
Μελέτη & σωστή στάση σώματος – Αλήθειες & Μύθοι
Σύνταξη κειμένου: Πολίτης Χαράλαμπος, Φυσιοθεραπευτής – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – MT – MLD/CDT
Ποιος από εμάς τους ενήλικες δεν θυμάται τον εαυτό του με ξάπλες πάνω στο γραφείο, ή χυμένοι μπρούμυτα και άλλοτε ανάσκελα στο πάτωμα και ξαφνικά η φωνή της δασκάλας ή της μαμάς να μας επαναφέρει στην «σωστή» θέση διαβάσματος; Ας μην κρυβόμαστε, όλοι έχουμε αυτές τις θύμησες στο μυαλό μας όσο και στο σώμα μας. Μάλιστα στο ανθρώπινο σώμα αυτές τις παιδικές μνήμες τις έχουμε ονοματίσει είτε σκολίωση και κύφωση είτε αυχενικό και οσφυαλγία. Και αυτές είναι κάποιες από τις πολλές μυοσκελετικές παθήσεις που κληρονομούμε από την κακή στάση σώματος κατά την μελέτη στην ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία.
Επίσης, ακόμη και η απόδοση του μαθητή έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζεται από την κακή στάση μιας και μειώνεται η διάθεση, η συγκέντρωση και η μνήμη, καθώς εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του εγκέφαλου.
Ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχουν εργονομικές θέσεις για τους μαθητές στα σχολεία, όπου θα ήταν εξατομικευμένα κατασκευασμένες, σύμφωνα με τις αναπτυξιακές τους ανάγκες. Επειδή όμως αυτό είναι ουτοπία ας δούμε ποιες ρεαλιστικές λύσεις έχουμε να προτείνουμε σε όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τόσο στο σπίτι όσο και στις αίθουσες.
Ποιο συγκεκριμένα εμείς οι φυσιοθεραπευτές προτείνουμε:
- Να αποφεύγεται κυρίως το καμπούριασμα του παιδιού στην καρέκλα και ταυτόχρονα να στηρίζεται η πλάτη στο πίσω μέρος αυτής.
- Πάντοτε τα πόδια να πατούν στο έδαφος και όσο είναι εφικτό να διατηρείτε ο χρυσός κανόνας της ορθής γωνίας σε γόνατα και ισχία.
- Επιτρέπουμε στον μαθητή να «ακούει» το σώμα του και να το μετακινεί όταν το χρειάζεται. Λίγο χαλάρωμα και μια μικρή αλλαγή στάσης είναι χρήσιμα για να μην οδηγηθούμε στην διακοπή του διαβάσματος από κάποιον μυϊκό σπασμό, κούραση και εκνευρισμό.
- Τέλος μεγάλη έμφαση δίνουμε στην χρήση του υπολογιστή με την οθόνη εμπρός από τα μάτια και το πληκτρολόγιο κοντά στο σύστημα χέρια – κορμός, ώστε να καταβάλλεται η λιγότερη δυνατή προσπάθεια κατά τη μελέτη σε αυτόν.
Πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς, ότι η σωστή στάση μελέτης δεν είναι αυτή που καθηλώνει ένα παιδί σε μια καρέκλα για ώρες. Αντίθετα μέσα από κάποιους βασικούς κανόνες πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλες εκείνες τις γνωστικές και σωματικές ανάγκες των παιδιών, γιατί μόνον όταν ικανοποιούνται αυτές, η μάθηση στέφεται με επιτυχία.
“Έρεισμα“…σε στηρίζουμε με κάθε τρόπο!
Τ: 2231307114 (Πατρόκλου 25, Λαμία) & 2231301107 (Λιανοκλάδι)
#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #ΓΙΝΕΤΑΙ
#ereisma_team