health ΕΡΕΙΣΜΑ
12 Φεβ 2021

«Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ»

«Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ουσιαστικά εννοούσαν με αυτό το απόφθεγμα το πόσο σημαντικό είναι να έχει κάποιος ένα υγιές πνεύμα μέσα σε ένα υγιές σώμα, καθώς ο άνθρωπος είναι ένα σύμπλεγμα πνεύματος και σώματος.

Το σώμα και το πνεύμα συνδέονται άρρηκτα, καθώς πολλές φορές, λόγω των γρήγορων ρυθμών της απαιτητικής μας καθημερινότητας, καταβαλλόμαστε από άγχος και πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε σωματικό πόνο, να «δένεται» το στομάχι μας κόμπο, να χτυπάει δυνατά η καρδιά μας, να μην έχουμε δηλαδή κάτι παθολογικό αλλά κάτι «ψυχοσωματικό», όπως αναφέρει και η ιατρική επιστήμη.

Πως μπορούμε άραγε να δυναμώσουμε κι άλλο αυτό το στενό δεσμό σώματος και πνεύματος;

  •  ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σωστής φροντίδας του σώματος. Πρέπει να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και να εστιάζουμε σε πολλά και μικρά γεύματα για να διατηρήσουμε τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Ενσωματώνουμε στο διαιτολόγιό μας ένα δυνατό πρωινό, αφού είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και βασιζόμαστε στις διατροφικές επιλογές που μας δίνει μια μεσογειακή δίαιτα αποφεύγοντας τα περιττά λιπαρά και τα γλυκά. Ένα υγιές σώμα μας δίνει θάρρος και αυτοπεποίθηση να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας μετά από μια συναισθηματική φόρτιση να βρίσκουμε καταφύγιο στο φαγητό, χωρίς να πεινάμε στην ουσία και να χαλάμε τη διατροφική μας πυραμίδα. Άλλη μια απόδειξη πως το σώμα και το πνεύμα αλληλεπιδρούν.

  • ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Το σώμα μας είναι πλασμένο από τη φύση του να κινείται. Έτσι, όταν εμείς το έχουμε σε αδράνεια όντας συνεχώς μπροστά από ένα υπολογιστή, κολλημένοι για ώρες σε μια καρέκλα ή σε ένα καναπέ, βυθισμένοι στην οθόνη ενός κινητού, θα αρχίσει να «διαμαρτύρεται». Η σωματική άσκηση επιβάλλεται. Έστω και ένα απλό περπάτημα κάνει το σώμα μας να ξυπνάει, η κυκλοφορία του αίματος διατηρείται στα σωστά επίπεδα  και αποβάλλουμε τις περιττές τοξίνες μέσω του μηχανισμού της εφίδρωσης.

  • ΥΠΝΟΣ

Ο ύπνος είναι ίσως πολύ περισσότερο παρεξηγημένος απ’ όσο θα έπρεπε. Ένας καλός, ιδιαίτερα νυχτερινός ύπνος, περίπου 8 ώρες την ημέρα είναι απαραίτητος  για τις ισορροπίες που χρειάζεται η σωματική και πνευματική μας υγεία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ξεκουράζεται και το μυαλό αλλά και το σώμα.

  • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗ

Εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω είναι και η συναισθηματική αποφόρτιση μετά από μια έντονη ημέρα. Ένα βιβλίο, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μια ωραία βόλτα με καλή παρέα, μας κάνει να αισθανόμαστε ήρεμοι. Αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας, του δίνουμε τη σημασία που του αναλογεί, ικανοποιούμε τις ανάγκες μας και γινόμαστε πιο δυνατοί.

Η ψυχή και το σώμα μας είναι δύο κρίκοι που δεν πρέπει να σπάσουν ποτέ. Πρέπει να τους δώσουμε τη σημασία που τους αναλογεί διατηρώντας τις σωστές ισορροπίες μεταξύ τους. Τότε λοιπόν, θα λέμε πως έχουμε ένα υγιές πνεύμα μέσα σε ένα υγιές σώμα.

Στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα», στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε το έδαφος, ώστε οι μαθητές μας να κατανοήσουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης σώματος και πνεύματος μέσω μηχανισμών εκπαίδευσης, που θα τους βοηθήσουν να μη στέκονται σε στερεότυπα αλλά να βλέπουν το πραγματικό νόημα της ύπαρξής τους.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας: 2231307114

Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε!

1] Πατρόκλου 25, Λαμία

2] Λιανοκλάδι

ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#ψυχολογία #εκπαίδευση #διατροφή #καινοτομία #εξέλιξη #υγεία #φροντιστήριο #ΕΡΕΙΣΜΑ #Λαμία #teamereisma