
Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το παιδί σας: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Πόσο πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι υπερβολικά για το παιδί σας;
Πώς μπορείτε να εντοπίσετε έναν εθισμό στο παιδί σας;
Όταν σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικών μέσων, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε το παιδί σας που κάνει το ίδιο και αυτό.
Σίγουρα μπορεί να ανησυχείτε ότι το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως το ότι δίνει προτεραιότητα σε σχέση με τις προσωπικές σχέσεις ή τις σχολικές εργασίες να σας εκνευρίζει και να σας προβληματίζει.
Ως γονείς, θέλετε να δώσετε στο παιδί σας την ελευθερία να συνδεθεί στο διαδίκτυο.
Αλλά ταυτόχρονα ελπίζετε επίσης να το ενθαρρύνετε να επικεντρωθεί στα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή.
Οπότε το ερώτημα είναι το εξής: Πού τραβάτε τη γραμμή μεταξύ κανονικού και υπερβολικού;
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικά από τα πιο κοινά σημάδια εθισμού στα social media στα παιδιά. Θα διερευνήσουμε επίσης πώς να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε την ανθυγιεινή προσκόλληση του παιδιού σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γιατί είναι εθιστικά τα social media;
Γιατί οι έφηβοι είναι τόσο εθισμένοι στα social media;
Λοιπόν, δεν φταίνε εντελώς.
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τους χρήστες για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή επωφελούνται από τους χρήστες που βλέπουν περιεχόμενο και διαφημίσεις.
Αυτοί οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν λειτουργίες που ενθαρρύνουν τους χρήστες να παραμείνουν στην πλατφόρμα περισσότερο και να επιστρέφουν πιο συχνά.
Οι παρακάτω είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι εθιστικά για τα παιδιά.
Λόγος #1: Η ανάγκη των παιδιών να ταιριάζουν
Τα παιδιά σας είναι φυσικόι να επιθυμούν τις κοινωνικές συνδέσεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους και όχι μόνο. Αυτή η ανάγκη προσαρμογής μπορεί να τροφοδοτήσει τον εθισμό στα social media.
Ο εγκέφαλος της εφηβείας βιώνει μεγάλη ικανοποίηση όταν συνδέεται με άλλους. Ακόμη και η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων όπως το όνομα ή η ηλικία τους μπορεί να έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλό τους, κάτι που εκλαμβάνεται ως ανταμοιβή.
Οι αλληλεπιδράσεις σε αυτές τις πλατφόρμες, όπως η απόκτηση likes και followers, αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης. Αυτή είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη της «καλής αίσθησης».
Ένα like, ένα share ή ένα follow δημιουργεί επίσης την εντύπωση ότι τα παιδιά σας κερδίζουν την έγκριση από τους συνομηλίκους τους.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με συναισθήματα ευχαρίστησης και ενθουσιασμού που ωθούν τους παιδιά σας ξανά και ξανά εκεί για περισσότερα.
Λόγος #2: Εξατομικευμένο περιεχόμενο
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια κατάσταση που μοιάζει με ροή.
Για παράδειγμα, το TikTok είναι δημοφιλές λόγω της σελίδας του που είναι προσαρμοσμένη σε εσάς. Αυτή η ατελείωτη λειτουργία κύλισης επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν βίντεο σύντομης μορφής που επιμελούνται με βάση τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
Η προβολή, η επισήμανση “μου αρέσει” και ο σχολιασμός αυτών των βίντεο σύντομης μορφής μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση ροής. Αυτό μπορεί να παραμορφώσει την αίσθηση του χρόνου των παιδιών σας, αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο.
Το Instagram είναι μια άλλη πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές στη λειτουργία Reels της εφαρμογής.
Λόγος #3: Συνεχείς ειδοποιήσεις
Ειδοποιήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Πολλές εφαρμογές κοινωνικών μέσων θα στέλνουν ειδοποιήσεις στους χρήστες τους κάθε φορά που λαμβάνουν ένα like ή όταν υπάρχει κάποιο είδος αλληλεπίδρασης.
Η προσμονή και ο ενθουσιασμός της λήψης αυτών των ειδοποιήσεων μπορεί να είναι εθιστική.
Επιπλέον, όταν οι έφηβοί σας λαμβάνουν αυτές τις ειδοποιήσεις, θα αισθανθούν μια έντονη παρόρμηση να ανοίξουν την εφαρμογή, επαναφέροντάς τους στην πλατφόρμα.
Λόγος #4: Ευκαιρίες για αυτοέκφραση
Κατά τη διάρκεια κυρίως της εφηβείας, τα παιδιά αναπτύσσουν τις δικές τους ταυτότητες. Αυτή η διαδικασία τους δίνει τη δυνατότητα να καθιερώσουν τα δικά τους συστήματα πεποιθήσεων, αξίες και προσωπική ηθική.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους επιτρέπουν να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν διαφορετικές ταυτότητες. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά τους.
Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά μπορεί να περνούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πότε λοιπόν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνεται εθισμός;
Τα social media δεν είναι όλα κακά. Τα παιδιά σας μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άτομα με τα οποία μπορούν να σχετίζονται.
Φυσικά, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του χρόνου τους ως μαθητής και να τους οδηγήσει να καθυστερήσουν τις σχολικές εργασίες.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι εθισμένοι.
Μπορεί να τα πάνε καλά στο σχολείο, να βγαίνουν με φίλους και να βοηθούν στο σπίτι. Αν ναι, ο χαρακτηρισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εθισμού σίγουρα θα ήταν λάθος και υπερβολικός.
Πότε λοιπόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται επιβλαβής εθισμός;
Όταν η ψυχική υγεία των εφήβων σας και η ισορροπία σχολικής ζωής επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής εθισμός.
Έρευνες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, στρες και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Εάν τα παιδιά σας παλεύουν με έναν εθισμό, μπορεί να έχουν προβλήματα με την εικόνα του σώματος τους και συχνά να την συγκρίνουν με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν την σχολική επίδοση. Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να έχετε παρατηρήσει πτώση στους βαθμούς των εφήβων σας ή ότι υστερούν στις σχολικές τους εργασίες.
Ένας στους 7 κάνει προβληματική χρήση
Στην προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα εάν συνδέεται η έντονη χρήση κινητών και social media με την επιβαρυμένη ψυχική υγεία των εφήβων, όπως επίσης και να σκιαγραφηθεί το προφίλ του εφηβικού εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα, η κ. Κοκκέβη και η ομάδα της έδωσαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Κ» αδημοσίευτα, προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022. Η πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ έγινε σε περίπου 6.250 μαθητές 11,5, 13,5 και 15,5 ετών.
Για να προσδιοριστεί η «προβληματική χρήση των σόσιαλ», οι έφηβοι απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση τους το χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες πριν από την έρευνα. Ερωτήθηκαν για παράδειγμα, εάν συχνά ένιωσαν ότι ήθελαν να περάσουν ολοένα και περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τα, εάν συχνά τα χρησιμοποίησαν για να «ξεφύγουν» από αρνητικά συναισθήματα ή εάν παραμέλησαν άλλες δραστηριότητές τους γιατί ήταν συνδεδεμένοι σε αυτά.
Μεταξύ άλλων, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι ένας στους 7 εφήβους (το 13%) έκανε προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η προβληματική αυτή χρήση ήταν σε σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά:
- στα κορίτσια (16%), συγκριτικά με τα αγόρια (9%) και
- στους 13χρονους (16%) και τους 15χρονους (16%, μαθητές της Α Λυκείου), συγκριτικά με τους 11χρονους (6%).



Αιτίες εθισμού στα social media
Περίπου το 90% των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περίπου το 75% αναφέρει ότι είναι ενεργό σε αυτά.
Ενώ η πλειοψηφία των εφήβων χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι είναι πιο πιθανό να είναι εθισμένοι σε αυτά σε σύγκριση με άλλους.
Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του εφήβου σας για μια ανθυγιεινή προσκόλληση σε αυτές τις πλατφόρμες:
Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Τα παιδιά με φτωχότερη εικόνα για τον εαυτό τους είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κοινωνική υποστήριξη και αποδοχή. Η «συγκομιδή» των likes και των followers μπορεί να βοηθήσει να τονωθεί προσωρινά η αυτοεκτίμησή τους.
Κοινωνικό άγχος: Οι νέοι με κοινωνικό άγχος συνήθως αποφεύγουν τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορεί να αντιλαμβάνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν ευκολότερο τρόπο για να χτίσουν φιλίες.
Κατάθλιψη: Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται μπορεί να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη.
Μοναξιά: Η σύνδεση με ανθρώπους στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ένας τρόπος για να θεραπεύσετε τη μοναξιά. Οι έφηβοι μπορεί να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντισταθμίσουν την έλλειψη γνήσιων προσωπικών φιλιών ή σχέσεων.
Στρες: Όσο πιο αγχωμένος είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξει εθισμό στα social media. Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να γίνουν ένα μέσο απόδρασης από την πραγματικότητα.
Φόβος της απώλειας: Τα παιδιά σας μπορεί να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δημοτικότητά τους, θα μείνουν έξω από τα αστεία ή τις συζητήσεις της παρέας κ.λπ. Αυτός ο φόβος πυροδοτεί την επιθυμία να είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ελέγχουν συνεχώς τις ειδοποιήσεις τους.
Πίεση από συνομηλίκους: Οι συνομήλικοι των παιδιών σας μπορεί να βρίσκονται τακτικά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα μπορούσε να τους πιέσει να κάνουν το ίδιο για να ταιριάζουν.
Σημάδια εθισμού στα social media στους εφήβους
Εάν ανησυχείτε ότι τα παιδιά σας μπορεί να είναι εθισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέξτε τα ακόλουθα σημάδια:
- Λήψη φωτογραφιών, ντύσιμο με συγκεκριμένο τρόπο ή αγορά ακριβών αντικειμένων για να διατηρήσουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο
- Θυμώνουν ή λυπούνται αν δεν έχουν «αρκετά» likes ή followers
- Αρνούνται να βγουν έξω με τους φίλους ή την οικογένειά τους, ώστε να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης
- Στέρηση ύπνου επειδή σηκώνονται στη μέση της νύχτας για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Η υπερβολική κοινή χρήση λεπτομερειών για την προσωπική τους ζωή με άτομα που μόλις γνώρισαν στο διαδίκτυο
- Να εκνευρίζονται υπερβολικά ή να ξεσπάνε σε εκρήξεις αν βάζετε όρια ή έρχεστε σε σύγκρουση.
- Αποσπάται η προσοχή από τα τηλέφωνά τους όταν περνάτε χρόνο μαζί τους
- Παραμέληση των εργασιών και των εξετάσεων λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
- Συγκρίνουν το σώμα ή τον τρόπο ζωής τους με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Λένε ψέματα ή προσπαθούν να κρύψουν την έκταση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
- Αισθάνονται ένοχοι αν δεν απαντήσουν αμέσως σε ένα μήνυμα
- Αρνούνται ή δεν μπορούν να αφήσουν τις συσκευές τους μακριά
- Καταδίωξη άλλων ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Εκτός από αυτά τα σημάδια, ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα όπως:
- Κούραση
- Πόνος στην πλάτη
- Πονόλαιμος
- Πονοκέφαλοι
- Καταπόνηση των ματιών
Η απόσυρση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμβαίνει όταν κάποιος με ισχυρή προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταματά να τα χρησιμοποιεί ξαφνικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονη λαχτάρα για χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πλήξη ή διακυμάνσεις στη διάθεση.
Χαρακτηριστικά του εφηβικού εθισμού στα σόσιαλ
Η αμέσως προηγούμενη έρευνα του ΕΠΙΨΥ από το 2018 περιγράφει και τα χαρακτηριστικά των εφήβων που κάνουν προβληματική ή καθημερινή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.



Βέβαια, η κ. Κοκκέβη τονίζει ότι αναφορικά με την προσκόλληση στα κινητά και στα social media, η κατηγορία των εφήβων δεν είναι καθόλου ομοιογενής. Για παράδειγμα, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται (ενδεχομένως και εκλογικεύεται) η χρήση αυτών, ειδικά στο Λύκειο.
Ειδικότερα, οι μαθητές της Α’ Λυκείου βρίσκονται υψηλά στην κλίμακα προσκόλλησης στα social media (44%) συγκριτικά με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου (39%). «Με το πέρασμα από τη μία τάξη του Λυκείου στην άλλη τόσο το πλαίσιο όσο και οι ίδιοι οι έφηβοι παρουσιάζονται περισσότερο έτοιμοι και ανθεκτικοί στο να ρυθμίσουν την εμπλοκή τους με αυτά», σχολιάζει η καθηγήτρια.
Πριν και μετά την πανδημία
Πολλά έχουν γραφτεί και για το πώς η πανδημία επηρέασε τον ψυχισμό των εφήβων, πώς τους ώθησε σε ακόμα μεγαλύτερη χρήση των social media, τα οποία αποτέλεσαν την κυρία ενασχόληση και διέξοδο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.
Όπως αναφέρει η κ. Κοκκέβη, την τελευταία τετραετία, φαίνεται να έχει αυξηθεί το ποσοστό της προβληματικής χρήσης των social media τόσο συνολικά στον πληθυσμό των 11-15 ετών (αυξήθηκε από 10 στο 13%) όσο και στις επιμέρους ομάδες (φύλο, ηλικία και οικονομική κατάσταση).
Συγκρίνοντας μάλιστα την ψυχική υγεία των εφήβων πριν και μετά την πανδημία, βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν ψυχοσωματικά συμπτώματα.


Πώς να αντιμετωπίσετε τον εθισμό στα social media
Ένα πράγμα που έμαθα κάνοντας coaching σε παιδιά είναι το εξής: Η σκληρή ανατροφή των παιδιών οδηγεί σε σύγκρουση, πικρία και αγανάκτηση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να απειλείτε τους εφήβους σας ή να τους φωνάζετε να εγκαταλείψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση, τα παιδιά σας πιθανότατα θα επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες και θα βρουν τρόπους να τις κρύψουν από εσάς.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τον εθισμό στα κοινωνικά μέσα:
Συμβουλή #1: Συζητήστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Βρείτε χρόνο για να μιλήσετε στους εφήβους σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να τους υπενθυμίσουμε ότι αυτό που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα ρεαλιστικό. Ενημερώστε τους ότι δεν πρέπει να ντύνονται, να μιλάνε ή να δείχνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να γίνουν αποδεκτοί.
Βεβαιωθείτε ότι η επικοινωνία σας με τους εφήβους σας είναι αμφίδρομη.
Μπορείτε να τους ρωτήσετε γιατί νιώθουν υποχρεωμένοι να είναι στα social media. Ακούστε προσεκτικά την απάντησή τους χωρίς να τους διακόπτετε.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθετε περισσότερα για τα υποκείμενα ζητήματα που τροφοδοτούν αυτόν τον εθισμό.
Συμβουλή #2: Θέστε κανόνες και όρια σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών μέσων των εφήβων σας
Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να δημιουργήσετε κανόνες και όρια.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα κανόνων και ορίων που μπορείτε να συζητήσετε:
- Έχετε ένα χρονικό όριο για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να κάνετε τους εφήβους σας να εγκαταστήσουν εφαρμογές που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτές τις πλατφόρμες μόλις τελειώσει ο χρόνος τους.
- Συμφωνήστε για τις στιγμές που δεν επιτρέπεται η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, μπορεί να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους μία ώρα πριν τον ύπνο.
- Συμφωνήστε για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να μοιραστούν στο διαδίκτυο. Ενημερώστε τους τι είναι κατάλληλο και τι όχι και υπενθυμίστε τους ότι ό,τι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μπορεί να παραμείνει για πάντα στο διαδίκτυο.
- Καθορίστε προτεραιότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε έναν οικιακό κανόνα ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπεται μόνο αφού ολοκληρώσουν τις σχολικές τους εργασίες και τις καθημερινές τους δουλειές.
Συμβουλή #3: Προγραμματίστε καθημερινές και εβδομαδιαίες ώρες χωρίς συσκευή
Η ύπαρξη κανόνων που ακολουθεί ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση των εφήβων σας να τους τηρήσουν.
Μπορείτε να έχετε κανόνες σπιτιού που υπαγορεύουν πότε πρέπει να αφήνουν όλοι τα τηλέφωνά τους, π.χ. κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων και δείπνων.
Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε ταξίδια το Σαββατοκύριακο, αποδράσεις ή δραστηριότητες με την οικογένεια για να ενθαρρύνετε όλους να αφήσουν τα τηλέφωνά τους μακριά.
Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε ένα νέο χόμπι ή να μάθετε μια νέα δεξιότητα, άθλημα ή γλώσσα μαζί με τους εφήβους σας για να τους κρατήσετε απασχολημένους.
Συμβουλή #4: Γίνε πρότυπο
Ως γονιός, μπορεί να μην κατανοείτε πλήρως τη γοητεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά άλλα πράγματα μπορούν να σας κρατήσουν κολλημένους στο τηλέφωνό σας.
Τα παιδιά σας παρατηρούν και μαθαίνουν από τη συμπεριφορά σας. Αν τους βάζετε κανόνες που δεν ακολουθείτε, μπορεί να σας επικαλέσουν ότι είστε υποκριτικοί.
Ξεκινήστε λοιπόν δίνοντας τους ένα καλό παράδειγμα. Περάστε ουσιαστικό χρόνο μαζί τους και φροντίστε να αφήνετε τις συσκευές σας μακριά όταν είστε μαζί τους.
Συμβουλή #5: Να είστε εκεί για τα παιδιάς σας
Πολλά παιδιά στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θεραπεύσουν τα συναισθήματα της μοναξιάς ή του στρες.
Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να ταυτίζεστε απόλυτα με τις ανησυχίες του παιδιού σας συνεχώς, μπορείτε ακόμα να είστε διαθέσιμοι όποτε αυτός ή αυτή χρειάζεται υποστήριξη.
Ακούστε προσεκτικά τα προβλήματα τους χωρίς να τους κρίνετε. Ρωτήστε τους αν μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε για να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν την κατάσταση.
Με αυτόν τον τρόπο, οι έφηβοί σας θα είναι λιγότερο πιθανό να βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ζητήματα.
Συμπέρασμα
Όταν δημιουργείτε κανόνες που σχετίζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών σας, να είστε συνεπείς. Μπορείτε να συζητήσετε αυτούς τους κανόνες και να ορίσετε τις συνέπειες για την παραβίαση των κανόνων.
Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών σας.
Οι έφηβοί σας μπορεί να αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, άγχος ή προβλήματα εικόνας σώματος λόγω εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία, όπως ένας coach ή θεραπευτής.
*Η ελληνική έρευνα εντάσσεται στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα για την υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας (Health Behavior in School-aged Children, HBSC), το οποίο διενεργείται κάθε τέσσερα έτη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:
Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront
Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/
Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube
Twitter – @EreismaFront
Διαβάστε το άρθρο μας : Πώς να μελετήσετε: Ενεργή ανάκληση – Η τεχνική “Υψηλής χρησιμότητας” που πρέπει να χρησιμοποιείτε