Ο ρόλος του δασκάλου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον
09 Ιούν 2023

Ο ρόλος του δασκάλου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Η εκπαίδευση αποτελεί βασική διαδικασία για την πνευματική και ηθική ολοκλήρωση του ατόμου. Τον καθιστά κριτικά σκεπτόμενο και εξευγενισμένο άνθρωπο.  Με την πάροδο των χρόνων η εκπαιδευτική διαδικασία προσαρμόστηκε στις αλλαγές της κοινωνίας, στις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Όμως, υπάρχει ένας παράγοντας που παραμένει σταθερός- όχι στάσιμος- όλα αυτά τα χρόνια, ο δάσκαλος. Ο ρόλος του δασκάλου στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Σε παλαιότερες εποχές το μάθημα πραγματοποιούνταν κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς ήταν ενιαίο για τρεις ή τέσσερις τάξεις, οι μαθητές είχαν ένα τετράδιο και ένα αναγνωστικό και φοιτούσαν μέσα σε κρύες τάξεις. Σήμερα περάσαμε στην εποχή των ολιγομελών τάξεων, κάθε νέος εφοδιάζεται με όλα τα απαραίτητα αγαθά, το σχολείο διαθέτει αίθουσες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εργαστήρια χημείας, βιβλιοθήκες και χώρους άθλησης και το μάθημα μπορεί να υλοποιηθεί κάτω από ουσιαστικές συνθήκες.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το εκάστοτε μαθησιακό περιβάλλον, σταθερός πυλώνας παραμένει ο δάσκαλος. Κάποτε ο δάσκαλος αποτελούσε βασική πηγή γνώσης και ενημέρωσης για κάθε παιδί, καθώς ανυπομονούσαν για αυτόν τον νέο κόσμο που θα τους ανοίγονταν, τώρα πια αυτός ο “κόσμος” προσφέρεται απλόχερα και καταιγιστικά από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μπορεί ο δάσκαλος πια να μην έχει την αποκλειστικότητα της γνώσης, έχει όμως έναν πιο δύσκολο και απαιτητικό ρόλο, αυτόν του διαχειριστή της γνώσης.

Τα σημερινά παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, δέχονται ακατάπαυστα μηνύματα και πληροφορίες, εκτίθενται σε σκηνές βίας. Συνεπώς χρειάζεται να αποκτήσουν μια ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να μην αλλοτριωθούν και να μην «εξαγριωθούν». Ο δάσκαλος, λοιπόν, αφενός καλείται να δημιουργήσει ανθρώπους με ευρεία πνευματική καλλιέργεια και κριτική σκέψη, ώστε να αποτελούν αυτόνομες προσωπικότητες. Αφετέρου, όμως, καλείται να τους διδάξει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, μα πάνω απ’ όλα την αγάπη και τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, τη φύση, τον πολιτισμό, αξίες που θα τους διέπουν μια ζωή.

Για την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: «ο δάσκαλος πρέπει να κάθεται δίπλα στα παιδιά και όχι απέναντί τους». Ο δάσκαλος, λοιπόν, οφείλει εκτός από πνευματική τροφοδότηση να φροντίζει ώστε να γεφυρώσει το ψυχικό χάσμα με τους μαθητές, να ασχοληθεί με τους εφηβικούς προβληματισμούς τους, τους φόβους, τις ανησυχίες τους και μαζί να συμπορεύονται στα μαθητικά χρόνια. Και αν όλοι δεν μπορούν… ένας δάσκαλος τελικά μπορεί να φέρει την άνοιξη…

Όλα αυτά τα χρόνια που πηγαίνω από σχολείο σε σχολείο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Είτε το σχολείο βρίσκεται σε μεγάλη πόλη είτε σε μικρή ή και σε χωριό ακόμα, εντυπωσιάζομαι από τα παιδιά που κάνουν τόσα δημιουργικά πράγματα, που ξέρουν να συνομιλούν κι έχουν διαβάσει τόσα βιβλία που απορείς πώς βρίσκουν τον χρόνο. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει ένας δάσκαλος που κλέβει ώρες από μαθήματα και από τη ζωή του για να κάνει τα παιδιά -δύσκολο πράγμα σήμερα -να αγαπήσουν το βιβλίο και να ξεφύγουν από το βαρετό πρόγραμμα του σχολείου. Τους θαυμάζω αυτούς τους δασκάλους. Μέσα στις δύσκολες και άχαρες μέρες που ζούμε, αυτοί είναι μια αχτίδα ελπίδας.

«Ένας δάσκαλος μπορεί να φέρει την άνοιξη», Άλκη Ζέη

Στην ομάδα των Φροντιστηρίων “Έρεισμα” οι ανάγκες των παιδιών είναι βασικό μας μέλημα.

  • Ακούμε τους προβληματισμούς τους, τα ενθαρρύνουμε και τα οδηγούμε στην επιτυχία με βήματα σταθερά.
  • Τα κατευθύνουμε στο σωστό δρόμο της μελέτης, της οργάνωσης και της σωστής απόδοσης.
  • Επιθυμούμε εκτός από καλοί μαθητές να είναι κυρίως άνθρωποι. Και όλα αυτά με αγάπη για τα παιδιά αλλά και για τη δουλειά μας!

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε από κοντά εμάς και τον χώρο μας!

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ συνεχίζονται…

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι – 2231301107

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#teamereisma #παιδεία #εκπαίδευση #συνεργασία #στήριξη #αποτελεσματικότητα