Η επιτυχία φοβίζει
18 Μάι 2024

Η επιτυχία φοβίζει

Η επιτυχία, είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ζωής, όπως οι σπουδές, η καριέρα και η προσωπική μας ζωή. Όλοι μας επιθυμούμε να πετύχουμε στη ζωή μας. Ενώ η επιτυχία γενικά θεωρείται επιθυμητή, υπάρχουν λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να τα πάνε καλά. Επειδή οι προσδοκίες της επιτυχίας συχνά βασίζονται στην ιδέα ότι, η επίτευξη των στόχων μας απαιτεί θυσίες ή αντοχή στις απώλειες, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το τελικό κόστος της επιτυχίας. Η επιτυχία φοβίζει.

Γιατί η επιτυχία φοβίζει; Έχετε σκεφτεί τι είναι ο φόβος της επιτυχίας, τι τον προκαλεί και πώς μπορείτε να τον αναγνωρίσετε και να τον ξεπεράσετε;

Η επιτυχία φοβίζει, γιατί προκαλεί πολύ έντονα το συναίσθημα του φόβου. Ο φόβος της επιτυχίας δημιουργεί την  ανησυχία ότι μόλις πετύχουμε κάτι, θα είμαστε ανίκανοι να το διατηρήσουμε ή μπορεί να υποφέρουμε εξαιτίας του. Τις περισσότερες φορές, δεν γνωρίζουμε συνειδητά αυτόν τον φόβο.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν εστιάζουμε σε έναν στόχο, μιλάμε για τα θετικά αποτελέσματα της επίτευξής του. Σπάνια μοιραζόμαστε με άλλους τι μπορεί να συμβεί όταν φτάσουμε σε αυτό το επόμενο επίπεδο.

Ο φόβος της επιτυχίας δεν είναι απαραίτητα ο φόβος του να φτάσετε σε αυτό το βαθιά προσωπικό επίτευγμα που είναι μοναδικό για κάθε άτομο. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές είναι ο φόβος της πιθανής αλλαγής ή των συνεπειών της επιτυχίας. Είναι μια προσμονή για το πώς θα ανταποκριθούν οι άλλοι – και ο εαυτός μας – στον θρίαμβο. 

Η ανησυχία είναι, ότι ίσως η επιτυχία θα έχει αντίκτυπο σε κάποιον άλλο σημαντικό τομέα της ζωής του ατόμου. Μοιάζει, δηλαδή, αρκετά με τον φόβο της αποτυχίας.

Μερικές φορές ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να είναι εμφανής. Άλλες φορές, μπορεί να βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Εντοπίζεται δηλαδή, σε μοτίβα σκέψης ή/και ενεργειών που επαναλαμβάνονται από το άτομο. Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά αυτού του φόβου που πρέπει να γνωρίζουμε:

Τελειομανία: Το άτομο μπορεί να πιστεύει ότι κρατά τον πήχη ψηλά. Ωστόσο, κρατώντας ένα αδύνατο πρότυπο τελειότητας, το αποτέλεσμα θα είναι αναπόφευκτα απογοητευτικό. 

Εγκατάλειψη: Το άτομο μπορεί να βρει μια δικαιολογία για να τα παρατήσει λίγο πριν τον στόχο, ξανά και ξανά. 

Αυτο-σαμποτάζ: Το άτομο μπορεί να βάλει εμπόδια στον δρόμο του με τον δικό του τρόπο.

Αυτοκαταστροφικότητα: Στη χειρότερη περίπτωση, ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να περιλαμβάνει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, και αυτό αποκλείει κάθε πραγματική ευκαιρία για επιτυχία.

Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες που περιλαμβάνουν:

Το σύνδρομο του απατεώνα: μερικές φορές οι άνθρωποι που βιώνουν τη επιτυχία φοβούνται ότι τα επιτεύγματά τους δεν αξίζουν, ή ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο οι άλλοι πιστεύουν. Οι άνθρωποι ίσως να φοβούνται να ζουν με τις προσδοκίες των άλλων.

Παρεξηγημένα συναισθήματα που σχετίζονται με την επιτυχία: ο ενθουσιασμός και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια σωματικά συμπτώματα. Εξαιτίας αυτού, μερικές φορές εύκολα κάποιος παρερμηνεύει τα συναισθήματα του ενθουσιασμού ως νευρικότητα ή άγχος. Αυτό, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν καταστάσεις που προκαλούν τέτοια συναισθήματα.

Φόβος της αντίδρασης: μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται την επιτυχία λόγω των πιθανών επιπτώσεων στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Αρνητικές εμπειρίες: οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιες αρνητικές εμπειρίες στο παρελθόν, είναι πιθανό να φοβούνται ότι θα βιώσουν κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Κοινωνικό άγχος: οι άνθρωποι που είναι ντροπαλοί ή αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος, ενδέχεται να φοβούνται την επιτυχία επειδή δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τι συνέπειες έχει;

Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να εμποδίσει ένα άτομο να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Μπορεί να το κάνει να αισθάνεται προσκολλημένο στο να αναρωτιέται γιατί νιώθει έτσι, όταν οι άλλοι γύρω του φαίνονται να προχωρούν. 

Ίσως κάνουν το πρώτο βήμα και μετά τα παρατάνε, όταν σκέφτονται τον μακρύ δρόμο που έχουν να διανύσουν. Αυτό, επηρεάζει αρνητικά τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, η οποία καθορίζει τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική πλευρά. 

Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Εάν τα παραπάνω σας φαίνονται οικεία, δείτε μερικές από τις παρακάτω προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσετε τον ενδεχόμενο φόβο σας για επιτυχία.

Σκεφτείτε. 

Σκεφτείτε τον πιθανό φόβο της επιτυχίας και τον τρόπο που έχει εμφανιστεί σε εσάς στο παρελθόν και στο παρόν. Φοβάστε μια αρνητική έκβαση που θα προκύψει από την επιτυχία σας;

Αναγνωρίστε τον φόβο. 

Μόλις αναγνωρίσετε τον φόβο σας, εξερευνήστε την προέλευση του. Ήταν κάτι που συνέβη στην παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή; Τι μήνυμα λάβατε από τις προηγούμενες εμπειρίες σας; Πώς θα έμοιαζε η ζωή σας, αν δεν ακολουθούσατε ποτέ αυτό τον στόχο σας;

Μόλις προσδιορίσετε τις αρνητικές σας πεποιθήσεις και παρατηρήσετε τον εαυτό σας, μπορείτε να σκεφτείτε πώς μπορείτε να τις επαναπροσδιορίσετε σε θετικές και ενδυναμωτικές σκέψεις. Μερικές φορές, μπορεί να κολλήσουμε στις σκέψεις μας, οπότε η συνεργασία με έναν ειδικό μπορεί να είναι χρήσιμη.

Οραματιστείτε την επιτυχία. 

Οραματιστείτε τον εαυτό σας να είστε σε θέση να ανταποκρίνεστε καλά τόσο στα πιθανά θετικά, όσο και στα αρνητικά αποτελέσματα. 

Αυτοφροντίδα.

Διαχειριστείτε το στρες και το άγχος φροντίζοντας το μυαλό και το σώμα σας. Ασκηθείτε, τρώτε υγιεινά , αφιερώστε χρόνο για να χαλάρωση και ύπνο και απολαύστε τη συντροφιά των φίλων και της οικογένειάς σας. Το να εστιάσετε στην ψυχική και σωματική σας ευεξία, θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Ο φόβος της επιτυχίας είναι πολύ ρεαλιστικός. Έχοντας επίγνωση της επίδρασής του, ένα άτομο μπορεί να δουλέψει για να εξουδετερώσει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές που το κρατούν πίσω και να επιτύχει. Μπορεί αυτό να το κάνει και μόνο του, αλλά συχνά οι γνώσεις ενός ειδικού μπορεί να είναι χρήσιμες. 

Μόλις ανακαλύψετε τη ρίζα του φόβου σας για την επιτυχία, ο ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συνεπείς στον στόχο σας. Θα σας επιβραβεύει καθώς αρχίζετε να πετυχαίνετε και θα σας επαναφέρει, όταν παλιά μοτίβα σκέψης και ενέργειες γυρίζουν στο μυαλό σας.

Να θυμάστε πάντα… Η ζωή είναι ένα ταξίδι…

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας καθώς δουλεύετε για να ανακαλύψετε τον φόβο και να τον μετατρέψετε από εχθρό σε σύμμαχο σας στον δρόμο προς την επιτυχία.

Συνοψίζοντας…

Η επιτυχία γεννά δυσκολίες, σε φέρνει αντιμέτωπο με άγνωστες μέχρι τώρα καταστάσεις  και δημιουργεί απαιτήσεις που σίγουρα δεν είχες υπολογίσει στην αρχή. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό είναι που αξίζει.

Όταν δοκιμάζεις τα όριά σου και πετυχαίνεις, αυτό που μένει είναι ο τρόπος που εξέλιξες τον εαυτό σου κατά την διάρκεια του ταξιδιού, οι δυσκολίες που ξεπέρασες και κυρίως το πόσο κοντά έφτασες στο όνειρο.

Έτσι και αλλιώς, η επιτυχία δεν έχει μεγάλη απόσταση από την αποτυχία, αν δεν γνωρίζεις τι νόημα έχει για σένα. Αν δεν την αγγίξεις όμως, αυτό το νόημα μπορεί να συνεχίσει να παραμένει καλά κρυμμένο στις σκιές του φόβου. Άλλωστε, η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο αυτό, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”

  • Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
  • Λιανοκλάδι

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Instagram

Youtube

Facebook

Twitter

Tik Tok