Ελάτε να παίξουμε
09 Ιούν 2023

Ελάτε να παίξουμε!

Το παιχνίδι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση τους. Βάζει τα θεμέλια για τα χρόνια που έρχονται, στρώνει το χαλί της ζωής τους , βοηθάει στην εύκολη μετάβασή τους στην εφηβεία. Περιέχει την έννοια της ελευθερίας και προβάλλει πρότυπα συμπεριφοράς. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, την ψυχοσυναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική του ανάπτυξη.

Ελάτε να παίξουμε! Το παιδί μέσα από το παιχνίδι έχει την ευκαιρία να:

  • δράσει ελεύθερα και αβίαστα
  • ερευνήσει τον υλικό κόσμο
  • αναπτύξει την γλωσσική του ικανότητα
  • εκφράσει τα συναισθήματά του
  • αναπτύξει τις διαπροσωπικές του σχέσεις
  • ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει
  • νιώσει ευχαρίστηση
  • δημιουργήσει και να μάθει αναπτύσσοντας την σκέψη του και οξύνοντας την κρίση του

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο πρωταρχικός σκοπός του παιχνιδιού είναι η ευχαρίστηση και όχι η τέλεια εκτέλεση καθηκόντων, παραμένοντας ανοιχτοί σε νέες και πρωτότυπες ιδέες.

Τα θέματα που επιλέγουν τα παιδιά για να παίξουν δεν είναι τυχαία και έχουν ιδιαίτερη σημασία. Συνήθως, έχουν βιωματικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας προσωπικές ιστορίες και κινήσεις. Εμπνέονται από την καθημερινή ζωή και από τον κόσμο της φαντασίας.

Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τέσσερα βασικά είδη παιχνιδιού:

  • Παιχνίδι δράσης : π.χ. το τρέξιμο.
  • Παιχνίδι με αντικείμενα: π.χ. οι μπάλες, παιχνίδια με άμμο.
  • Κοινωνικό παιχνίδι: π.χ. τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα ομαδικά παιχνίδια
  • Συμβολικό παιχνίδι ή παιχνίδι μίμησης: π.χ. κουκλόσπιτο με οικογένεια από κούκλες, η παιδική κουζίνα.

Το παιχνίδι προσφέρει ευκαιρίες και για μάθηση. Από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη ηλικία τα εκπαιδευτικά παιχνίδια τίθενται σε εφαρμογή και φυσικά μεταδίδουν γνώσεις, διδάσκουν και δημιουργούν αισθήματα χαράς και ευτυχίας. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να βοηθήσει το παιδί που θέλει να παίξει αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ομάδα, να κατευθύνει ένα παιδί που περιφέρεται άσκοπα και δε βρίσκει τρόπο να απασχοληθεί, να προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να δώσει περισσότερα ερεθίσματα.

Σε αυτή τη διαδικασία ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των γονιών;

Ο ρόλος των γονιών, του ενήλικα γενικότερα, είναι πολύ σημαντικός. Λειτουργεί ως    εμψυχωτής   ενθαρρύνοντας την ενασχόληση του παιδιού με το παιχνίδι,  λειτουργεί ως συμμέτοχος στο παιχνίδι, επιτυγχάνει την καλύτερη γνωριμία και κατανόηση του χαρακτήρα του, εντοπίζει τα προβλήματα  και τις ανάγκες του.

Συνοψίζοντας,  η απουσία του παιχνιδιού από τη ζωή του παιδιού θα μπορούσε να συνδεθεί με φτωχές κινητικές δεξιότητες, χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, μειωμένη ικανότητα διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων και μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες. Όλα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη διαχείριση κοινωνικών καταστάσεων, επίλυση συγκρούσεων, θέματα διαφορετικότητας, θέματα αυτοεκτίμησης, θέματα αποτυχίας κλπ.

Ας δούμε όμως κάποια παιχνίδια ανά ηλικία:

Για τα μικρότερα παιδιά: αθλητικός εξοπλισμός, σχοινάκι, παιχνίδια με πηλό και πλαστελίνη, χειροτεχνίες, παζλ κ.α.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά: ποδήλατο, αθλητικός εξοπλισμός, επιτραπέζια παιχνίδια, παντομίμα κ.α.

Στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα», συνδυάζουμε τη μάθηση με το παιχνίδι, ώστε τα παιδιά όχι απλά να μαθαίνουν, αλλά να αφήνουν τη μαγεία του να τα συνεπάρει. Με τα μικρότερα παιδιά παίζουμε παιχνίδια όπως το «Ντόμινο του πολλαπλασιασμού» και το «Σκραμπλ με καπάκια μπουκαλιών» , με τα μεγαλύτερα παιδιά παιχνίδια βασισμένα στα επαγγέλματα, «Λόγου αντιλόγου» και κουίζ. Η απόλαυση και η λαχτάρα που έχουν τα παιδιά για το παιχνίδι μας οδηγούν συνεχώς σε νέους δρόμους!

Κάνε την ΕΓΓΡΑΦΗ σου στο κανάλι μας στο Youtube ΕΔΩ

Αν θέλεις και ΕΣΥ να γίνεις μέλος των online lessons κάνε τώρα την ΕΓΓΡΑΦΗ σου ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες καλεσέ μας στα τηλέφωνα:

T: 2231307114 (Πατρόκλου 25, Λαμία)
Τ: 2231301107 (Λιανοκλάδι)

Bρες μας επίσης και ακολούθησέ μας:

https://www.instagram.com/ereisma_front/

https://www.facebook.com/ereismafront