Αναβλητικότητα: Η Ψευδαίσθηση της Ελευθερίας
09 Ιούν 2023

Αναβλητικότητα: Η Ψευδαίσθηση της Ελευθερίας

«Χρειάζεται συμμάζεμα το γραφείο…θα το τακτοποιήσω μόλις γυρίσω το βράδυ». 

«Χρειάζεται να κάνω επανάληψη τα μαθήματά μου αλλά ας το αφήσω για αύριο».

«Δεν μπορώ να βρω τα ρούχα που χρειάζομαι, επειδή δεν έχω βάλει για εβδομάδες πλυντήριο».

            Για ποιο λόγο βρίσκεστε σε αυτή τη θέση; Επειδή παραβλέψατε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δουλειές και τις αναβάλατε. Ίσως είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε, δεν είχατε όρεξη, βαριόσαστε… Τις αναβάλατε και τώρα αγχώνεστε επειδή δεν προλαβαίνετε… Σας θυμίζει τίποτα; Αναβλητικότητα: Η Ψευδαίσθηση της Ελευθερίας …

Η  Αρχή της Ευχαρίστησης  μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αναβλητικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που παρομοιάζεται με την πιστωτική κάρτα: η χρήση της είναι εύχρηστη και διασκεδαστική στην αρχή αλλά μετά έρχεται ο λογαριασμός μαζί με τους τόκους και η εξόφληση γίνεται με συναισθήματα τρόμου, και απέχθειας για τον εαυτό μας.

 Αν και θεωρείται ως φυσιολογικό οι άνθρωποι να αναβάλουν έως κάποιο βαθμό, αυτό εξελίσσεται σε πρόβλημα όταν δυσκολεύει την φυσιολογική λειτουργία. Η χρόνια αναβλητικότητα μπορεί να είναι σημάδι μιας υποβόσκουσας ψυχικής διαταραχής.

Τα  προβλήματα που δημιουργεί η αναβλητικότητα

1] Αυτο-αμφισβήτηση

Οι αναβλητικοί άνθρωποι συχνά είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο όταν ήταν νεότεροι. Όμως, όταν το σχολείο έγινε πιο δύσκολο αντί να αυξήσουν την προσπάθεια, παραιτήθηκαν γιατί σκέφτηκαν ότι δεν ήταν αρκετά έξυπνοι.

2] Θυματοποίηση

Αν και είναι εγκλωβισμένος σε μια φυλακή που έφτιαξε ο ίδιος, βλέπει τον εαυτό του ως θύμα εκείνων που καθορίζουν τις προσδοκίες του και παίρνουν αποφάσεις. Αισθάνεται παγιδευμένος σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να κερδίσει: Η εκτέλεση των εργασιών, του προκαλεί άβολα συναισθήματα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την αποφυγή τους.

3] Τελειομανία

Η επιθυμία του να κάνει τα πάντα απολύτως τέλεια μπορεί να κρύβει προβλήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Οι τελειομανείς που αναβάλουν να κάνουν πράγματα θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και μετά αποφεύγουν τη δουλειά για να απαλλαχθούν από το άγχος που προκαλεί.

4] Θυμός

Η πιο κοινή αιτία της αναβλητικότητας είναι ο θυμός. Για παράδειγμα οι έφηβοι που δυσανασχετούν μπροστά στην εξουσία γονιών και δασκάλων, ενδέχεται να τους εκδικούνται καθυστερώντας να διαβάσουν τα μαθήματά τους ή κάνοντας πρόχειρη δουλειά.

Στην περίπτωση που η αναβλητικότητα παρατηρείται σε παιδιά-εφήβους οι γονείς πρέπει να βρουν τρόπους να τα βοηθήσουν ώστε να αναπτύξουν μια νοοτροπία εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους και να θέσουν προσδοκίες έχοντας αυτονομία και μεγαλύτερο έλεγχο.

  • Αντικρούστε τις εκλογικεύσεις.
  • Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις.
  • Αποκαλύψτε τις ρίζες της αναβλητικότητας.

Αν θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην αναβλητικότητα κάποιες τακτικές είναι οι εξής:

Η τακτική της ‘’pizza’s’’

Χωρίζουμε την δραστηριότητα που έχουμε να κάνουμε σε τέσσερα μέρη των 5’ λεπτών.

Στο τέλος κάθε 5λεπτου κάνουμε ένα διάλλειμα. Και μετά συνεχίζουμε την δραστηριότητά μας για τα επόμενα 5λεπτά. Μπορούμε να έχουμε όσα 5λεπτά χρειαζόμαστε, αρκεί να τα τηρούμε.

Η τακτική του βουνού

Με την τακτική αυτή, χωρίζουμε τις εργασίες σε 20’ που θα αφιερώνουμε καθημερινά. Με την προϋπόθεση  να είμαστε αφοσιωμένοι στην εργασία μας κατά τη διάρκεια της ώρας που ορίσαμε. Κατά αυτόν τον τρόπο μας δημιουργείται λιγότερο άγχος γιατί κατορθώνουμε να ολοκληρώσουμε την εργασία ενώ μας μένει και χρόνος για να σκεφτούμε άλλα πράγματα αλλά και να αξιοποιήσουμε διαφορετικά τον χρόνο μας.

Η αναβλητικότητα προσφέρει μια ψευδαίσθηση ελευθερίας… 

Στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Έρεισμα» εφαρμόζουμε μία ακόμα τακτική του ‘‘εδώ και τώρα’’, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πειθαρχίας για τη διατήρηση μιας δημιουργικής ζωής που δεν περιορίζει τη νεότητα, αλλά αντίθετα την εξελίσσει. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία! Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2231307114

Βρείτε μάς & ακολουθήστε μάς:

Facebook – https://www.facebook.com/ereismafront

Instagram – https://www.instagram.com/ereisma_front/ 

Youtube – http://bit.ly/ereismayoutube​ 

Twitter – @EreismaFront 

Ψηφιακός, εκπαιδευτικός κόσμος; Σίγουρα σε ενδιαφέρει…Πάτησε το link ΕΔΩ