Αξίες & εκπαιδευτική πράξη
12 Ιούν 2024

Αξίες & εκπαιδευτική πράξη

Το σχολείο, εκτός από το διδακτικό ρόλο που επιτελεί, διαμορφώνει άμεσα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα κάθε παιδιού. Το παιδί, στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος και της εκπαιδευτικής πράξης, ανεξαρτητοποιείται σταδιακά από την οικογένεια, περνάει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του με συνομηλίκους, αναλαμβάνει ευθύνες και παίρνει αποφάσεις.

Αξίες & εκπαιδευτική πράξη … Η Διεθνής Επιτροπή για την Εκπαίδευση της UNESCO, επισημαίνει πως «η εκπαίδευση πρέπει να δώσει στους ανθρώπους την ελευθερία της σκέψης, της κρίσης, της έκφρασης των αισθημάτων και της φαντασίας, για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και τη δυνατότητα να ελέγχουν όσο εξαρτάται από αυτούς τη ζωή τους…».

Οι γνώσεις, οι αξίες και οι δεξιότητες αποτελούν τους πυλώνες της εκπαίδευσης, καθώς οδηγούν στην ευρύτερη έννοια για έναν άνθρωπο σήμερα. Έτσι, η εκπαιδευτική διαδικασία καλλιεργεί στο παιδί αρετές όπως:

  • Σεβασμός: Το παιδί μαθαίνει να σέβεται τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους συμμαθητές του. Συνειδητοποιεί ότι η ιεραρχία δε στηρίζεται αναγκαστικά σε βιολογικές βάσεις και καλλιεργεί καθημερινά το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.
  • Αγάπη: Το αίσθημα της αγάπης μεταφράζεται τόσο ως αγάπη για τους συμμαθητές και δημιουργία φιλικών δεσμών, όσο και ως αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση.
  • Εμπιστοσύνη: Αποτελεί το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης και καλλιεργείται από μικρή ηλικία. Το παιδί μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνατότητές του, αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται και συναναστρέφεται.
  • Ειλικρίνεια και θάρρος :  Το παιδί αποκτά μέρα με τη μέρα το θάρρος της γνώμης του, εκφράζει τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του και έρχεται αντιμέτωπο με τις αντίστοιχες αντιδράσεις. Εξοικειώνεται με τη μεγάλη αξία της αλήθειας και την υιοθετεί στην κοινωνική του ζωή.
  • Υπομονή και επιμονή: Κάθε μαθητής μαθαίνει να αποδέχεται τα λάθη του, να διδάσκεται μέσα από αυτά και να βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει και να προσπαθεί μετά από κάθε ενδεχόμενη αποτυχία. Έτσι, ισχυροποιεί την προσωπικότητα του και αντιμετωπίζει με δύναμη κάθε δυσκολία.
  • Ισότητα: Στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με κάθε είδους διαφορετικότητα. Έτσι, μαθαίνει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα, να υποστηρίζει την ισότητα των ευκαιριών και την πολυπολιτισμική κοινωνία.

Στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης “Έρεισμα”, καλλιεργούμε καθημερινά στους μαθητές μας τα στοιχεία εκείνα που θα τους συντροφεύουν στην ενήλικη ζωή τους. Άλλωστε «ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέπτες σε παράθυρα».

ENTER THE “ΕΡΕΙΣΜΑ” WORLD:

https://online-lessons.ereismafront.edu.gr/ — Online Lessons

https://podcast.ereismafront.edu.gr/​ — Podcast

https://ereismafront.edu.gr/​ — Site

https://www.facebook.com/ereismafront — Facebook

https://www.instagram.com/ereisma_front/ — Instagram

http://bit.ly/ereismayoutube​ — Youtube

#ΕΡΕΙΣΜΑ #ΜΑΖΙ #ΓΙΝΕΤΑΙ

T: 2231307114 (Πατρόκλου 25, Λαμία)
Τ: 2231301107 (Λιανοκλάδι)

#ereisma_team #αξίες #σχολείο #εκπαίδευση #καινοτομία #ψυχολογία