Μάθημα τηλεκπαίδευσης από το παρελθόν
12 Ιούν 2024

Μαθήματα τηλεκπαίδευσης από το παρελθόν !

Η τηλεκπαίδευση που άρχισε να εφαρμόζεται στα πρώτα στάδια της πανδημίας μέχρι και τώρα, φαντάζει στους περισσότερους από εμάς κάτι εξαιρετικά μοντέρνο και καινοτόμο.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα πρώτα τηλεμαθήματα έγιναν αρκετά χρόνια πριν. Στο μακρινό 1940, κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Μια πρωτοποριακή δασκάλα, για την εποχή της, μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς ξεκινούν μαθήματα, ένα μήνα μετά από την διακοπή των μαθημάτων, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών (που είχε ιδρυθεί δύο χρόνια νωρίτερα). Τα μαθήματα που διδάσκονται για την «Σχολική ώρα» είναι η Ορθογραφία, η Αριθμητική, η Γεωγραφία, η Πατριδογνωσία και η Χαρτογραφία. Μαθήματα τηλεκπαίδευσης από το παρελθόν …

Αλεξάνδρα Μάνου – Δασκάλα

Το πρώτο μάθημα γίνεται στις 2 Δεκεμβρίου 1940 και περιλαμβάνει οδηγίες και επεξηγήσεις αλλά και εμψύχωση των παιδιών:

“Αγαπητά μου παιδιά,

Πολλά από σας με λαχτάρα με ρωτήσατε όταν ήλθα στο σπίτι σας “πότε θ’ ανοίξει το σχολείο; Πότε θ’ αρχίσουν τα μαθήματα;”. Τις ίδιες ερωτήσεις μου κάματε κι εσείς οι άλλοι που έτυχε να με συναντήσετε έξω. Είδα στα παιδικά σας προσωπάκια ζωγραφισμένη τη λύπη. Αυτή τη λύπη την αισθανθήκατε γιατί χωριστήκατε από τους συμμαθητές σας, γιατί απομακρυνθήκατε από το αγαπημένο σας σχολείο.

Κι εμείς σας νοσταλγήσαμε. Και στο σχολειό μας, που τώρα είναι κλειστό, επειδή οι διδάσκαλοί σας, άνδρες και γυναίκες, βρίσκονται στην υπηρεσία της Πατρίδος, γίνεται αισθητή η απουσία σας. Οι χαρούμενες φωνούλες σας, τα γέλια και τα ξεφωνητά δεν ακούγονται στην ευρύχωρη αυλή του. Δεν θ’ αργήσει, όμως, νά ‘ρθη η ευτυχισμένη μέρα, υπερήφανά μου Ελληνόπουλα, που θα συναντηθούμε όλοι να πανηγυρίσουμε τη Νίκη της Μεγάλης μας Ελλάδος, την λευτεριά των σκλάβων αδελφών μας. Λευτεριά που την διεκδικεί ο γενναίος μας στρατός…

Σας νοιώθουμε καλά. Ξέρουμε πόσο πρόθυμοι είστε όλοι, πόσο διψάτε για μάθηση, πόσο αγαπάτε την πρόοδο. Για να κάνετε τώρα σχολική εργασία στο σπίτι σας, θα σας βοηθήσουμε από το ραδιόφωνο… Το θέλετε αυτό; Όποιος το θέλει ας σηκωθεί όρθιος. Εδώ, τα παιδάκια που έχω κοντά μου, όλα σηκωθήκανε. Και σεις που με ακούτε, ασφαλώς όρθιοι είσθε αυτή τη στιγμή. Αισθάνομαι και τη χαρά σας.

Για να αρχίσουμε τις ασκήσεις από το Ραδιόφωνο, θα περιορισθούμε εξ ανάγκης στα απολύτως απαραίτητα εφόδια. Προσέξτε παιδιά τι πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας στις εκπομπές μας… (δίνει οδηγίες και κατάλογο υλικών). Εμπρός, παιδιά, ανοιχτά τα πρόχειρά σας και το μολύβι στο χέρι.”

Εργασίες με… mail

Οι μαθητές κάνουν τις εργασίες τους και τις στέλνουν ταχυδρομικώς στο Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού. Η κυρία Αλεξάνδρα τα εμψυχώνει διαρκώς επαινώντας τις εργασίες τους. Έτσι, η σχέση γίνεται αμφίδρομη και τα παιδιά νιώθουν ζωντανή την επαφή με την δασκάλα τους. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα ο φόρτος της δουλειάς να είναι πολλαπλάσιος. Όλη η δουλειά μεταφέρεται αναγκαστικά και στο σπίτι όπου δουλεύει πολλές ώρες για να τα προφτάσει όλα.

Αναγνώριση

Η δουλειά της, όμως, αναγνωρίζεται. Η έκθεση του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Κατά το ως άνω διάστημα, η κα Μάνου συνέταξε δεκαέξ (16) εν όλω ραδιοφωνικάς εκπομπάς (…), διαρκείας 15′ της ώρας, και εβαθμολόγησεν οκτακοσίας (800) εν όλω χαρτογραφικάς εργασίας των μαθητών ακροατών. Παραλλήλως, εβαθμολόγησεν περί τας επτακοσίας (700) εκθέσεις ιδεών βαθμίδος δημοτικού σχολείου και κατήρτισε τας στατιστικάς συμμετοχάς των ακροατών μαθητών, τόσον εις τας δοθείσας εργασίας χαρτογραφίας όσον και εις τας δύο ιστορικάς εργασίας.

Τέλος, εξετέλεσε τεσσαράκοντα εξ (46) εκφωνήσεις διαρκείας 15′ της ώρας, ασκούσα το έργον της εις τον ακάλυπτον ραδιοφωνικόν σταθμόν υπό την απειλήν συναγερμών. Η κα Μάνου, καίπερ τεθείσα εις την διάθεσιν της Σχολικής Ραδιοφωνίας, εξηκολούθησε να εκτελή χρέη γραμματέως Σχολικής Εφορείας του Πειραματικού Σχολείου, συντάξασα τα Πρακτικά δέκα (10) συνεδριών, τα οποία εξεπόνησε ιδία χειρί εις τριπλούν και πενταπλούν αντίγραφα! Κατά την ενάσκησιν των εκτάκτων τούτων διδακτικών καθηκόντων, η κα Μάνου επέδειξε μεγάλην αντίληψιν των ιδιαζουσών συνθηκών εργασίας και ικανότητα προσαρμογής, εγκυκλοπαιδικήν μόρφωσιν και μεθοδικήν ικανότητα, προς δε προθυμίαν, ακρίβειαν, ευσυνειδησίαν και γενναιότητα. Εκ της υπ’ αρ. 69 (23/6/41) πράξεως του Α.Σ.Ε.”»

Τα μαθήματα διήρκησαν λίγους μόνο μήνες, αλλά ήταν αρκετά για να να ζεστάνει η γλυκιά φωνή της δασκάλας τις καρδιές τόσο πολλών παιδιών, που προετοιμάζονταν, χωρίς να το ξέρουν, για τη φρικιαστικότερη περίοδο της νεότερης Ιστορίας της χώρας τους.

Για αυτό και στην περίοδο της πανδημίας, που είναι ένας ΄πόλεμος΄ με τον κορονοϊό, τα Φροντιστήρια “ΕΡΕΙΣΜΑ” βρίσκονται δίπλα στους μαθητές.

  • Χρησιμοποιούν άρτια την τεχνολογία για να προετοιμάσουν τους μαθητές για τις εξετάσεις.
  • Δημιουργούν Online Lessons, ασύγχρονης εκπαίδευσης, με τα οποία ανά πάσα στιγμή ο μαθητής μπορεί να συμβουλευτεί για να κατανοήσει την θεωρία.
  • Πραγματοποιούν webinars με στόχο την βελτίωση της ψυχολογίας των μαθητών.
  • Κρατούν πάντα ενημερωμένους μέσω των εκπαιδευτικών Podcast

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από: https://www.tanea.gr/2021/01/06/greece/education/mathimata-tilekpaideysis-apo-to-parelthon/

Κάνε την ΕΓΓΡΑΦΗ σου στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ

Bρείτε μας και ακολουθήστε μας:

https://www.instagram.com/ereisma_front/

https://www.facebook.com/ereismafront

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στα τηλέφωνα:

T: 2231307114 (Πατρόκλου 25, Λαμία)
Τ: 2231301107 (Λιανοκλάδι)