12 Ιούν 2024

Μαμά, να πάρουμε ένα σκυλάκι;

Οι εικόνες με παιδιά και ζώα είναι πάντα χαριτωμένες και μας θυμίζουν τη στενή σχέση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε εκείνα και ένα κατοικίδιο ζώο. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα ζώα, είτε είναι τα περιστέρια στο πάρκο, ένα μικρό χελωνάκι, ακόμα και με τα ψαράκια στο ενυδρείο. Η συμμετοχή των γονέων, η συζήτηση και ο προγραμματισμός είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν την ιδιοκτησία των κατοικίδιων ζώων να είναι μια θετική εμπειρία για όλους.

Ένα παιδί που μαθαίνει να φροντίζει ένα ζώο και να το μεταχειρίζεται ευγενικά και υπομονετικά, μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

Ποια είναι όμως τα θετικά στη ψυχολογία του παιδιού;

  • Συναισθηματική στήριξη

Το κατοικίδιο μπορεί να εξασφαλίσει ένα συναίσθημα ασφάλειας και συνεχόμενης παρουσίας, βοηθώντας το παιδί και συνοδεύοντάς το στα διάφορα εξελικτικά στάδια Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι μπορεί να αναπληρώσει τις ματαιωμένες συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού. Έτσι, με την ασφάλεια που του παρέχει η συγκεκριμένη σχέση λαμβάνει επιβεβαίωση ότι ανήκει κάπου ενώ παράλληλα  μαθαίνει να γίνεται πιο δοτικό.

  • Συναισθηματική εξέλιξη

Τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο έχουν την ευκαιρία, διαμέσου αυτής της σχέσης, να αναγνωρίζουν καλύτερα  τα δικά τους συναισθήματα, αλλά και των άλλων και αυτό βοηθά στις σχέσεις που αναπτύσσουν κοινωνικά.

  • Κατανόηση σημαντικών εννοιών ύπαρξης

Τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα, διαμέσου της συνύπαρξης με το κατοικίδιο, έννοιες όπως ο κύκλος της ζωής (γέννηση, ανάπτυξη, ενηλικίωση, γήρας και θάνατος) και να εξοικειωθούν με δύσκολα θέματα όπως η ασθένεια και η απώλεια/πένθος.

  • Κοινωνικοποίηση

Το κατοικίδιο μπορεί επίσης:

  1. Να γίνει ο καλύτερος φίλος του παιδιού και ακούραστος σύντροφος στο παιχνίδι.
  2. Να κάνει τα παιδιά λιγότερο μοναχικά και με περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση.
  3. Βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, αφού περνούν αρκετές ώρες παίζοντας με το κατοικίδιο.
  4. Μαθαίνουν, με τρόπο φιλικό προς τη ψυχολογία τους, να έχουν ευθύνες, να σέβονται και να κατανοούν τις ανάγκες κάποιου άλλου.
  • Στρες και ψυχαγωγία

Τα κατοικίδια ανακουφίζουν από το άγχος, μπορούν να είναι μια ηρεμιστική επιρροή τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Όλοι εμπλέκονται στη φροντίδα του ζώου, έτσι γίνεται αναπόσπαστο μέρος της οικογένειας. 

H ηλικία του παιδιού, δεν αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο για την απόκτηση ή όχι ενός κατοικίδιου. Το σημαντικό στοιχείο είναι ο βαθμός υπευθυνότητας που έχει αναπτύξει ένα παιδί για να μπορέσει να αναλάβει κάποιες ευθύνες για το κατοικίδιο του.

Κάποιες φορές οι γονείς δεν προχωρούν στην απόκτηση ενός κατοικίδιου, γιατί ακριβώς έχουν μεγάλη έγνοια για το τι θα γίνει αν αυτό πεθάνει. Αναμφίβολα η απώλεια  του είναι πολύ δύσκολη και οδυνηρή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να πείτε την αλήθεια στα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα μπορέσει να χειριστεί αποτελεσματικά τις ανησυχίες και τα άγχη του. Ο θάνατος του δεν πρέπει να αναστέλλει την διαδικασία του πένθους και να δημιουργεί ενοχές.

Η σχέση με τα ζώα χτίζεται, όπως άλλωστε χτίζονται οι σχέσεις με τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, δεν είναι ανάγκη το ζώο σας να είναι μιας συγκεκριμένης ράτσας για να το αγαπήσετε. Αγαπάτε το ζώο, γιατί αγαπάτε την σχέση μαζί του.

 Ένα σπίτι δεν είναι σπίτι μέχρι να έχει σκύλο. “~ Gerald Durrell

Στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα» πρεσβεύουμε την αξία της φιλοζωίας, παροτρύνοντας τους μαθητές και τους γονείς τους  να υιοθετήσουν ένα αξιαγάπητο αδέσποτο ζωάκι.

ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

#ψυχολογία #εκπαίδευση #ζώα #ζωοφιλία #σκύλος #παιδιά #γονείς #ΕΡΕΙΣΜΑ #Φροντιστήριο #Λαμία