Ξέρετε τι θα συμβεί όταν σταματήσετε να κρίνετε τους άλλους;
25 Ιούλ 2024

Ξέρετε τι θα συμβεί όταν σταματήσετε να κρίνετε τους άλλους;

Το παροδικό αίσθημα ανωτερότητας που πιθανόν να αισθάνεται ένας άνθρωπος που κρίνει έναν άλλο, είναι ουσιαστικά, μια ανάγκη που παρουσιάζεται μόνο σε εκείνους που πραγματικά δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δική τους ζωή. Γνωρίζετε με τι θα γεμίσετε το κενό στην ζωή σας και πώς θα περνάτε τον χρόνο όταν σταματήσετε να κριτικάρετε τις ζωές των άλλων; Ξέρετε τι θα συμβεί όταν σταματήσετε να κρίνετε τους άλλους; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πρόκληση.

Υπάρχουν πολλά άλλα να κάνετε όταν σταματήσετε να κρίνετε. Στη θέση κριτικής βάλτε συμπόνοια  και συγχώρεση για τους ανθρώπους γύρω σας που προσπαθούν κι αυτοί όπως κι εσείς απλώς να ζήσουν τη ζωή τους. Δεν χρειάζεται να καταδικάζετε τους πάντες για αυτό που κάνουν, αν θυμάστε ότι κι εσείς είστε άτομο που κάνει λάθη συνέχεια. Πριν καταδικάσετε κάποιον άλλον για οτιδήποτε, ελέγξτε και την δική σας συμπεριφορά και δείτε εάν κάνετε και εσείς κάτι παρόμοιο ή χειρότερο από αυτό για το οποίο τον κρίνετε.

Μπορείτε να δώσετε δεύτερες ευκαιρίες και να κάνετε πιο θετικές υποθέσεις για τις προθέσεις των ανθρώπων και σίγουρα θα νιώθετε πιο ανακουφισμένοι. Ποτέ δεν ξέρετε τι περνάνε οι άνθρωποι, γιατί κάθε άτομο που συναντάτε έχει να πει μια ιστορία. Γι’ αυτό, αντί να επικρίνετε, απλώς ακούστε καλύτερα.

Περιορίστε τον εαυτό σας στο μότο “ζω και αφήνω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο”. Χωρίς αμφιβολία, θα ήταν υπέροχο αν όλοι μας προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μικρή συμβουλή κάθε μέρα. Οι ανθρώπινες σχέσεις θα είχαν περισσότερο σεβασμό και οι έριδες θα μειώνονταν δραματικά.

Η τελειομανία δεν είναι αυτοβελτίωση

Η τελειομανία είναι κατά βάθος η προσπάθεια να κερδίσετε την έγκριση και την αποδοχή. Αντί να σπαταλάτε τον χρόνο σας ασκώντας κριτική στις ζωές των άλλων, αρχίστε δουλειά με τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε πόσο χρόνο χάνετε για να κρίνετε τους άλλους για το τι κάνουν και το πώς ζουν τη ζωή τους.

Η κριτική κλείνει τις πόρτες της κατανόησης, ενώ η κατανόηση ανοίγει τα παράθυρα της γνώσης. Η πρώτη απορρίπτει, καταδικάζει και διαχωρίζει, ενώ η δεύτερη εξερευνά, κατανοεί και συνδέει τους ανθρώπους. Η κριτική δεν αλλάζει καμιά κατάσταση.

Μετατοπίστε την ενέργειά σας ακριβώς σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε. Σκεφτείτε τί είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Ακόμη όμως κι αν σε κάποιες λίγες περιπτώσεις χρειαστεί να κρίνετε, να είστε αμερόληπτοι.

Αναρωτηθείτε: γιατί οι πράξεις κάποιου με εκνευρίζουν τόσο πολύ; Τί ήταν αυτό που είπε εκείνος ή ο άλλος που με έκανε να νιώθω τόσο αναστατωμένος;

«Η αμφισβήτηση είναι η βάση όλης της ανθρώπινης προόδου» 

– Ίντιρα Γκάντι

Στον πυρήνα μας, είμαστε όλοι περίεργοι. Αν κάνετε ερωτήσεις, τότε ψάχνετε βαθύτερα και προσπαθείτε να μάθετε για το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω σας. Όσο περισσότερα μαθαίνετε για κάποιον, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τον κρίνετε και τόσο πιο εύκολο να τον καταλάβετε.

Ο καθένας μπορεί να καθίσει σε μια αναπαυτική καρέκλα και να πει σε κάποιον άλλον ότι κάνει λάθος. Αυτοί που επικρίνουν τους άλλους, το κάνουν για να κρύψουν δικές τους αδυναμίες και ελλείμματα.

Το να σταματήσετε να επικρίνετε τους άλλους όχι μόνο σας προσφέρει ηρεμία, αλλά σας βοηθά να μην επικρίνετε τον εαυτό σας, να τον συγχωρείτε για τα τυχόν μειονεκτήματά του και να αντιλαμβάνεστε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι προέκταση ή αντανάκλασή σας.

Πριν κρίνετε λοιπόν έναν άλλο άνθρωπο, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σας πως:

  • Ίσως να μην έχετε όλες τις πληροφορίες για τα βιώματά του, τα οποία τον οδήγησαν σε μια τέτοια συμπεριφορά.
  • Το ίδιο το άτομο μπορεί να θέλει να αλλάξει και με την κριτική που εισπράττει να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο.
  • Διαβρώνονται οι προσωπικές σχέσεις και η εμπιστοσύνη κλωνίζεται, καθώς η πρόθεση της κριτικής, δεν είναι η ανατροφοδότηση.  
  • Η ευγένεια και η κατανόηση αποτελούν δύναμη αλλαγής. Η στήριξή σας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να βελτιωθεί.
  • Η κριτική σας έχει να πει περισσότερα για εσάς παρά για αυτόν που κρίνετε. Άλλωστε, όπως είπε και ο Wayne W. Dyer “Όταν κρίνεις τους άλλους, δεν τους χαρακτηρίζεις, χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου”.

Μπορείτε μόνο να ελέγξετε τον εαυτό σας και να επιλέξετε να αγαπήσετε τους γύρω σας

Μη σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο της ζωής σας στο να κρίνετε ανθρώπους και καταστάσεις, δεν είναι δική σας δουλειά και είναι πολύ πέρα από τη σφαίρα επιρροής σας. Αν δεν θέλετε να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο σε εσάς, δεν πρέπει να κρίνετε τους άλλους προτού τους δώσετε μια ευκαιρία να αποδείξουν ποιοι πραγματικά είναι.

Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να ζήσετε τη δική σας ζωή στο έπακρο, με τον τρόπο που θέλετε και γράψτε το επόμενο συναρπαστικό κεφάλαιό της!

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok