Οι φίλοι στην ζωή μας
24 Απρ 2024

Οι φίλοι στην ζωή μας

Οι καλοί φίλοι είναι θησαυρός. Καθώς όμως προχωρούμε στην ζωή μας, το να κρατάμε τους παλιούς μας φίλους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Οι κύκλοι φιλίας μας μικραίνουν χρόνο με το χρόνο. Κάποιοι φίλοι απομακρύνονται ή συνταξιοδοτούνται, αλλάζουν τόπο ή κλείνονται στην οικογένειά τους.

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, οι φίλοι αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για την ευημερία μας. Παραδόξως, σύμφωνα με μελέτες κοινωνικών ψυχολόγων, γίνονται ακόμη πιο σημαντικοί και από την οικογένειά μας. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι οι φιλίες συμβάλλουν στην καθημερινή ευτυχία μας περισσότερο από τις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις.

Αποδεικνύουν επίσης, ότι η φιλία είναι ένα μαγικό ελιξίριο που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Κάποιοι από εμάς ίσως ζούμε μόνοι μας και δεν έχουμε πολλές επαφές με τους συγγενείς μας. Τα παιδιά μας είναι απασχολημένα με τις δουλειές τους, τα παιδιά τους και τη δική τους ζωή.  Μπορεί ακόμη και να ζουν μακριά μας σε άλλη πόλη ή και άλλη χώρα. Και τότε είναι που στρεφόμαστε στους φίλους μας περισσότερο από ποτέ αλλά και συνειδητοποιούμε την ανάγκη να κάνουμε και νέους φίλους.

Τα πάμε καλύτερα σε κάθε ηλικία αν έχουμε φίλους. Είμαστε πιο υγιείς και ζούμε περισσότερο από εκείνους που έχουν λίγους φίλους. Αν έχουμε φίλους, θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι φίλοι φέρνουν μεγάλη ευχαρίστηση στη ζωή μας.

Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε τρία διαφορετικά είδη φίλων

  • Χρειαζόμαστε βοηθούς στους οποίους μπορούμε να βασιζόμαστε ότι θα είναι δίπλα μας όταν τους έχουμε ανάγκη. Να μας πηγαίνουν στο αεροδρόμιο ή να αφήνουν τα πάντα για να μας πάνε στα επείγοντα αν χρειαστεί ή για να μας φέρουν φαγητό αν είμαστε άρρωστοι.
  • Χρειαζόμαστε επίσης, φίλους – φιλαράκια για να κάνουμε παρέα μαζί τους, να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε βόλτες ή για φαγητό ή σινεμά κλπ.
  • Χρειαζόμαστε όμως και έμπιστους φίλους. Είναι οι φίλοι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις βαθύτερες ανησυχίες μας και τα συναισθηματικά μας σκαμπανεβάσματα. Μας ακούνε για ώρες και μας δίνουν σοφές συμβουλές.

Και είναι και οι φίλοι για πάντα. Είναι οι φίλοι που ήταν στη ζωή μας από την παιδική ή εφηβική ηλικία μας. Οι ζωές μας μπορεί να έχουν απομακρυνθεί ή και να ζουν πλέον μακριά. Αλλά όταν συναντιόμαστε, ή όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, μοιραζόμαστε πολύτιμες αναμνήσεις της νιότης μας και όμορφες στιγμές. Κάθε τηλεφωνική επικοινωνία ή συνάντηση γίνεται ένα εκπληκτικό ταξίδι νοσταλγίας και αποτελεί όφελος για το πνεύμα μας. Έχουμε λοιπόν ανάγκη από πολλούς και διαφορετικούς φίλους.

Έχει παρατηρηθεί, ότι οι ηλικιωμένοι που ευημερούν κάνουν συνεχώς νέους φίλους. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, στα 70 και στα 80 τους λένε: «Είμαι πολύ μεγάλος για να κάνω νέους φίλους», ή «Δεν χρειάζομαι νέους φίλους». Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε νέους φίλους. Και αν συνεχίσουμε να κάνουμε φίλους, είναι βέβαιο ότι θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Οι φίλοι φέρνουν μεγάλη ευχαρίστηση στη ζωή μας.

Αν θέλετε τώρα να προσεγγίσετε και να μεγαλώσετε τον κύκλο των φίλων σας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες

1. Αποφασίστε ότι θέλετε να αυξήσετε τον κύκλο των φίλων σας. Στη συνέχεια, εντοπίστε κάποια άτομα μεταξύ των γνωστών σας τα οποία θα θέλατε να γνωρίσετε καλύτερα.

2. Σηκώστε το τηλέφωνο και προσκαλέστε κάποιον για μια βόλτα ή για έναν καφέ. Εάν αυτό το άτομο δεν είναι διαθέσιμο, προσκαλέστε άλλο ένα ή δύο άτομα.  Εάν ένα ή δύο άτομα απορρίψουν την πρόσκλησή μας, μπορεί να αποσυρθούμε σαν χελώνες ξανά στο καβούκι μας. Οπότε μην απογοητεύεστε από την απόρριψη, αλλά συνεχίστε την προσπάθεια.

3. Η φιλία δεν χτίζεται μετρώντας το «σειρά μου», «σειρά σου» σε προσκλήσεις. Αναλάβετε δράση.

4. Περάστε χρόνο με ένα άτομο τη φορά. Η δημιουργία μιας σημαντικής σύνδεσης γίνεται πιο εύκολα όταν είστε μόνο οι δύο σας. Και οι πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις γίνονται σε δυάδες.

5. Ξεκινήστε εσείς την συζήτηση. Κάντε ερωτήσεις: «Τι θα ήθελες να μου πεις για τον εαυτό σου;» Αυτή είναι μια καλή, ανοιχτή ερώτηση για κάθε περίσταση όταν συναντάτε κάποιον.  

6. Να είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε και να είστε ευάλωτοι. Η αυτο-αποκάλυψη, είναι ο άλλος τρόπος αντί των ερωτήσεων, και είναι μια κρίσιμη ικανότητα για να κάνεις έναν νέο φίλο. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας έμπιστης φιλίας. Η υπερβολική αυτο-αποκάλυψη στην αρχή δεν είναι καλή στρατηγική. Αλλά, η καλλιέργεια μιας φιλίας εξαρτάται από έναν συνεχόμενο διάλογο όπου και οι δύο άνθρωποι μοιράζονται σταδιακά ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς και αποκαλύπτουν τα τρωτά τους σημεία.

7. Πείτε τους ότι απολαμβάνετε την παρέα τους, αλλά και πιο συγκεκριμένα τι είναι αυτό που σας αρέσει σε αυτούς. Αυτό επίσης βοηθά να εξελιχθεί η φιλία. Όλοι θέλουμε να αρέσουμε να μας βλέπουν και να μας εκτιμούν.

8. Διατηρήστε μια στάση ανοιχτή σε νέους φίλους. Η δική σας στάση είναι αυτό που μετράει περισσότερο, βλέποντας πολλούς ανθρώπους που συναντάτε, καθώς και αυτούς που ήδη γνωρίζετε, ως πιθανούς φίλους.

Μερικά καλά μέρη για να κάνετε νέους φίλους είναι οι ομάδες εθελοντισμού, οι ομάδες διαφόρων δραστηριοτήτων όπως χορού, ορειβασίας και βέβαια κοινωνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, διαλέξεις κλπ.

ΠΗΓΗ: Α.Λ.Π.

Κάντε νέους φίλους, αλλά κρατήστε και τους παλιούς. Οι νέοι είναι το ασήμι σας και οι παλιοί ο χρυσός σας!

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok