Διακοπές Χριστουγέννων: Να βάλω το παιδί να διαβάσει;
25 Ιούλ 2024

Διακοπές Χριστουγέννων: Να βάλω το παιδί να διαβάσει;

Όλοι μας περιμένουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων, για να ξεκουραστούμε από τους καθημερινούς ρυθμούς και να περάσουμε όμορφες στιγμές με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Έτσι και όλα τα παιδιά περιμένουν τις διακοπές για να ξεκουραστούν από την καθημερινή μελέτη, να βγουν έξω, να παίξουν και να αφήσουν για λίγο το διάβασμα. Όμως, πρέπει να ασχοληθούν και με τα μαθήματα του σχολείου. Άλλα παιδιά χρειάζεται να διαβάσουν περισσότερο κι άλλα λιγότερο.

Όμως, πόσο πρέπει να διαβάσει το παιδί στις γιορτές; Μέσα από εδώ θα μάθει ο κάθε γονιός όσα πρέπει να ξέρει, ώστε το παιδί του και να ξεκουραστεί, αλλά και να συνεχίσει το διάβασμα μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων…

Τι πρέπει να έχεις στο νου σου για το διάβασμα του παιδιού σου στις γιορτές;

Μην ξεχνάς πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τις δικές του ανάγκες και τους δικούς του ρυθμούς στο διάβασμα, γι’ αυτό και μην κρίνεις πόσο χρειάζεται να διαβάσει από τα αδέρφια ή τους φίλους του.

Τι πρέπει, όμως, να λάβεις υπόψη σου;

  • Την ηλικία και την τάξη που πηγαίνει. Φυσικά κι ένα παιδί πρώτης δημοτικού κι ένα παιδί γυμνασίου δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες για διάβασμα. Όσο μεγαλώνει η ηλικία είναι λογικό να δυσκολεύουν λίγο και τα μαθήματα και να χρειάζεται έστω και λίγη μελέτη παραπάνω. Για παράδειγμα, ένας μαθητής λυκείου που προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες φυσικά και θα διαβάσει περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά.
  • Τις επιδόσεις του στο σχολείο. Το πόσο θα διαβάσει αυτό το διάστημα εξαρτάται και από τις επιδόσεις του στο σχολείο. Αν έχει κενά και χαμηλούς βαθμούς χρειάζεται περισσότερη μελέτη κι ίσως είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που έχει περισσότερο χρόνο.
  • Την κρίση των καθηγητών του. Συζήτα με τους δασκάλους και τους καθηγητές του παιδιού σου για τις επιδόσεις και τις ανάγκες του. Γνωρίζουν καλύτερα αν το παιδί σου χρειάζεται πολύ διάβασμα, αν έχει κενά και μπορούν να σε συμβουλεύσουν για το πόσο πρέπει ή όχι να πιεστεί μες τις γιορτές.
  • Την ανάγκη του για ξεκούραση. Είναι Χριστούγεννα και το παιδί σου θέλει να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει και σίγουρα το έχει και ανάγκη. Όπως εσύ θέλεις να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου, έτσι και εκείνο θέλει να περάσει καλά στις διακοπές του, να δει τηλεόραση, να ξυπνήσει λίγο πιο αργά, να παίξει, να δει παραπάνω την οικογένειά του. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσετε όμορφες, οικογενειακές στιγμές και το διάβασμα δεν πρέπει να μπαίνει συνεχώς εμπόδιο.
  • Την άποψή του. Συζήτα με το παιδί σου τις σκέψεις σου για το διάβασμά του, ζήτα και την δική του άποψη και βγάλτε μαζί ένα πρόγραμμα στο περίπου. Εξήγησέ του, ακόμα, πόσο βοηθητικό θα είναι για εκείνο να μην τα αφήσει όλα για την τελευταία στιγμή και πως όσο νωρίτερα μπει σε πρόγραμμα τόσο το καλύτερο, αφού στη συνέχεια θα έχει όλο και περισσότερο χρόνο.
  • Τη σημασία που έχουν τα εξωσχολικά βιβλία. Μπορεί το παιδί σου να είναι άριστο και να μην έχει μεγάλη ανάγκη για επαναλήψεις και πολλή μελέτη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το διάβασμα σταματάει εκεί. Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε ευκαιρία το παιδί σου να διαβάζει λογοτεχνικά, εξωσχολικά βιβλία, που θα του διευρύνουν τους ορίζοντες και τη φαντασία και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιό του.

Στα Φροντιστήρια Μ.Ε. “ΕΡΕΙΣΜΑ” δίνουμε στους μαθητές μας συγκεκριμένο πλάνο διαβάσματος για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Στόχος μας είναι ο κάθε μαθητής να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε όλα τα μαθήματα, επιδιώκωντας μια διευρυμένη παιδεία!

Σας ευχόμαστε από καρδιάς, καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία και αγάπη!

ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2231307114

Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε!

1] Πατρόκλου 25, Λαμία

2] Λιανοκλάδι

#2021 #2022 #χριστούγεννα #ψυχολογία #ΕΡΕΙΣΜΑ #εκπαίδευση #παιδεία #βιβλίο #γιορτές #γονείς