα και πεζά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg περιέχει τις κορυφαίες ποιητικές του στιγμές, αποκαταστημένες στην αρχική τους μορφή.
 • Μαρία Πολυδούρη: Στην έκδοση των Ποιημάτων (εκδόσεις Εστία), εμπλουτισμένης με ανέκδοτα έργα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε ιδιωτικά αρχεία ή ελάνθαναν δημοσιευμένα σε δυσεύρετα έντυπα, συγκεντρώνονται όλα τα ευρισκόμενα ποιήματά της και πλαισιώνονται συστηματικά με φιλολογικά σχόλια. Η μελέτη Μαρία Πολυδούρη ή «τα ρόδα του αίματος», που περιλαμβάνεται στο επίμετρο του τόμου, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες του έργου της, τη σχέση με την ευρωπαϊκή και την ελληνική λογοτεχνική παράδοση καθώς και τις περιπέτειες της πρόσληψής του.
 • Κική Δημουλά: Η συλλογή που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας είναι τα “Ποιήματα” (εκδόσεις Ϊκαρος), μία συγκεντρωτική έκδοση των ποιητικών συλλογών: “Έρεβος” (1956), “Ερήμην” (1958), “Επί τα ίχνη” (1963), “Το λίγο του κόσμου” (1971), “Το τελευταίο σώμα μου” (1981), “Χαίρε ποτέ” (1988) και “Η εφηβεία της λήθης” (1994).
 • Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ: Η ποίησή της διακρίνεται από μια έντονη καταφυγή σε φανταστικές χώρες. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί η συγκεντρωτική έκδοση “Ποίηση, 1963-2011” που αξίζει να έχετε.
 • Μήτσος Παπανικολάου: Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ίσως τον ποιητή Μήτσο Παπανικολάου. Έχουν, όμως, τραγουδήσει το «Μέσα στη βουή του δρόμου» που μελοποίησαν το 2002 οι Domenica. Η λυρικότητα της ποίησής του εκπλήσσει, ιδιαίτερα αν συλλογιστεί κανείς πως έχουν περάσει ήδη 80 χρόνια από το θάνατό του. Από τις εκδόσεις όγδοο κυκλοφόρησε μόλις μία πολύτιμη έκδοση 304 σελίδων για το έργο και τη ζωή του, υπό τον τίτλο “Ποιητικά Έργα και Αθησαύριστα Πεζά”. Αξίζει να τον γνωρίσετε.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

 • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
 • Λιανοκλάδι

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok