θετική σκέψη και συναισθήματα ερεισμα λαμία
25 Σεπ 2023

Θετική σκέψη: Το μυστικό της ευτυχίας!

Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι κάνουμε καθημερινά 25.000-50.000 σκέψεις. Αν είμαστε αρνητικοί “τύποι” σχεδόν όλες αυτές οι σκέψεις είναι αρνητικές.  Σε πιο προχωρημένο στάδιο, οι σκέψεις ενός ατόμου με κατάθλιψη γίνονται αυτόματα αρνητικές και επαναλαμβάνονται συνέχεια χωρίς να τελειώνουν ποτέ. Πως θα αλλάξουμε τις αρνητικές σκέψεις για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Το 2004, ο Martin Seligman, ο πατέρας της ‘θετικής ψυχολογίας’, διατύπωσε τρεις τύπους  τρόπου ζωής που φέρνουν ευτυχία:

  • Ζώντας χωρίς να σας πιέζει ο χρόνος, γεμίζοντας τη ζωή σας με όσο περισσότερο ευχάριστα συναισθήματα.
  • Κάνοντας μια ζωή με δέσμευση για φροντίδα, βρίσκοντας την ευτυχία στην εργασία, στην ανατροφή των παιδιών, στην αγάπη και μια χαλάρωση που την αξίζετε.
  • Προσπαθώντας για να γεμίσει η ζωή σας με νόημα ανακαλύπτοντας τις δυνάμεις σας που τις χρησιμοποιείτε για να αρχίσετε να ζείτε για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας.

Μόλις εντοπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις και τις αιτίες που τις προκαλούν, το επόμενο βήμα είναι να τις αντικαταστήσουμε. Μεγαλύτερη επιτυχία στην αντικατάσταση των σκέψεων είναι να τις προλάβουμε πριν εκφραστούν. Αν βρούμε τι τις προκαλεί μπορούμε ευκολότερα να μην τους επιτρέψουμε να αναπτυχθούν.

Μερικές συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι με θετική σκέψη είναι οι εξής:

  • Εκτιμούν τις απλές χαρές της ζωής.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν ασήμαντα αλλά ευχάριστα πράγματα π.χ. ένα παγωτό, ένα χάδι . Αυτή η ικανότητα να βρουν λόγους για χαρά στα μικρά πράγματα και να αισθάνονται ευγνώμονες για ό, τι έχουν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το να γίνουν ένα ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο άτομο.

  • Χαμογελάνε πολύ και προσπαθούν να είναι χαρούμενοι.

Χαμογελούν με μια σκέψη που θα κάνουν. Ακόμη και όταν δεν είναι χαρούμενοι, σκέφτονται κάτι που θα τους κάνει να χαμογελάσουν…

  • Αφιερώνουν μέρος του χρόνου τους για να δώσουν.

Οι θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, βρίσκουν πάντα λίγο διαθέσιμο χρόνο για να κάνουν μια καλή πράξη. Είτε πρόκειται για εθελοντική εργασία ή απλές πράξεις καλοσύνης, μια τέτοια δραστηριότητα επιδρά στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου. Το κυριότερο είναι ότι λειτουργεί σαν φάρμακο που προκαλεί ευδαιμονία.

  • Ξέρουν να ακούν.

Αποδεικνύοντας την ικανότητά τους  να ακούν, δείχνουν την αυτοπεποίθηση τους και τον σεβασμό τους προς τον ομιλητή. Αυτό κάνει αναπόφευκτα τους ανθρώπους να τους εκτιμούν, που  με τη σειρά τους, θα τους κάνουν να αισθανθούν πιο ευτυχισμένοι.

  • Εκτιμούν την καλή μουσική.

Επιλέγοντας την κατάλληλη μουσική είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη τους για τον κόσμο. Σημαντικό είναι να προσπαθήσουν να ακούν πιο χαρούμενες μελωδίες!

  • Ασκούνται τακτικά.

Η σωματική άσκηση κάνει το σώμα τους να παράγει ενδορφίνες – μια χημική ουσία που τους κάνει να αισθάνονται ευτυχείς. Επιπλέον, τους δίνουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν το σώμα τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που η άσκηση αποτυγχάνει για να παράδειγμα να τους βοηθήσει να χάσουν  βάρος, εξακολουθούν να καταλήγουν με περισσότερους λόγους για να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους!

  • Δεν πετάγονται αμέσως από το κρεβάτι.

Όταν ξυπνάνε το πρωί, σηκώνονται σταδιακά, αφήνοντας στον εαυτό τους χρόνο για να διπλώσουν το σώμα και να τεντωθούν.  Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ευημερίας τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.. Φυσικά, πολύ σημαντικό είναι να κοιμούνται αρκετά.

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό των απαισιόδοξων είναι η πεποίθησή τους ότι οι κακές στιγμές θα διαρκέσουν πολύ, ότι θα καταστραφεί κάθε τι που έχει επιτευχθεί και ότι όλα αυτά είναι δικό τους σφάλμα. Τώρα, οι αισιόδοξοι έχουν να αντιμετωπίσουν ακριβώς τα ίδια είδη των δυσκολιών της ζωής, αλλά έχουν την τάση να σκέφτονται με τον αντίθετο τρόπο. Πιστεύουν ότι όλες οι κακοτυχίες είναι προσωρινές, ότι καμία από αυτές  δεν είναι δικό τους σφάλμα. Τέτοιοι άνθρωποι δεν ανησυχούν από την ήττα. Αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που τους περικυκλώνουν σαν προκλήσεις και απλά προσπαθούν  σκληρότερα.Martin Seligman

Στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα» πιστεύουμε ότι η θετική σκέψη είναι ευεργετική για την υγεία σας. Επιλέγοντας να βλέπετε σκόπιμα το καλό σε όλα όσα συμβαίνουν, αναμφίβολα επιλέγετε την υγεία και την ευτυχία! Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Τσάρλι Τσάπλιν «Τίποτα δεν είναι μόνιμο σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, ούτε καν τα προβλήματά μας!».

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2231307114

Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε!

1] Πατρόκλου 25, Λαμία

2] Λιανοκλάδι

ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront