09 Ιούν 2023

Μήπως έχεις πολύ φορτωμένο πρόγραμμα;

Στις μέρες μας τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα. Από το φθινόπωρο ως το καλοκαίρι, ακόμη και τα Σαββατοκύριακά τους είναι γεμάτα από υποχρεώσεις. Διάβασμα για το σχολείο, ξένες γλώσσες,  αθλητισμός, τέχνες και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μην διαχειρίζονται σωστά το χρόνο της μελέτης τους. Μήπως κι εσύ έχεις πολύ φορτωμένο πρόγραμμα;

Η κατανόηση, είναι ο λόγος που διαβάζουμε. Αν διαβάζουμε κάτι και δεν το καταλαβαίνουμε τότε στην πραγματικότητα δεν διαβάζουμε. Οι αποτελεσματικοί αναγνώστες μετατρέπουν το διάβασμα σε μία ενεργητική διαδικασία. Μοιάζει σαν να διαβάζεις το αγαπημένο σου περιοδικό. Είναι διασκεδαστικό και κατανοητό.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα μαθήματα του σχολείου. (Εντάξει όχι με όλα, αλλά με τα περισσότερα)! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να εμποδίσουν το αποτελεσματικό διάβασμα.
Μερικά περιλαμβάνουν την κοινή λογική και είναι εύκολο να αλλαχθούν, κάποια άλλα μπορεί να χρειάζονται προσωπική ευθύνη, δέσμευση και επιμονή για να αλλάξουν.

Οι γονείς δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν τις ενδείξεις, ώστε να καταλάβουν ότι το παιδί είναι πολύ πιεσμένο.

Το παιδί πιέζεται όταν…

  • Φαίνεται πάντα βιαστικό.
  • Είναι αγχωμένο.
  • Νιώθει ότι δεν προλαβαίνει.
  • Διαμαρτύρεται συχνά για κάποιες δραστηριότητες ότι δεν τις θέλει ή δείχνει ότι βαριέται να κάνει μία εργασία ή την αφήνει μισοτελειωμένη.
  • Μελετά βιαστικά και επιπόλαια τα μαθήματά του.
  • Δεν προλαβαίνει να βγει έξω να συναντήσει τους φίλους του, ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Σ’αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες το πρόγραμμα του παιδιού να είναι υπερβολικά φορτωμένο – γι’αυτό χρειάζεται να αξιολογήσετε την κατάσταση.

Το πρόγραμμα διαβάσματος είναι κάτι που σχεδιάζουμε με βάση τους στόχους που έχουμε, τις απορίες που έχουμε μαζέψει, και τα σημεία όπου έχουμε εντοπίσει ότι υστερούμε.

Επομένως, δεν είναι κάτι που μπορεί να σχεδιάσει κάποιος άλλος για εμάς.

Αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα διαβάσματος προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες:

1. Αρχικά, μη γεμίζετε το χρόνο των παιδιών σας μόνο με δραστηριότητες.

Ποιος θέλει πραγματικά να συμμετάσχει σε αυτή ;

Είναι η δραστηριότητα που απολαμβάνει ειλικρινά το παιδί ή οι γονείς το πιέζουν για να κάνει αυτά που οι ίδιοι δεν κατάφεραν να κάνουν ή ήθελαν να δοκιμάσουν;

Τα παιδιά πρέπει πραγματικά να θέλουν να παρακολουθούν τα μαθήματα των δραστηριοτήτων που έχουν διαλέξει μετά το σχολείο, μόνο τότε έχει θετικό αντίκτυπο στα ίδια!

2. Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν ξεκούραστα, να μην τους λείπει δηλαδή ύπνος, να έχουν φάει κάτι προτού αρχίσουν ώστε να μην σηκώνονται κάθε τόσο για νερό ή για να «τσιμπολογήσουν».

3. Οργανώστε το χρόνο σας καθημερινά. Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι το παν για να σας αποδεσμεύσει γρήγορα και εύκολα από τις υποχρεώσεις.
Κρατήστε και ένα σημειωματάριο όπου θα σας βοηθήσει να έχετε πρόγραμμα και να ξέρετε τι έχετε να διαβάσετε για την επόμενη μέρα. Έτσι θα αποσυμφορήσετε το Σαββατοκύριακό σας και θα έχετε χρόνο για ξεκούραση και για να περάσετε όμορφα με τους φίλους σας.

4. Τις ημέρες του σχολείου φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει το διάβασμα σας μέχρι τις 9 το βράδυ, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας ταινία, να παίξετε, να μιλήσετε με την οικογένεια σας και να κοιμηθείτε το απαραίτητο για τον οργανισμό οκτάωρο.

5. Εξίσου σημαντικό είναι να το παιδί σας να κάνει μία καταγραφή των σελίδων της θεωρίας που έχει καλύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή στο σχολείο. Πρέπει να μετρήσει πόσες είναι, και να οργανώσει το χρόνο του ώστε να κάνει μία βασική επανάληψη της θεωρίας μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες. Αν μπορεί να το κάνει και γρηγορότερα, ακόμα καλύτερα.

6. Καθώς το παιδί σας διαβάζει ξανά τη θεωρία, να σημειώνει σε ένα χαρτί τα σημεία που το δυσκολεύουν, ή που πιστεύει ότι χρειάζεται εξάσκηση. Έτσι, στο τέλος θα έχει μία πλήρη εικόνα όσων θέλει να καλύψει.

7. Στη συνέχεια, πρέπει να φτιάξει μία λίστα με τις ασκήσεις που έχει λύσει στο μάθημα ή στο σπίτι, και να βάλει αστερίσκους δίπλα από όσες το δυσκολεύουν ή γνωρίζει ότι είναι «SOS».

8. Έπειτα, ας υπολογίσει το χρόνο και ας φτιάξει τη σειρά με την οποία θα μελετήσει τις ασκήσεις. Προτεραιότητα έχουν οι βασικές ασκήσεις του βιβλίου, μετά όσες επιπλέον έχουν κάνει και εκείνες που είναι SOS.

Προσοχή! Μελέτη σημαίνει εξάσκηση, δηλαδή πρέπει να τις λύνουμε και μετά να ελέγχουμε τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία μας.

9.  Στο τέλος, αφού έχει λύσει όσες περισσότερες ασκήσεις μπόρεσε, ας ρίξει μία τελευταία γρήγορη ματιά σε όσες το δυσκόλεψαν, για να δει αν θυμάται τι έκανε λάθος και πώς το διόρθωσε.

Εκτός από το πρόγραμμα και το περιβάλλον του διαβάσματος συντελεί στη σωστή μελέτη. Τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να αλλαχθεί χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά:

  • Φωτισμός. Διάλεξε ένα φως που να μην δημιουργεί σκιές & έντονες αντιθέσεις. Υπάρχουν κατάλληλες λάμπες στο εμπόριο με λογικές τιμές και μια μεγάλη ποικιλία για να διαλέξεις.
  • Εξαερισμός. Ο καθαρός αέρας και η σταθερή θερμοκρασία είναι σημαντικά για να είσαι σε επαγρύπνηση και με καθαρό μυαλό.
  • H θέση που κάθεσαι. Διάλεξε μία μέτρια (κατά προτίμηση ανατομική) καρέκλα και μη διαβάζεις στο κρεβάτι.
  • Η στάση του σώματος . Προσπάθησε να μην βάζεις το κεφάλι σου μέσα στο βιβλίο αλλά και μην κρατάς το βιβλίο μακριά από σένα. Και στις δύο περιπτώσεις η κούραση θα σε αποθαρρύνει σύντομα.
  • Εξωτερικές ενοχλήσεις . Μπορεί να απολαμβάνεις να διαβάζεις με μουσική ή με ανοιχτή τηλεόραση αλλά έρευνες έχουν αποδείξει ότι γινόμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί όταν ασχολούμαστε με ένα πράγμα τη φορά.
  • Κάνε διαλείμματα. Όχι πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα . Ένα τέταρτο είναι αρκετό.
  • Άδειασε και καθάρισε το γραφείο σου, αφήνοντας μόνο δύο καλά ξυσμένα μολύβια, γόμα, στυλό και ένα υπογραμμιστικό μαρκαδοράκι.

Και μην ξεχνάς… Πίνε πολύ νερό! Τα πρώτα σημεία δίψας είναι αφυδάτωση του στόματος, και στη συνέχεια θόλωμα στο μυαλό.

Στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα» βοηθάμε τα παιδιά να οργανώσουν το διάβασμα τους δημιουργώντας ένα χρονοδιάγραμμα, για την καθημερινή τους μελέτη και για την περίοδο των επαναλήψεων, κατάλληλο για τις ανάγκες του καθενός. Στόχος των εκπαιδευτικών μας είναι οι μαθητές να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο τους.

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #ΓΙΝΕΤΑΙ τώρα και ONLINE LESSONS

T: 2231307114 (Πατρόκλου 25, Λαμία)
Τ: 2231301107 (Λιανοκλάδι)

https://www.facebook.com/ereismafront

https://www.instagram.com/ereisma_front/

https://www.youtube.com/channel/UCGrbBppn6B1b_FRvL39bavg