
Θυμηθείτε περισσότερα, ξεχάστε λιγότερα: Ένας οδηγός για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου σας και τη βελτίωση της μνήμης
Βασιζόμαστε στις αναμνήσεις μας για να παρακολουθούμε σημαντικές περιστάσεις, ανθρώπους και εμπειρίες στη ζωή μας. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, οι αναμνήσεις μας μπορεί να αρχίσουν να μας απογοητεύουν και μπορεί να δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε πράγματα. Ένας οδηγός για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου σας και τη βελτίωση της μνήμης …
Η αδύναμη μνήμη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην ελλιπή κατάκτηση της γνώσης, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη σχολικής επιτυχίας σε σύγκριση με το δείκτη νοημοσύνης. Πολλές φορές, οι μαθητές αδυνατούν να συγκρατήσουν στη μνήμη τους τις ουσιώδεις πληροφορίες του μαθήματος. Επίσης, δυσκολεύονται να εκφράσουν τις σκέψεις τους, να συλλαβίσουν λέξεις, να σχηματίσουν σωστές προτάσεις, να κατανοήσουν τη γενική ιδέα ενός κειμένου, πόσο μάλλον τις λεπτομέρειές του. Ένας οδηγός για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου σας και τη βελτίωση της μνήμης είναι αυτό που χρειάζεστε…
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε για να ακονίσετε τη μνήμη σας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε διάφορες αποδεδειγμένες μεθόδους για να αφυπνίσετε τον εγκέφαλό σας και να βελτιώσετε τη μνήμη σας.
1] Ασκηθείτε τακτικά
Μία από τις καλύτερες μεθόδους για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας και να ενισχύσετε τη μνήμη σας είναι η τακτική άσκηση. Η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Το τρέξιμο, η ποδηλασία και η κολύμβηση είναι παραδείγματα αερόβιας άσκησης που έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα καλές στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη σας και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μείωσης της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.
2] Κρατήστε τον εγκέφαλό σας ενεργό
Μια άλλη βασική τακτική για την τόνωση του μυαλού σας και την ενίσχυση της μνήμης είναι να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί συμμετέχοντας σε διανοητικά προκλητικές δραστηριότητες, όπως η συμπλήρωση παζλ, η αναπαραγωγή παιχνιδιών εξάσκησης εγκεφάλου ή η εγγραφή σε μαθήματα για θέματα που θεωρείτε ενδιαφέροντα. Επιλέγοντας μια νέα δεξιότητα ή γλώσσα, μπορείτε να τονώσετε το μυαλό σας. Η μνήμη σας θα διατηρηθεί έντονη χάρη σε αυτό.
3] Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή
Για να διατηρήσετε τη μνήμη σας ευκρινή και να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην ενίσχυση της μνήμης. Επειδή βοηθούν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να είναι καλή για την υγεία του εγκεφάλου σας. Τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, τα αμύγδαλα και τα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες.
4] Εξασκηθείτε στην επίγνωση
Η ενίσχυση της μνήμης και η ενεργοποίηση του εγκεφάλου είναι και τα δύο πιθανά οφέλη της επίγνωσης και του διαλογισμού. Αυτές οι τεχνικές έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και την ανησυχία, που μπορεί να βλάψουν τη μνήμη σας. Επιπλέον, βοηθούν στην αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απομνημόνευση πληροφοριών. Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και άλλες τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής απόδοσης.
5] Κοιμηθείτε αρκετά
Μια άλλη κρίσιμη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλό σας και να ενισχύσετε τη μνήμη σας είναι να κοιμάστε αρκετά. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται και να διατηρεί πληροφορίες, να εδραιώνει τις αναμνήσεις και να εμπεδώνει τις αναμνήσεις. Ορίστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και στοχεύστε σε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα. Ένας ξεκούραστος βραδινός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη μνήμη και στη γνωστική βελτίωση.
6] Επαναλάβετε και αναθεωρήστε
Όσον αφορά τη μνήμη, η επανάληψη είναι απαραίτητη. Θα θυμάστε κάτι πιο καθαρά αν το επαναλάβετε πολλές φορές. Επιπλέον, η ανασκόπηση του υλικού που έχετε μάθει προηγουμένως θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε επίκαιρο στη μνήμη σας και να βελτιώσετε την ανάκληση.
7] Χρησιμοποιήστε μνημονικές συσκευές
Τα Mnemonics είναι βοηθήματα μνήμης που μπορούν να σας διευκολύνουν να διατηρήσετε πληροφορίες. Οι μνημονικές συσκευές μπορούν να κυμαίνονται από ένα απλό αρκτικόλεξο έως μια πιο περίπλοκη αφήγηση. Ο στόχος είναι να βρείτε μια συναρπαστική φράση ή εικόνα που θα σας διευκολύνει να θυμάστε τα δεδομένα.
8] Κάντε διαλείμματα
Όταν προσπαθείτε να μάθετε κάτι νέο, τα διαλείμματα είναι ζωτικής σημασίας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να οργανώσει τις αναμνήσεις και να κατανοήσει πληροφορίες. Κάνοντας συχνές παύσεις, θα δώσετε στον εγκέφαλό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αφομοιώσει τη γνώση που αποκτήσατε και να ενισχύσετε τη μνήμη σας.
9] Καλύτερος φωτισμός
Σε έρευνα από το Michigan State University, η οποία έγινε σε αρουραίους, απεδείχθη ότι εάν κανείς λειτουργεί σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό,«η δομή του εγκεφάλου αλλάζει και μπορεί να βλάψει την ικανότητα κάποιου να θυμάται και να μαθαίνει». Η ομάδα των αρουραίων που ζούσε με χαμηλό φωτισμό «έχασε περίπου το 30% των δυνατοτήτων του ιππόκαμπου, μίας περιοχής του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για την μάθηση και την μνήμη, και είχε χαμηλή απόδοση στην χωρική δοκιμασία που είχε μάθει πριν».
10] Εποπτικά και οπτικοακουστικά μέσα για αυτό-οργάνωση
Διαγράμματα, γραφικές παραστάσεις εννοιών, καρτέλες, πίνακες, χάρτες, σλάιντς, μαγνητόφωνα, βίντεο, χρηστικά αντικείμενα και εργαστηριακά υλικά είναι μερικά μόνο από τα εποπτικά και οπτικοακουστικά μέσα που βοηθούν στην αποσαφήνιση των μηνυμάτων, στην αυτό-οργάνωση της γνώσης, στη συγκέντρωση της προσοχής, στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος, στην αύξηση της δημιουργικότητας και στη συγκράτηση της γνώσης στη μακροπρόθεσμη μνήμη του εγκεφάλου.
11] Πείτε πως θα τα καταφέρετε
Το πρώτο βήμα για να πετύχει κανείς οτιδήποτε επιθυμεί είναι να ξεκινήσει επαναλαμβάνοντας μέσα του πως μπορεί να τα καταφέρει. Νικήστε για πάντα την ελλειμματική συγκέντρωση προσπαθώντας να αλλάξετε τα δεδομένα του εγκεφάλου σας. Τονίζοντας την θετική πλευρά, το μυαλό σας θα πάρει ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό που του δίνατε μέχρι στιγμής και θα ξεκινήσει να δρα σαν να είναι η συγκέντρωση μια απόλυτα εύκολη διαδικασία.
12] Υπογράμμιση – επισήμανση
Μια ποικιλία χρωμάτων μπορεί να φέρει περισσότερα αποτελέσματα και να οργανώσει τις πληροφορίες με καλύτερο τρόπο στο μυαλό. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, στην ύλη που έχετε να βγάλετε, να υπογραμμίσετε με κίτρινο χρώμα τις ημερομηνίες, με πράσινο τα σημαντικά γεγονότα, με πορτοκαλί τους ορισμούς, με μπλε τα ονόματα. Με τον τρόπο αυτό θα ξέρετε αυτομάτως, ανάλογα με το χρώμα που ν’ ανατρέξετε όταν ψάχνετε κάτι, χωρίς να χάνετε χρόνο.
13] Ασκήσεις μνήμης
Όπως συμβαίνει και με τους μύες, ο εγκέφαλος χρειάζεται τακτική άσκηση για να παραμείνει υγιής. Οι ασκήσεις μνήμης είναι απαραίτητες για τη φαιά ουσία, καθώς βοηθούν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, γεγονός που βελτιώνει μεταξύ άλλων και τη μνήμη. Μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν ασκήσεις μνήμης για 15 λεπτά τουλάχιστον, 5 ημέρες την εβδομάδα είχαν σημαντική βελτίωση στην εγκεφαλική τους λειτουργία. Η λειτουργική μνήμη, η βραχυπρόθεσμη μνήμη καθώς και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στους εθελοντές είχε παρουσιάσει σαφή βελτίωση σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου που έλυνε σταυρόλεξα.
Συνοπτικά, η τόνωση του εγκεφάλου σας και η ενίσχυση της μνήμης σας είναι συνεχείς διαδικασίες που απαιτούν ένα συνδυασμό πολλών στρατηγικών. Μπορείτε να βοηθήσετε στην τόνωση του εγκεφάλου σας και στη βελτίωση της μνήμης σας ενσωματώνοντας τακτική άσκηση, κρατώντας τον εγκέφαλό σας απασχολημένο, αν ακολουθείτε μια θρεπτική διατροφή, ασκείτε επίγνωση, κοιμάστε αρκετά. Επαναλάβετε και αναθεωρήστε, χρησιμοποιώντας μνημονικές συσκευές και κάνοντας παύσεις στην καθημερινή σας ρουτίνα. Λάβετε υπόψη ότι η φροντίδα για το σώμα σας είναι ζωτικής σημασίας, αλλά και η φροντίδα για τη διάνοιά σας. Εάν ανησυχείτε για τη μνήμη σας ή την κατάσταση του εγκεφάλου σας, μιλήστε πάντα με έναν γιατρό. Μπορείτε να δεσμεύσετε τον εγκέφαλό σας, να ενισχύσετε τη μνήμη σας, να θυμάστε περισσότερα και να ξεχάσετε λιγότερα με την κατάλληλη στρατηγική και αφοσίωση στη δημιουργία θετικών αλλαγών.
Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο, τότε μπορεί να σας ενδιαφέρει κι αυτό ΕΔΩ
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ”
- Πατρόκλου 25, Λαμία – 2231307114
- Λιανοκλάδι – 2231301107
Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:
Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront
Instagram – https://www.instagram.com/ereismafront_lamia/
Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube
Twitter – @EreismaFront
#teamereisma